Νύχτα αϋπνίας: 3 πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν

Συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να "βγάλουμε την ημέρα" παρά την έλλειψη ύπνου.

ύπνος αϋπνία istock

Είτε άργησες να κοιμηθείς εξαιτίας της δουλειάς σου, είτε δεν μπορούσες να αντισταθείς στην ερώτηση του Netflix, όταν σε ρώτησε αν θες να δεις το επόμενο επεισόδιο ή προσπάθησες να πέσεις από νωρίς για ύπνο, αλλά οι σκέψεις σου δεν σε άφησαν, το αποτέλεσμα αποδείχθηκε να είναι το ίδιο. Η επόμενη ημέρα έφτασε βίαια και εσύ αδυνατείς να αντεπεξέλθεις στη δύσκολη καθημερινότητα. Άραγε υπάρχει τρόπος να καταφέρεις να "βγάλεις την ημέρα" ανώδυνα; Σύμφωνα με τη δρ Fiona Barwick, διευθύντρια του προγράμματος Sleep and Circadian Health στο Πανεπιστήμιο Stanford, υπάρχει ελπίδα, ωστόσο η απάντηση δεν βρίσκεται στα πολλά φλυτζάνια καφέ.

3 πράγματα που πρέπει να κάνεις αν δεν κοιμήθηκες καλά 

1. Μην αργήσεις να ξυπνήσεις

Όσο κι αν έμεινες ξύπνια μέχρι αργά, μην βάλεις το ξυπνητήρι πιο μετά, παρά προσπάθησε να σηκωθείς την ίδια ώρα. Μπορεί να μοιάζει σαν μία καλή ιδέα να ξυπνήσεις μία ώρα μετά από την καθιερωμένη, ωστόσο η δρ Barwick έχει άλλη άποψη. Πιο αναλυτικά, όπως εξηγεί, αυτή η πρακτική θα χαλάσει τον κιρκάδιο ρυθμό, που περιλαμβάνει τον κύκλο ύπνο σου. Ο κιρκάδιος ρυθμός μεταβάλλεται μέσα στο 24ωρο και καθορίζει την ψυχολογία και τη συμπεριφορά σου, όπως και το αν είμαστε σε επιφυλακή ή νυσταγμένοι. "Αν παραμείνεις στο καθιερωμένο πρόγραμμα που ξυπνάς είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις τον ρυθμό του ύπνου σου", αναφέρει η γιατρός, ώστε να μην κάνεις την αϋπνία συνήθεια. Επιπλέον, με το που χτυπήσει το ξυπνητήρι σου, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σηκωθείς από το κρεβάτι, καθώς όσο χουζουρεύεις και πατάς το κουμπί snooze, μειώνεις τις πιθανότητες να νυστάζεις το βράδυ.

2. Μία βόλτα στον ήλιο θα σε βοηθήσει

Όσο κι αν σου φαίνεται βουνό, ύστερα από ένα βράδυ αϋπνίας να σηκωθείς και να κάνεις μία βόλτα στον ήλιο, σύμφωνα με τη δρα Barwick, αυτός είναι ο τρόπος για να ξυπνήσεις τον εγκέφαλό σου. Όπως εξηγεί, το φως του ήλιου μπουστάρει τη ντοπαμίνη, την ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε καλά, με αποτέλεσμα να απορρίπτεται από τον οργανισμό μας η μελατονίνη που προκαλεί τον ύπνο. Παράλληλα, η φυσική δραστηριότητα αυξάνει περισσότερο τα επίπεδα της ντοπαμίνης με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο ξύπνιοι από πριν. Πέρα όμως από τον ήλιο, η γιατρός προτείνει και τους απογευματινούς ύπνους, ως μία καλή πρόταση για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε μέσα στην ημέρα, αρκεί να μην ξεπερνούν τα 30 λεπτά.

3. Κοιμήσου το επόμενο βράδυ πιο νωρίς

Αφού δεν κατάφερες να κοιμηθείς το περασμένο βράδυ, προκειμένου να αναπληρώσεις το χαμένο σου ύπνο, η καλύτερη πρακτική είναι να κοιμηθείς λίγο πιο νωρίς το επόμενο βράδυ, όπως και το επόμενο από αυτό. "Δεν μπορούμε να αναπληρώσουμε όλο τον χαμένο ύπνο από μια κουραστική νύχτα, όμως έρευνα έχει δείξει πως το να κοιμηθείς λίγο περισσότερο την επόμενη ή τις δύο επόμενες ημέρες θα σε βοηθήσει να αναρρώσεις γρηγορότερα", υπογραμμίζει η δρ Barwick.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i