Οι δύο μεγαλύτεροι μύθοι για το ελαιόλαδο - Και τι ισχύει τελικά;

Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις γι αυτή την πολύτιμη, χρυσή σταγόνα που απογειώνει κάθε σου γεύμα.

ελαιολαδο iStock

Κεφάλαιο ελαιόλαδο. Είναι αλήθεια πως ακούγονται και γράφονται πολλά για την πολύτιμη αυτή προσθήκη στην καθημερινή μας διατροφή. Ανάμεσα σε όλα αυτά, υπάρχουν πολλές αλήθειες, αλλά και κάποιοι μύθοι, που σχετίζονται με το αν μπορούμε να το καταναλώνουμε καθημερινά και αν μπορούμε να το εντάξουμε σε μία υγιεινή διατροφή. 

Ο "χυμός" αυτός της ελιάς βρίσκεται σχεδόν σε κάθε πιάτο και συνταγή της ελληνικής κουζίνας, καθώς αποτελεί πυλώνα της μεσογειακής διατροφής, όπως επίσης και των αμιγώς χορτοφαγικών επιλογών, με τις τελευταίες να αποδεικνύονται υψίστης σημασίας τόσο για τη συνολική υγεία του οργανισμού μας, όσο και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται τις θερμίδες αλλά και τα λιπαρά που συνοδεύει μια κουταλιά ελαιόλαδου, διαιωνίζοντας δύο βασικούς μύθους γύρω από τη φιλοσοφία του:

Μύθος Νο1: Το ελαιόλαδο είναι μια τροφή πλούσια σε λιπαρά με πολλές θερμίδες

Λάδι = λιπαρά και λιπαρά = θερμίδες, σκέφτονται πολλοί και προσπαθούν να αποφύγουν ή να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το συστατικό αυτό από την "υγιεινή" και "ισορροπημένη" διατροφή τους. Ωστόσο, όταν γίνεται λόγος για το ελαιόλαδο – και όχι για οποιοδήποτε λάδι – η παραπάνω εξίσωση δεν επαληθεύεται, αποδίδοντας αρνητικό πρόσημο. Αυτό σημαίνει:

Αλήθεια: Το ελαιόλαδο αποδεδειγμένα παρέχει μια σειρά σημαντικών ωφελειών στην υγεία μας

Η κατανάλωση λιπών και ελαίων είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μιας και παρέχουν ενέργεια, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα δίνουν πλούσια γεύση στα φαγητά μας. Ωστόσο, το είδος αλλά και η ποσότητα που καταναλώνουμε έχουν ιδιαίτερη σημασία για την υγεία. Το ελαιόλαδο:

  • αποτελεί πηγή ενέργειας και μονοακόρεστων, "καλών" λιπαρών
  • περιέχει αντιοξειδωτικά, ειδικά το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο και το Αγουρέλαιο
  • βοηθάει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D,E) από τα τρόφιμα
  • συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα
  • συμβάλλει, στα πλαίσια του μεσογειακού τρόπου διατροφής, στην καλύτερη διαχείριση διαφόρων άλλων νοσημάτων όπως: σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρκίνος, νευροεκφυλιστικά νοσήματα, νόσος Alzheimer

Φυσικά, για να επωφεληθείς στο έπακρο τόσο σε επίπεδο σιλουέτας, όσο και υγείας, από τα μοναδικά αποτελέσματα που παρέχει το ελαιόλαδο, αρκεί να τηρείται ένα μέτρο στην κατανάλωση του.

Μύθος Νο2: Το ελαιόλαδο δεν χαλάει με το πέρασμα του χρόνου

Πιθανότατα γνωρίζεις λίγο – πολύ όλα τα προαναφερθέντα για την πολυσήμαντη σημασία του ελαιόλαδου στη διατροφή μας, ωστόσο, εκείνο που μπορεί να μην ήξερες μέχρι πρότινος ή να μην είχες ποτέ πριν σκεφτεί σε πρακτικό επίπεδο, είναι πως ο "χυμός" της ελιάς δεν έχει ημερομηνία λήξης, ούτε και χαλάει στο πέρασμα του χρόνου. Είναι, όμως, έτσι;

Αλήθεια: Η τυποποίηση είναι ένα ακόμα δείγμα φροντίδας

Το ελαιόλαδο, όπως και τα περισσότερα φυσικά προϊόντα, μπορεί να μη "χαλάει" με την έννοια που έχουμε συνηθίσει στα υπόλοιπα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου υπόκειται αλλοίωση στη γεύση, την υφή αλλά και ολόκληρη την ποιότητά του, ειδικά όταν δεν είναι "σφραγισμένο " σύμφωνα με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Η τυποποίηση είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην κατανάλωση ποιοτικού ελαιόλαδου, αποδεικνύοντας μάλιστα πως είναι ένα ακόμα δείγμα φροντίδας τόσο απέναντι στον καρπό, όσο και προς όλους εμάς. Το Άλτις ως επώνυμο ελαιόλαδο οφείλει το πλεονέκτημα της υψηλής ποιότητάς του, εκτός των καθιερωμένων διαδικασιών παραγωγής και φυσικής επεξεργασίας, στην τυποποίηση, η οποία όχι μόνο εγγυάται τη μοναδικότητά του, αλλά προστατεύει ταυτόχρονα τον καταναλωτή.

Altis

Η υποχρεωτική αναγραφή του τύπου του ελαιόλαδου, της ημερομηνίας λήξης, της επωνυμίας και της πλήρους διεύθυνσης και όλη η νομοθεσία που διέπει την τυποποίηση του ελαιολάδου, μας βοηθούν να υιοθετήσουμε αντικειμενικά και πρωτίστως ποιοτικά κριτήρια για το ελαιόλαδο που επιλέγουμε. Οι συσκευασίες του Άλτις, έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια και έχουν ειδικό πώμα εγγύησης, ενώ είναι αρκετά μικρές ώστε το λάδι να μην αποκτά μούργα και γεύση ταγγίσματος από την πολυκαιρία.

Altis

Και μιας που μιλάμε για γεύση, σαφώς, το ελαιόλαδο είναι η καταλληλότερη υγιεινή επιλογή για να προσθέσουμε έξτρα αρωματικές νότες και γαργαλιστική απόλαυση σε κάθε μας μπουκιά. Γιατί η γεύση έχει σημασία και στο λάδι, ανεξάρτητα από τη διατροφή που ακολουθούμε. Τα ελαιόλαδα Άλτις διατηρούν την πρωτιά στην ανώτερη γεύση και ποιότητα, αποσπώντας διεθνή βραβεία και διακρίσεις από αναγνωρισμένους και πιστοποιημένους οργανισμούς. Η αξιολόγηση γίνεται σε πέντε βασικά οργανοληπτικά κριτήρια: πρώτη εντύπωση, όψη, οσμή, υφή και γεύση. Και το Άλτις εδώ και χρόνια βραβεύεται με "άριστα" σε όλα.

Altis

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχεις δεύτερες ή και τρίτες σκέψεις για να χρησιμοποιήσεις ή όχι το ελαιόλαδο, θυμήσου την πολύτιμη σημασίας της χρυσής αυτής σταγόνας, αλλά και την ιδανική επιλογή του Άλτις που τη φροντίζει, όσο εμάς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i