Τόφου sticks: Ένα χορταστικό και νηστίσιμο σνακ πλούσιο σε ω-3

Μια νηστίσιμη εναλλακτική για τα βράδια που θέλεις να απολαύσεις "καλαμάκια".

Τόφου sticks iStock

Είτε είσαι vegan, είτε βρίσκεται σε περίοδο νηστείας, είτε απλώς λατρεύεις να δοκιμάζεις συνεχώς καινούργιες επιλογές με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θρεπτική αξία, τότε το τόφου είναι ένα εκπληκτικό συστατικό για να δημιουργήσεις πεντανόστιμα και χορταστικά πιάτα. Πρόκειται για το φυτικό τυρί από γάλα σόγιας, το οποίο χάρη στην απαλή υφή και το λευκό του χρώμα, μοιάζει σημαντικά με το λευκό τυρί, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνεται με τα περιττά λιπαρά του τελευταίου.

Το τόφου ως υγιεινό υποκατάστατο των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς προσφέρει μια σειρά σημαντικών ωφελειών στον οργανισμό λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει: ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, χαλκό, σελήνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και αρκετά αμινοξέα. Ανά 100 γραμμάρια δίνει μόλις 118 θερμίδες, την στιγμή που η φέτα σε αντίστοιχα γραμμάρια δίνει 236. Διαθέτει χαμηλές ποσότητες νατρίου και χοληστερόλης, γεγονός που καθιστά το εν λόγω φυτικό τυρί μια εξαιρετική vegan και νηστίσιμη προσθήκη σε πολλά γεύματα. Η παρακάτω συνταγή για τόφου sticks θα σε πείσει σίγουρα να το δοκιμάσεις – εάν δεν το έχεις ήδη κάνει.

Υλικά:

500 γραμμάρια τόφου (στραγγισμένο)

Για την μαρινάδα

2 κουταλάκια του γλυκού κάρυ
2 1/2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
1 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού (ή λευκό)
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο τζίντζερ
Χυμό από 1/2 λάιμ
1 κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο

Για την συνοδευτική sauce φιστικιού (προαιρετικά)

1/4 φλιτζάνι γάλα καρύδας (μπορεί να αντικατασταθεί με ζεστό νερό)
1/2 φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
3 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
1 1/2 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού (ή λευκό)
Χυμός 1/2 από λάιμ
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και έπειτα κόβουμε το τόφου σε λωρίδες και το τοποθετούμε σε ξυλάκια για σουβλάκι. Συνδυάστε όλα τα υλικά της μαρινάδας και περιχύσε το τόφου (το οποίο έχεις τοποθετήσει σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί), φροντίζοντας να καλυφθεί καλά κάθε κομμάτι. Άφησε το να μαριναριστεί για 15 λεπτά και στη συνέχεια βάλε το στο φούρνο να ψηθεί για 25 λεπτά (ή μέχρι να πάρει χρώμα), γυρίζοντας το στα μισά του χρόνου. Εν τω μεταξύ, ετοιμάσε τη σάλτσα φιστικιού προσθέτοντας όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύοντας μέχρι να γίνει λεία. Μετέφερε σε μικρό μπολ και σέρβιρε με τα σουβλάκια τόφου.

Διάβασε επίσης: Πώς να φτιάξω σπιτικό τόφου, πώς μαγειρεύεται και σε ποιες συνταγές να το προσθέσω;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i