4 διατροφικοί μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύεις

Και τι ισχύει τελικά;

διατροφικοί μύθοι iStock

Ένα από τα καλά της σημερινής εποχής είναι η εστίαση της προσοχής στη γενική υγεία του σώματος και του πνεύματος. Σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές που η πληροφορία δεν ήταν προσιτή σε όλους, τώρα όλοι γνωρίζουμε τι είναι καλό και τι όχι.

Η λεγόμενη diet culture έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας - σίγουρα προς το καλύτερο - μήπως όμως οδεύουμε στο άλλο άκρο; Οι ενοχές, το άγχος και η ντροπή που δημιουργείται αν δεν κάνουμε τη "σωστή" διατροφή μοιάζει να είναι ένα επιπλέον στρες στην ψυχολογία μας.

Σε συνδυασμό με τους διατροφικούς μύθους που έχουν διαρρεύσει μέσα σε αυτά τα χρόνια, η diet culture οδεύει σε έναν επικίνδυνο δρόμο. Πάμε, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε 4 διατροφικούς μύθους που πρέπει να απομακρύνεις από τη ζωή και το μυαλό σου.

Διάβασε επίσης: 5 τρόφιμα που τρώμε με λάθος τρόπο και τι ακριβώς σημαίνει αυτό

4 διατροφικοί μύθοι που δεν πρέπει να πιστέψεις

Μύθος #1: Το φαγητό είναι είτε καλό είτε κακό

διατροφη_υγεια
Istock

Τα λαχανικά είναι καλά, η ζάχαρη όχι. Τα smoothies είναι καλά, τa παγωτά όχι. Αυτή η νοοτροπία όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των τροφών προκαλεί άγχος, ενοχές και μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η αξία μας δεν έχει να κάνει με το φαγητό που θα επιλέξουμε μία στιγμή της ημέρας, αλλά ότι κάθε τροφή καλύπτει και μία άλλη σημαντική μας ανάγκη. Σταμάτα να θεωρείς τα τρόφιμα καλά ή κακά και απελευθέρωσε τον εαυτό σου από κάθε ενοχή.

Μύθος #2: Οι detox διατροφές οδηγούν σε απώλεια κιλών

Οι detox διατροφές μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια κιλών, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Μάλιστα, οι detox διατροφές κάνουν περισσότερο κακό από όσο καλό.

Γέμισε την διατροφή σου με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη για να δώσεις όλα όσα χρειάζεται το σώμα σου για να κάνει το φυσικό detox μόνο του.

Μύθος #3: Κατανάλωσε καθόλου ή ελάχιστους υδατάνθρακες

Το σώμα μας χρειάζεται καθημερινά τουλάχιστον το 50% της πρόσληψης τροφής να προέρχεται από υδατάνθρακες. Επομένως, αν κάποιος κόψει ή δεν λαμβάνει αρκετούς υδατάνθρακες, στερεί από το σώμα του βασικά συστατικά του. 

Η απώλεια κιλών που θα προκύψει μέσα από την έλλειψη υδατανθράκων, είναι επικίνδυνη για την υγεία σου. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σου, αφού το σώμα θα βρει τρόπο να αντικαταστήσει την σημαντική απώλεια.

Μύθος #4: Το διαισθητικό φαγητό είναι εύκολο και όλοι πρέπει να το δοκιμάσουν 

Υπάρχει ένα κύμα στον κόσμο της διατροφής που υποστηρίζει το "διαισθητικό" φαγητό. Και ομολογουμένως, μπορείς να βρεις πολλά θετικά κομμάτια μέσα στην θεωρία του. Το να μάθεις να ακούς και να ακολουθείς τις ανάγκες του σώματός σου, είναι από μόνο του σημαντικό εργαλείο.

Ωστόσο, θέλει χρόνια για να μάθει ένας άνθρωπος τον εαυτό του και τις αληθινές του ανάγκες, επομένως είναι κάτι που "χτίζεται" και που σίγουρα θέλει την βοήθεια ειδικών. Επιπλέον, το "διαισθητικό" φαγητό μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η κουλτούρα, η θρησκεία και η συναισθηματική κατάσταση. 

Διάβασε επίσης: Υγιές αδυνάτισμα: 4 διατροφικοί μύθοι των social media καταρρίπτονται

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i