Τέσσερα έξυπνα tips για να μην πάρεις κιλά στη νηστεία

Η περίοδος της νηστείας είναι μια καλή ευκαιρία για να αποβάλλεις από τον οργανισμό σου όλες τις τοξίνες που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, τα διατροφικά λάθη που προκύπτουν οδηγούν συχνά σε αύξηση του αριθμού στη ζυγαριά.

νηστεία iStock

Η θρησκευτική νηστεία απαιτεί την αποχή από βασικές ομάδες τροφίμων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η περίοδος της νηστείας δεν συνδυάζεται εύκολα με τη σωστή διατροφή.

Η έλλειψη σε πολλά θρεπτικά συστατικά, η μείωση της ποιότητας της διατροφής και η αύξηση βάρους είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα κατά την περίοδο της νηστείας. 

Η νηστεία μπορεί να γίνει μια υπέροχη ευκαιρία για να απέχεις από τις τοξίνες που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα, και να "καθαρίσει" ο οργανισμός σου από την υπερκατανάλωση που κάνεις όλο το υπόλοιπο διάστημα. Ας δούμε λοιπόν, μαζί, πώς μπορείς να αξιοποιήσεις την νηστεία  προς όφελος όχι μόνο της πνευματικής, αλλά και της σωματικής υγείας σου.

Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα σνακ της διαιτολόγου για τη νηστεία

4 tips για να διατηρήσεις τα κιλά σου στη νηστεία

salates

Επίλεξε την εύκολη λύση

Όταν ξεκινάς τη νηστεία, είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα να καταναλώσεις περισσότερα ζυμαρικά, πατάτες ή σάντουιτς. Η αποχή από το κρέας μπορεί να σε οδηγήσει σε διατροφικές επιλογές που είναι αρκετά υψηλές σε θερμίδες, γεγονός που πιθανόν να ανεβάσει το νούμερο της ζυγαριάς σου.

Τι να κάνεις: Για να αποφύγεις αυτό το λάθος, αντικατάστησε την εύκολη λύση, με μια πραγματικά ευκολότερη και πολύ θρεπτική: Φρούτα και λαχανικά! Οι φρουτοσαλάτες, οι σαλάτες, τα ψητά ή βραστά λαχανικά και οι σούπες λαχανικών είναι η ιδανική επιλογή για την περίοδο της νηστείας. Η λίστα με τις παραλλαγές είναι μεγάλη, τα θρεπτικά συστατικά αμέτρητα!

Go Vegan

vegan

Η vegan διατροφή έχει ανέβει σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και τα vegan προϊόντα είναι πλέον παντού. Η απομάκρυνση ζωικών προϊόντων από τη διατροφή σου λόγω νηστείας συμπίπτει με τη διατροφή που ακολουθούν οι vegan.

Τι να κάνεις: Μία επίσκεψη στο super market ή σε ένα vegan μαγαζί θα σε πείσει να αγοράσεις λαχταριστά φαγητά από σόγια και άλλα φυτικά συστατικά που θα σε κρατήσουν χορτάτη στην περίοδο της νηστείας.

Πάρε την πρωτεΐνη σου

όσπρια

Τα όσπρια αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, τα οποία όταν συνδυάζονται με δημητριακά όπως ρύζι ή κριθαράκι μπορούν να σου προσφέρουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Πρόσθεσε, λοιπόν, τα όσπρια τουλάχιστον 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα όχι μόνο σε σούπες, αλλά και στις σαλάτες σου. Οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα αμύγδαλα και ο αρακάς είναι ακόμα μερικές καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης.

Έξυπνα σνακς

κριτσίνια

Στη διάρκεια της νηστείας κατανάλωνε σνακς όπως παστέλι, ολικής αλέσεως παξιμάδι ή ολικής αλέσεως ψωμί ή κριτσίνια ολικής αλέσεως, τα οποία μπορείς να συνοδεύεις με φυτικό – νηστίσιμο τυρί ή γάλα.

Βρες εδώ τα καλύτερα σνακ της διαιτολόγου για τη νηστεία

Διάβασε επίσης: Μανιτάρια στη νηστεία: Ποια περιέχουν την περισσότερη πρωτεΐνη;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i