Σοκολατούχο γάλα: Η ιδανική επιλογή ροφήματος μετά από μια εξαντλητική προπόνηση

Τι αναφέρουν οι ειδικοί;

σοκολατουχο_γαλα iStock

Μπορεί το σοκολατούχο γάλα να έχει συνδεθεί με την παιδική μας ηλικία, αλλά και ως ενήλικες μπορούμε να απολαμβάνουμε το εν λόγω ρόφημα και μάλιστα ως μέρος μια ισορροπημένης διατροφής. Όπως απέδειξε σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο "International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism", το σοκολατούχο γάλα ίσως θα έπρεπε να απενοχοποιηθεί από την ιδιότητα της "αμαρτωλής λιχουδιάς" και να ενταχθεί στο διατροφικό πλάνο, ειδικά ως η ιδανική επιλογή ροφήματος μετά από μια εξαντλητική προπόνηση.

Το σοκολατούχο γάλα ως ρόφημα αποκατάστασης

Το γάλα σοκολάτας είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, απαραίτητα συστατικά για την άμεση αναπλήρωση της ενέργειας και την υποστήριξη της αποκατάστασης και φυσιολογικής ανάπτυξης των μυών. Τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά στοχεύουν στη βαθιά θρέψη των μυών, ώστε να αποφευχθεί μυϊκή βλάβη και τραυματισμοί από τη μη ικανοποιητική τροφοδότησή τους.

Οι μελετητές παρακολουθώντας αθλητές που εκτελούσαν διαλειμματική προπόνηση με ασκήσεις αντοχής σε συνδυασμό με ασκήσεις δύναμης και αντιστάσεων, παρατήρησαν πως έπειτα από σχεδόν δύο ώρες εξαντλητικής γυμναστικής οι συμμετέχοντες που κλήθηκαν να καταναλώσουν ίση ποσότητα σοκολατούχου γάλατος με εκείνους που έπιναν ενεργειακά ποτά, έλαβαν τα ίδια ποσοστά υδατανθράκων ενώ η αποκατάσταση του μυϊκού και καρδιακού συστήματος επανήλθε το ίδιο φυσιολογικά.

Ποιο σοκολατούχο γάλα να επιλέξεις μετά την προπόνηση

Το σοκολατούχο γάλα, πέραν των απαραίτητων για τη μυϊκή αποκατάσταση συστατικών, περιέχει επίσης αρκετές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Για να αποφύγεις την αλόγιστη κατανάλωση αυτών είναι σημαντικό να προσέξεις το είδος του σοκολατούχου ροφήματος που θα επιλέξεις. Αυτό σημαίνει ότι γενικά είναι προτιμότερο να διαλέξεις ένα γάλα σοκολάτας με χαμηλά ή χωρίς καθόλου λιπαρά, φροντίζοντας ταυτόχρονα το ρόφημα σου να μην περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, ενώ αν είναι εφικτό να μην περιλαμβάνει καθόλου πρόσθετα σάκχαρα.

Άλλα ροφήματα που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο ως προς την αποκατάσταση μετά την προπόνηση είναι το πράσινο τσάι, τα smoothies με φρούτα και λαχανικά, το νερό καρύδας.

Διάβασε επίσης: Τέσσερις διατροφικοί μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i