Πώς να (μην) κάνεις δίαιτα το καλοκαίρι

O πανικός δε θα σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους, πόσο μάλλον η στέρηση φαγητού ή οι δίαιτες εξπρές.

καλοκαίρι iStock

Από τη Βέρα Ζαχαρού, διαιτολόγο - διατροφολόγο, health coach, master στην παιδιατρική διατροφή (@nutrithink.gr).

Σε πιάνει άγχος λίγο πριν από τις διακοπές; Αναρωτιέσαι τι μαγιό θα φορέσεις, πώς θα βγεις στην παραλία και άλλα τέτοια. O πανικός σίγουρα δε θα σε βοηθήσει, πόσο μάλλον η στέρηση φαγητού ή οι δίαιτες εξπρές.

Προτού εξηγήσουμε τι εννοούμε λέγοντας "πώς να μην κάνεις δίαιτα", ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να βγεις από το mood "κάνω δίαιτα για να βγω στην παραλία". Το δεύτερο είναι να αποδεχτείς το σώμα
σου όπως είναι και το τρίτο να ακολουθήσεις μικρά tips τα οποία θα σε κάνουν
να νιώθεις πιο όμορφα, θα σου δώσουν ενέργεια, αλλά και την απαραίτητη ενυδάτωση που χρειάζεσαι. Είσαι έτοιμη για να ζήσεις και να απολαύσεις αυτό το καλοκαίρι και τις διακοπές; Οι παρακάτω οκτώ συμβουλές θα σε βοηθήσουν.

1 Πρωινό. Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αν δεν είσαι όμως πρωινός τύπος, δε χρειάζεται να αγχώνεσαι. Φρόντισε το πρώτο γεύμα της ημέρας σου να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Για παράδειγμα, γιαούρτι
με βρόμη, φρούτα και σπόρους, ή 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με αβοκάντο, αβγό και ντοματίνια, ή απλώς 1 τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως και 1 φρούτο.

2 Περισσότερο χρώμα. Εκτός από τα ρούχα, μπορείς να βάλεις χρώμα και στο πιάτο σου. Τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι πιο ελκυστικές επιλογές κατανάλωσης από αυτά του χειμώνα. Όσο πιο πολύχρωμο είναι το πιάτο σου τόσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνεις. 

3 Νερό. Όταν διψάς, είσαι ήδη αφυδατωμένη, ενώ αίσθημα ζάλης, πονοκέφαλος, μειωμένη ενέργεια αλλά και αίσθημα πείνας είναι λίγα από τα σημάδια αφυδάτωσης. Το καλοκαίρι οι ανάγκες μας για νερό αυξάνονται λόγω της εφίδρωσης. Οπότε, φρόντισε να έχεις μαζί σου ένα μπουκαλάκι νερό ή, ακόμα καλύτερα, ηλεκτρολύτες.

4 Πρόγραμμα. Κάνε ένα πλάνο για το τι θα μαγειρέψεις όλη την εβδομάδα. Φρόντισε κάθε εβδομάδα να καταναλώνεις δύο φορές ψάρι, δύο φορές κοτόπουλο, μία με δύο φορές όσπρια και μία με δύο φορές κάποιο λαδερό. Το κόκκινο κρέας περιόρισέ το σε μία με δύο φορές τον μήνα.

5 Σνακ στην παραλία. Ετοίμασε από την προηγούμενη μέρα τα σνακ σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις το άσκοπο τσιμπολόγημα, άρα και στον έλεγχο των θερμίδων. Το ταπεράκι της παραλίας μπορεί να περιέχει φρουτοσαλάτα με ξηρούς καρπούς, τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί χαμηλών λιπαρών, τορτίγια με τόνο, κρέμα τυρί και mix λαχανικών αλλά ακόμα και smoothies με φρούτα και λαχανικά.

6 Πήγαινε μια βόλτα. Για να διατηρείσαι σε φόρμα και να κρατάς το σώμα σου ακμαίο και "ζωντανό", δε χρειάζεται να κάνεις έντονη γυμναστική. Υπάρχουν τόσα είδη άσκησης που μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με το τι σου αρέσει και τι σου ταιριάζει. Αν, πάλι, δε σε ενθουσιάζει κανένα σπορ, μπορείς απλώς να καθιερώσεις έναν καθημερινό περίπατο βάζοντας ως στόχο τα 10.000 βήματα. Μη βλέπεις τη γυμναστική ως μια τιμωρία, αλλά ως μια οδό εκτόνωσης του άγχους. Εκτός του ότι θα συμβάλλει στο να έχεις υγιές σώμα, θα σε βοηθήσει και στη διάθεσή σου, καθώς με τη γυμναστική εκκρίνονται ενδορφίνες ή, αλλιώς, οι ορμόνες της ευτυχίας.

7 Φαγητό εκτός σπιτιού. Μπορείς να βγεις έξω για φαγητό και να διασκεδάσεις με τους φίλους σου χωρίς να είσαι η "εγώ-κάνω-δίαιτα" της παρέας. Όσο περισσότερο υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι έχει περιορισμό στο τι θα καταναλώσει, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να το παρακάνεις κάποια στιγμή. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γεμίσεις το μισό πιάτο σου με σαλάτα και στο υπόλοιπο να βάλεις αυτό που θέλεις να καταναλώσεις, ιδανικά αποφεύγοντας τα πολλά τηγανητά. Έτσι, και δε γίνεσαι αντικοινωνική, απολαμβάνεις τις γεύσεις που θέλεις και δεν ξεφεύγεις θερμιδικά.

8 Ένα ποτηράκι. Ναι, δυστυχώς, όσον αφορά το αλκοόλ, όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο. Μείνε στο ένα ποτό στις εξόδους σου και, ακόμα καλύτερα, επίλεξε μπίρα, κρασί ή μηλίτη.

Κι άλλες τρεις σημαντικές συμβουλές 

• Μη δίνεις σημασία στα σχόλια των γύρω σου του τύπου "πάχυνες πολύ, μην τρως" ή "αδυνάτισες πολύ, φάε κάτι". Συνήθως ισχυρίζονται ότι το λένε για το καλό σου, όμως ουσιαστικά έχουν θέμα αποδοχής του δικού τους σώματος.

• Φόρεσε το μαγιό που σε κάνει να νιώθεις όμορφη και όχι αυτό που σου υποδεικνύουν για τον σωματότυπό σου. Σίγουρα υπάρχουν ρούχα και μαγιό που κολακεύουν κάθε σώμα, όμως το ιδανικό είναι εκείνο που εσένα σε κάνει να νιώθεις όμορφα.

• Όχι στις δίαιτες εξπρές. Το εξπρές μάς διευκολύνει μόνο όταν αναφερόμαστε σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ό,τι αφορά τη διατροφή μόνο για καλό δεν είναι. Μην πέσεις σε αυτή την παγίδα, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να χάσεις τη μυϊκή σου μάζα, να αυξήσεις το λίπος και να χάσεις και την ψυχραιμία σου, καθώς, τελικά, το αποτέλεσμα δε θα σε ανταμείψει.

Κλείνοντας, να θυμάσαι ότι το τέλειο σώμα δεν υπάρχει, ο καθένας είναι διαφορετικός και αυτό είναι το ωραίο. Κίνητρο για μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να αποτελεί πάντα η καλή υγεία και όχι το ένα νούμερο μικρότερο σε μαγιό ή σε τζιν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i