Πώς να φτιάξω πάστα ελιάς;

Ένα τέλειο συνοδευτικό όταν βγαίνεις, πώς μπορείς να το απολαύσεις με υγιεινό τρόπο;

πάστα ελιάς iStock

Η πάστα ελιάς είναι ένα νόστιμο και ευέλικτο άλειμμα που μπορεί να προσθέσει γεύση σε μια ποικιλία πιάτων. Φτιαγμένο από πουρέ ελιές και άλλα συστατικά όπως βότανα, σκόρδο και ελαιόλαδο, είναι βασικό στοιχείο στη μεσογειακή κουζίνα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα σε ψωμί ή κράκερ, ως ντιπ για λαχανικά ή ως επικάλυψη για ψητά κρέατα.

Μια απλή συνταγή για να φτιάξεις πάστα ελιάς στο σπίτι:

Συστατικά:

1 φλιτζάνι μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

Οδηγίες:

  • Πρόσθεσε τις μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού και την κάπαρη σε ένα μπλέντερ. 
  • Ανακάτεψε τα υλικά μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζουν μια πάστα.
  • Όσο λειτουργεί το μπλέντερ, ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε την επεξεργασία μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και κρεμώδες.
  • Δοκιμάζουμε την πάστα ελιάς και αλατοπιπερώνουμε όσο χρειάζεται.
  • Μετάφερε την πάστα ελιάς σε ένα αεροστεγές δοχείο και φύλαξέ τη στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα.

Tip: Μπορείς να προσαρμόσετε την ποσότητα του σκόρδου και του χυμού λεμονιού σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Μπορείς επίσης να πειραματιστείς με διαφορετικούς τύπους ελιών ή να προσθέσεις βότανα όπως μαϊντανό ή βασιλικό για επιπλέον γεύση.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να τρως την πάστα ελιάς με υγιεινό τρόπο:

Επίλεξε πάστα ελιάς υψηλής ποιότητας

Όταν αγοράζεις πάστα ελιάς, είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που είναι φτιαγμένο από πολτοποιημένες ελιές και περιέχει ελάχιστα πρόσθετα συστατικά. Δες τις ετικέτες για να βεβαιωθείς ότι είναι φτιαγμένη από ελιές υψηλότερης ποιότητας και περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Πρόσεξε τα μεγέθη της μερίδας σου 

Ενώ η πάστα ελιάς είναι μια υγιεινή τροφή, είναι επίσης υψηλή σε θερμίδες και λιπαρά. Μια κουταλιά της σούπας πάστα ελιάς περιέχει περίπου 50 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους, επομένως είναι σημαντικό να προσέχεις τα μεγέθη της μερίδας σου και να μην υπερβάλλεις. Μια μικρή ποσότητα πάστας ελιάς είναι πολύ έντονη γευστικά, οπότε ξεκίνα με μια μικρή ποσότητα και πρόσθεσε κι άλλη αν χρειάζεται.

Χρησιμοποίησε πάστα ελιάς ως ενισχυτικό γεύσης

Η πάστα ελιάς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις γεύση σε διάφορα πιάτα χωρίς να προσθέσεις πολλές επιπλέον θερμίδες. Χρησιμοποίησέ τη ως άλειμμα σε ψωμί αντί για βούτυρο ή μαγιονέζα, ή ως επικάλυψη για ψητά κρέατα ή ψητά λαχανικά. Μπορείς επίσης να το αναμίξεις σε πιάτα ζυμαρικών ή να το χρησιμοποιήσεις ως ντιπ για λαχανικά.

Συνδύασε την πάστα ελιάς με άλλες υγιεινές τροφές

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα οφέλη για την υγεία της πάστας ελιάς, συνδύασέ την με άλλες υγιεινές τροφές όπως ψωμί ολικής αλέσεως, φρέσκα λαχανικά ή ψητό κοτόπουλο ή ψάρι. Αυτό θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των θερμίδων και του λίπους στην πάστα ελιάς και θα παρέχει στο σώμα σου μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Αποθήκευσε σωστά την πάστα ελιάς

Για να διασφαλίσεις ότι η πάστα ελιάς σας θα παραμείνει φρέσκια και γευστική, φύλαξέ την στο ψυγείο μετά το άνοιγμα και χρησιμοποίησέ την μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων και στη διατήρηση της ποιότητας της πάστας ελιάς.

Συμπερασματικά, η πάστα ελιάς είναι μια υγιεινή και θρεπτική τροφή που μπορεί να προσθέσει γεύση σε μια ποικιλία πιάτων. Επιλέγοντας ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, παρακολουθώντας τα μεγέθη της μερίδας, χρησιμοποιώντας πάστα ελιάς ως ενισχυτικό γεύσης, συνδυάζοντάς την με άλλα υγιεινά τρόφιμα και αποθηκεύοντάς τη σωστά, μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη της με υγιεινό και νόστιμο τρόπο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i