Πλαϊνά παχάκια: 4 συμβουλές για να τα εξαφανίσεις και να χτίσεις ένα πιο υγιές σώμα

Είτε είναι για λόγους υγείας, είτε απλώς επειδή θέλεις να αισθάνεσαι πιο σίγουρη για το σώμα σου, δες πώς θα διώξεις το τοπικό πάχος γύρω από την κοιλιά.

Πλαϊνά παχάκια iStock

Σίγουρα θα έχεις ακούσει τον όρο "λαβές αγάπης" για να περιγράψουν τις λιπαρές περιοχές γύρω από τη μέση. Είτε είναι για λόγους υγείας, για να μειώσεις τον κίνδυνο ασθένειας, είτε απλώς επειδή θέλεις να αισθάνεσαι πιο σίγουρη για το σώμα σου, το να μειώσεις το τοπικό πάχος και πλαϊνά παχάκια σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο. Και η αλήθεια είναι ότι οι βασικές ασκήσεις από μόνες τους δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις το λίπος στην κοιλιά και γύρω από αυτή.

Μερικές αλήθειες για τους κοιλιακούς:

  • Η μείωση του λίπους στην κοιλιά απαιτεί χρόνο και συνεχή προσπάθεια.
  • Θα πρέπει πρώτα να βελτιώσεις τη διατροφή σου για να ενθαρρύνεις τη συνολική απώλεια λίπους (και όχι να κάνεις συγκεκριμένες ασκήσεις για να χάσεις το λίπος στην κοιλιά, το οποίο είναι δευτερεύον). 
  • Το χρόνιο στρες μπορεί να αποτρέψει την απώλεια του βάρους. 
  • Οι ορμόνες μπορούν επίσης να έχουν επιπτώσεις στην απώλεια βάρους και στην αύξηση βάρους και μπορεί να είναι η αιτία της αδυναμίας απώλειας ή διατήρησης βάρους.
  • Ακόμα και αν όλα τα παραπάνω είναι εντάξει, η περιοχή του κορμού είναι συχνά πιο αργή για να δείξει αποτελέσματα μετά τη μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή και ρουτίνα άσκησης. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις λίπος από την κοιλιά είναι να παραμένεις συνεπής με τις προπονήσεις και την υγιεινή διατροφή σου και να έχεις υπομονή για να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να χάσεις το κοιλιακό λίπος 

Η συνολική σου προσπάθεια για υγεία και φυσική κατάσταση θα πρέπει να καθοδηγείται από την επιθυμία για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και όχι από την πίεση να ανταποκριθείς στις προσδοκίες των άλλων σχετικά με την εμφάνιση. Η προσπάθεια να διορθώσεις ένα συγκεκριμένο "ελάττωμα" οδηγεί συχνά σε αχρείαστες δίαιτες και ασκήσεις, ενώ παράλληλα, βαραίνει και την αυτοπεποίθησή σου.

Με μια ανθυγιεινή προσέγγιση για την απώλεια του ανεπιθύμητου λίπους στην κοιλιά, πιθανότατα θα επενδύσεις σε γρήγορες λύσεις όπως ανθυγιεινές δίαιτες και ρουτίνες άσκησης με την ελπίδα ότι θα δεις τα αποτελέσματα που θέλεις πιο γρήγορα. Αλλά αν δεν δεις τα αποτελέσματα γρήγορα ή δεν έχεις την ενέργεια που χρειάζεσαι για να εκτελείς τις κανονικές σου δραστηριότητες, θα αισθανθείς απογοήτευση και μπορεί ακόμη και να μπεις στον πειρασμό να τα παρατήσεις εντελώς.

Μια πιο ικανοποιητική προσέγγιση θα ήταν να εστιάσεις στο σώμα σου ως σύνολο, γιατί στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν ειδικές ασκήσεις που θα σε απαλλάξουν από τα πλαϊνά παχάκια. Το σώμα σου είναι το όχημα με το οποίο βιώνεις τη ζωή – η βελτίωση της συνολικής ευεξίας σου θα σε κάνει πιο υγιή, πιο ευτυχισμένη και πιο χαρούμενη συνολικά. 

Ακολουθούν τέσσερα πρακτικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να αποκτήσεις ένα πιο υγιές σώμα:

1. Μείωσε τις θερμίδες - σταθερά 

Το να θέσεις το σώμα σου σε λειτουργία απώλειας λίπους είναι ο μόνος τρόπος για να χάσεις τελικά το υπερβολικό κοιλιακό λίπος. Η βιώσιμη απώλεια βάρους βασίζεται σε ένα μέτριο, σταθερό έλλειμμα θερμίδων. Για να βεβαιωθείς ότι είσαι σε μέτριο έλλειμμα, πρέπει να υπολογίσεις πόσες θερμίδες καις (η Συνολική Ημερήσια Δαπάνη Ενέργειάς σου) και πόση ποσότητα τρως. Επιδίωξε περίπου 300-500 θερμίδες κάτω από το Ημερήσια Δαπάνη Ενέργειάς σου.

