Τέσσερις συχνές ερωτήσεις για τα λεμόνια, βρίσκουν την απάντησή τους

Η διατροφική αξία και τα οφέλη με τα οποία συνδέεται η εν λόγω ποικιλία εσπεριδοειδών.

Λεμόνια iStock

Λεμόνια. Κίτρινα και ζουμερά, με άλλοτε ξινή και άλλοτε γλυκόπικρη γεύση, δροσερό άρωμα και εκπληκτικές ιδιότητες. Το εν λόγω φρούτο της οικογενείας των εσπεριδοειδών έχει συνδεθεί με πολλές και διαφορετικές χρήσεις στην καθημερινότητα μας, αφού εκτός από την μαγειρική και την ζαχαροπλαστική, χρησιμοποιείται επίσης και ως απολυμαντικό – καθαριστικό, αρωματικό συστατικό για προϊόντα ομορφιάς και αρώματα, αλλά και ως θεραπευτικό φάρμακο. Είναι όμως στην πραγματικότητα τόσο ωφέλημα όσο τα παρουσιάζουν; Η απάντηση είναι ΝΑΙ και μάλιστα πολύ.

Η εκτεταμένη χρήση των λεμονιών έχει προκαλέσει μια σύγχυση γύρω από την θρεπτική τους αξία, καθώς κυκλοφορούν πολλές τεχνικές ευεξίας γύρω από αυτά, χωρίς πολλές φορές να συνοδεύονται από κατάλληλες ενδείξεις ή συστάσεις. Παρακάτω θα βρεις τις τέσσερις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα λεμόνια, με την καλύτερη δυνατή απάντηση, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Kayli Anderson

Τέσσερις συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα λεμόνια

Κάνει τελικά καλό το νερό με λεμόνι;

Η προσθήκη λεμονιού στο νερό είναι ένας υγιεινός τρόπος για να το εμπλουτίσεις γευστικά χωρίς καμία απολύτως θερμιδική επιβάρυνση. Είναι επίσης μια καλή αφορμή για να λάβεις μια μικρή ποσότητα βιταμίνης C και ασβεστίου από την κατανάλωση νερού με λεμόνι.

Μπορεί η κατανάλωση λεμονιού να μειώσει το λίπος στην κοιλιά;

Όπως ακριβώς τα άλλα φρούτα, έτσι και τα λεμόνια είναι μια πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, με ελάχιστες θερμίδες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα λεμόνια μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους ή τη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Μειώνουν τα λεμόνια την αρτηριακή πίεση;

Αν και δεν είναι σαφές ότι η κατανάλωση λεμονιού μειώνει άμεσα την υψηλή αρτηριακή πίεση, προηγούμενες έρευνες διαπίστωσαν ότι άτομα που κατανάλωναν τακτικά λεμόνια και ασχολούνταν καθημερινά με το περπάτημα βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποτοξινωθεί το σώμα με νερό λεμονιού;

Το λεμόνι έχει τη φήμη του σούπερ συστατικού της αποτοξίνωσης, όμως οι μελέτες δεν υποστηρίζουν επακριβώς αυτό το συμπέρασμα. Είναι σημαντικό να έχεις στο μυαλό σου ότι το σκέτο νερό - χωρίς λεμόνι - είναι αρκετό για να καθαρίσει με φυσικό τρόπο τις τοξίνες από το σώμα, ενώ παράλληλα προάγει συνολικά την καλύτερη πέψη, ενυδάτωση και λειτουργία των νεφρών.

Ποια η διατροφική αξία του λεμονιού;

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Αμερικής ένα λεμόνι περιέχει:

  • Θερμίδες: 18.8
  • Πρωτεΐνη: 0,72 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,2 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 0,5 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1,8 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 1,6 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 16.9 γραμμάρια
  • Σίδηρος: 0,39 χιλιοστόγραμμα
  • Κάλιο: 89,7 χιλιοστόγραμμα
  • Νάτριο: 1,3 χιλιοστόγραμμα

Τα λεμόνια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο, καλύπτοντας σε ικανοποιητικό βαθμό τον οργανισμό με την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα των εν λόγω μετάλλων.

Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό;

Συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Όπως εξηγεί μια κλινική ανασκόπηση, η βιταμίνη C που περιέχουν σε αφθονία τα λεμόνια μπορεί να ενισχύσει την ανοσοποιητική λειτουργία, να μειώσει τη φλεγμονή και ενδεχομένως να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Προστατεύουν από την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C από την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Πιστεύεται ότι η βιταμίνη C σε τρόφιμα όπως τα λεμόνια μπορεί να μειώσει τις οξειδωτικές βλάβες σε όλο το σώμα.

Αποτρέπουν την εμφάνιση πέτρας στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά αποτελούνται από ασβέστιο, ουρικό οξύ και οξαλικό, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Αυτά ξεκινούν ως θραύσματα και στη συνέχεια μπορεί να μεγαλώσουν μέχρι να μετατραπούν σε επώδυνες πέτρες. Τα λεμόνια ενδεχομένως θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις πέτρες από τα νεφρά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κιτρικό οξύ που δεσμεύει το ασβέστιο. Σύμφωνα με το Harvard Health, το 80 έως 85 τοις εκατό των λίθων στα νεφρά αποτελείται από ασβέστιο.

Διάβασε επίσης: Πόσα οφέλη έχουν τα μανταρίνια; Το χειμερινό φρούτο που σε γεμίζει ασβέστιο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i