5 τρόφιμα που τρώμε με λάθος τρόπο και τι ακριβώς σημαίνει αυτό

Μήπως, παρά τις καλές σου προθέσεις, αποκλείεις από τη διατροφή σου κάποιες θρεπτικές τροφές ή τις διαχειρίζεσαι με λάθος τρόπο;

τρόφιμα unsplash

Συνεργάστηκε ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος (giannischrysou.gr).

Μήπως, παρά τις καλές σου προθέσεις, αποκλείεις από τη διατροφή σου κάποιες θρεπτικές τροφές ή τις διαχειρίζεσαι με λάθος τρόπο; Παρακάτω ακολουθούν 5 παραδείγματα από τρόφιμα που τρώμε με λάθος τρόπο και τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Διάβασε επίσης: 6 τροφές που τρως λάθος και δεν παίρνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

5 τρόφιμα που τρώμε με λάθος τρόπο και τι ακριβώς σημαίνει αυτό

Πατάτα

  • Θρεπτική αξία: Υψηλή, αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο μαγειρέματός της. Περιέχει κυρίως υδατάνθρακες με τη μορφή αμύλου και, παρόλο που έχει μικρή ποσότητα σε πρωτεΐνη, το σύνολο των απαραίτητων αμινοξέων, ενώ αποδίδει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Μόνη της, ωστόσο, δεν καλύπτει τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη. Επίσης, περιέχει περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο, ενώ η βιταμίνη C καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B (νιασίνη, πυριδοξίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη και φυλλικό οξύ) υπάρχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις. Είναι, ακόμα, πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Το λάθος: Στο τηγάνι χάνει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μεγάλο μέρος των βιταμινών της. Επίσης, απορροφά μεγάλη ποσότητα λίπους, που αυξάνει πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο. Όταν ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία στο φούρνο, συμβαίνει κάτι αντίστοιχο.
  • Το σωστό: Όταν η πατάτα γίνεται βραστή ή ψήνεται στον ατμό, διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτα τα θρεπτικά της συστατικά.

Μήλο

  • Θρεπτική αξία: Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φυλικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Βοηθά τη διαδικασία της πέψης, αλλά και τη θρέψη του οργανισμού προσφέροντας χαμηλό αριθμό θερμίδων. Έτσι, συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και την επίτευξη του ιδανικού βάρους.
  • Το λάθος: Επειδή πολλές από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται στο φλοιό του μήλου, φρόντισε να το καταναλώνεις με τη φλούδα, αφού πρώτα σιγουρευτείς ότι τα μήλα που αγοράζεις είναι βιολογικά! Αν όχι, φρόντισε να τα πλένεις πολύ καλά.
  • Το σωστό: Το μήλο είναι καλό να καταναλώνεται πριν ή μετά από κάποιο γεύμα. Έτσι, εξυπηρετεί την αυξημένη αίσθηση κορεσμού, αλλά και διατηρεί τον οργανισμό χορτάτο για περισσότερες ώρες.

Φυστικοβούτυρο

  • Θρεπτική αξία: Έχει πολλά διατροφικά οφέλη και αποτελεί ένα πολύ υγιεινό σνακ. Θα το χρησιμοποιήσεις σε σάντουιτς, γλυκά ή μαζί με φρούτα και, εκτός από την υπέροχη γεύση, θα απολαύσεις ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη, μαγνήσιο, νιασίνη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες.
  • Το λάθος: Το φιστικοβούτυρο έχει συνδεθεί με την αφλατοξίνη, μια καρκινογόνο ουσία. Απόφυγέ την επιλέγοντας βιολογικό άλειμμα ξηρών καρπών, καθώς, σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα ελέγχου τροφίμων Organic Authority, όλα τα βιολογικά προϊόντα ελέγχονται για τα επίπεδα της αφλατοξίνης.
  • Το σωστό: Επειδή οι θερμίδες του φιστικοβούτυρου προέρχονται κυρίως από λιπαρά, προτείνεται η κατανάλωσή του να γίνεται στο πρωινό γεύμα ή στα ενδιάμεσα γεύματα, ως συνοδευτικό φρούτων και αρτοσκευασμάτων. Έτσι, θα σε κρατήσει χορτάτη για περισσότερες ώρες.

Ζυμαρικά

  • Θρεπτική αξία: Ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά το οποίο, αφού πλέον καταρρίφθηκε ο μύθος ότι παχαίνει, μπορεί να αποτελεί μέρος του εβδομαδιαίου μας διαιτολογίου. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερίνη και νάτριο.
  • Το λάθος: Αν δεν προτιμήσεις ολικής αλέσεως, αλλά και αν παραβράσεις τα ζυμαρικά σου, δε θα αποφύγεις τον υψηλό γλυκαιμικό δείκτη στο πιάτο σου, ενώ θα προκληθούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα σου.
  • Το σωστό: Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, αν τα ζυμαρικά είναι ολικής αλέσεως, συμβάλλουν στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών εξυπηρετώντας την καλύτερη εντερική λειτουργία και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νόσων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αποξηραμένα φρούτα

  • Θρεπτική αξία: Πολύ καλή επιλογή για δεκατιανό ή απογευματινό, εναλλακτικά του φρούτου. Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, καθώς περιέχουν 68-80 γρ. υδατάνθρακες/100 γρ. προϊόντος, και φτωχά σε λίπος, καθώς περιέχουν 0,3-1 γρ. λιπαρά/100 γρ. φρούτων, ενώ αποτελούν άριστη πηγή φυτικών ινών.
  • Το λάθος: Πολλά αποξηραμένα φρούτα συντηρούνται με προσθήκη ζάχαρης. Διάβασε την ετικέτα πριν αγοράσεις.
  • Το σωστό: Φτιάξε τα δικά σου για τα οποία και θα είσαι σίγουρη για τη διατροφική τους αξία. Συνδύασε την κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων με αυξημένη κατανάλωση νερού, καθώς με την αποξήρανση η περιεκτικότητά τους σε νερό μειώνεται και η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει ανάγκη την υγρασία.

Διάβασε επίσης: Τα βασικότερα λάθη και πώς να συνδυάζεις και να μαγειρεύεις αυτά τα τρόφιμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i