Μερικοί τρόποι για να μειώσεις τις θερμίδες και να χάσεις το λίπος στην κοιλιά:

  • Απόφυγε την κατανάλωση τροφών που αυξάνουν τα επίπεδα άγχους. Η κατανάλωση ορισμένων τροφών όταν αισθάνεσαι άγχος μπορεί πραγματικά να σε κάνει να αισθανθείς χειρότερα, οπότε φρόντισε να αντικαταστήσεις αυτές τις τροφές με πιο υγιεινές επιλογές.
  • Να ελέγχεις τι τρως και πότε. Το να προσέχεις περισσότερο τις επιθυμίες σου για φαγητό και να σχεδιάζεις έγκαιρα τα γεύματά σου μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ανεπιθύμητων θερμίδων ή ανθυγιεινών σνακ.

2.Κατανάλωσε περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερη ζάχαρη

Η πρωτεΐνη είναι δομικό στοιχείο του σώματός μας και ιδιαίτερα σημαντική όταν προσπαθείς να αλλάξεις τη σύσταση του σώματος. Η πρωτεΐνη δεν είναι μόνο σημαντική για την οικοδόμηση των μυών. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική όταν προσπαθείς να χάσεις λίπος. Καταναλώνοντας αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα δεν θα χάσει μυϊκή μάζα. Επιπλέον, σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

*Αν είσαι vegan υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις αρκετή πρωτεΐνη σε μια vegan διατροφή. Βρες εδώ 15 πηγές φυτικής πρωτεΐνης.

Η ζάχαρη έχει πολλά διαφορετικά ονόματα και είναι συχνά ένα κρυμμένο πρόσθετο σε πολλά τρόφιμα. Όταν καταναλώνεις υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη, το σώμα σου τη συνηθίζει – ακόμα και "εθίζεται" σε αυτήν – και αρχίζει να έχει περισσότερη λαχτάρα για αυτήν. Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη διατήρηση του ελλείμματος θερμίδων. Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν; Προσπάθησε να μειώσεις τη ζάχαρη στη διατροφή σου. 

Χωρίς ζάχαρη: Πρόγραμμα διατροφής χωρίς πρόσθετα σάκχαρα από τη διατροφολόγο

3.Κοιμήσου περισσότερο

Η σημασία του ύπνου συχνά υποτιμάται όταν πρόκειται για απώλεια βάρους. Μπορείς να βρεις αμέτρητες μελέτες και λίστες με τα οφέλη του ύπνου. Αλλά, τίποτα δεν θα είναι τόσο πειστικό, όσο αν κάνεις το "πείραμα" μόνη σου. Συχνά δεν γνωρίζουμε πόσο στερούμαστε ύπνου και τις συνέπειες που έχει στην όρεξη, τις λιγούρες, τη διάθεση, την ενέργεια και το κίνητρό μας. 

Βάλε ως προτεραιότητα να έχεις την καλύτερη ποιότητα ύπνου που μπορείς για μερικές ημέρες και παρατήρησε πώς επηρεάζει την ενέργεια και τη διάθεσή σου. Εάν παλεύεις με την αϋπνία, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να έχεις καλύτερο ύπνο. 

4. Φτιάξε το πλάνο προπόνησής σου 

Επειδή είναι η τελευταία συμβουλή στη λίστα, δεν σημαίνει ότι οι προπονήσεις δεν είναι σημαντικές για να χάσεις τα πλαϊνά παχάκια. Αλλά θυμάσαι, η γυμναστική συμπληρώνει και δεν αντικαθιστά τον αντίκτυπο από τις καλές διατροφικές συνήθειες.

Και ένα τελευταίο, μικρό tip: Η στροφή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ξεκινά από τον τρόπο που μιλάς για το σώμα σου. Η αρνητική αυτοκριτική δεν σε ωφελεί. Αντίθετα, κάνε προσαρμογές προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για να τιμήσεις το σώμα σου, το "όχημά" σου σε αυτή τη ζωή. Ξεκίνα αλλάζοντας τις διατροφικές σου συνήθειες, φροντίζοντας να κοιμάσαι επαρκώς και προσαρμόζοντας το πρόγραμμα προπόνησής σου προς την ανάγκη που έχεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i