Γιατί να κάνεις προετοιμασία γευμάτων και 3 βήματα για να το πετύχεις

Το διατροφικό trend που θα διευκολύνει την καθημερινότητά σου.

προετοιμασια γευματων iStock

Το "meal planing" είναι η σωτήρια απάντηση στην απελπισμένη πολλές φορές ερώτηση "τι τρώμε πάλι σήμερα;". Το διατροφικό trend που κατέκλυσε τους φανατικούς ακόλουθους της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αποδεικνύεται πως λειτουργεί αρκετά καλά κάθε στιγμή που η πείνα σου χτυπάει την πόρτα. Ουσιαστικά πρόκειται για την προετοιμασία ενός προγράμματος, μέσα στο οποίο θα καταγράψεις κάθε πιθανό γεύμα για τις επόμενες ημέρες. Από τα τρία βασικά, μέχρι τα σνακ και τα μικρά "τσιμπήματα". Αυτό θα σε βοηθήσει πρώτα και κύρια να εξοικονομήσεις χρόνο και χρήμα, αλλά και να βελτιώσεις την προσπάθεια σου να ακολουθήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.

Ποια είναι τα οφέλη ενός τέτοιου προγραμματισμού;

Εξοικονομείς χρόνο: Σαφώς και δεν μπορείς να περάσεις τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχεις μέσα στη μέρα, μαγειρεύοντας για ώρες στην κουζίνα ή σκεπτόμενη τι να ετοιμάσεις, πόσα υλικά θα χρειαστείς, που πρέπει να πας να τα προμηθευτείς κλπ. Ένας σωστός και εφαρμόσιμος προγραμματισμός σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις ένα πρόγραμμα με όλα τα γεύματα που θα καταναλώσεις τις επόμενες ημέρες, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι θα χρησιμοποιήσεις για την παρασκευή τους.

Και χρήματα φυσικά: Αντί να ξοδεύεις ώρες ατελείωτες μέσα στο σούπερ μάρκετ, προσπαθώντας να σκεφτείς τι να μαγειρέψεις πάλι σήμερα – αύριο, ξοδεύοντας μια μικρή περιουσία σε αυτοσχέδιες λύσεις της στιγμής, είναι προτιμότερο να δημιουργήσεις μια συγκεκριμένη λίστα αγαθών, ώστε να αποφύγεις την σπατάλη χρημάτων αλλά και τροφίμων. Επιπλέον, η εν λόγω λίστα θα περιλαμβάνει συστατικά που θα μπορούν χορτάσουν την πείνα σου ανά πάσα ώρα και στιγμή, αποφεύγοντας έτσι την επιλογή του delivery.

Βελτιώνεις τις διατροφικές σου συνήθειες: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο προγραμματισμός των γευμάτων αυξάνει την ποικιλία των τροφίμων που καταναλώνουμε, γεγονός που προσθέτει στη διατροφή μας περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όταν οι επιλογές μας είναι υγιεινές. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Τρία βασικά βήματα για να είναι επιτυχημένος ο προγραμματισμός γευμάτων:

1. Συγκέντρωσε συνταγές ή βασικές παρασκευές γευμάτων

Το google είναι φίλος σου, για αυτό και δε χρειάζεται να αναζητήσεις συνταγές στον Τσελεμεντέ της μητέρας σου. Εύκολα και πρακτικά μπορείς να αναζητήσεις συνταγές που σε ενδιαφέρουν και σε προσελκύουν να τις δοκιμάσεις, με συστατικά που μέχρι πρότινος ίσως δεν είχες χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά. Φρόντισε να γεμίσεις τα γεύματα σου με θρεπτικής αξίας πρώτες ύλες, οι οποίες θα ωφελήσουν τόσο την σιλουέτα σου, όσο και τον οργανισμό σου. Το αποτέλεσμα θα πρέπει επίσης να βασίζεται στον χρόνο που διαθέτεις για να τις ετοιμάσεις, ενώ μια ακόμα βιώσιμη ιδέα είναι να δημιουργείς νέες συνταγές από περισσεύματα της προηγουμένης ημέρες που δε θέλεις να πετάξεις.

2. Φτιάξε μια λίστα

Εδώ θα πρέπει να ετοιμάσεις μια λίστα με όλα τα φαγητά, σνακ και "τσιμπήματα" αλλά και τις ακριβείς ποσότητες που θα χρειαστείς τις επόμενες μέρες. Απέφυγε να γεμίζεις τα ντουλάπια σου με προϊόντα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις, ενώ επίλεξε να κάνεις αντικαταστήσεις όπου είναι δυνατό. Μερικές υγιεινές προσθήκες στην λίστα των αγορών σου είναι: δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η κινόα και το καστανό ρύζι, όσπρια (φακές, ρεβίθια), φρέσκα λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, ντομάτα, καρότα), ξηροί καρποί, φρούτα εποχής (μήλο, ρόδι, αχλάδι, σταφύλια), αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά, άπαχη πρωτεΐνη, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.

3. Ετοίμασε τα γεύματά σου

Ανάλογα με την συνταγή, τα υλικά ή τον τύπο μαγειρέματος, σκέψου αν θα έχεις χρόνο μέσα στην ημέρα για να ετοιμάσεις τα γεύματα σου ή αν θα χρειαστεί να αφιερώσεις χρόνο από την προηγουμένη ή μέσα στο σαββατοκύριακο. Επιπλέον, μπορείς να κόψεις και να αποθηκεύσεις φρούτα και λαχανικά μέσα στο ψυγείο για να τα καταναλώνεις μέσα στις επόμενες δύο – τρεις ημέρες.

Διάβασε επίσης: Τι να φάω έξω και πώς να ξεκινήσω τη μέρα μου; Δες τι τρώει μια διατροφολόγος

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i