Ζητάς συνέχεια γλυκό; 10 τροφές για να αντιμετωπίσεις την επιθυμία για ζάχαρη

Μάθε πώς μπορείς να ελαττώσεις την επεξεργασμένη ζάχαρη με αυτές τις 10 τροφές.

γλυκό iStock

Βρίσκεσαι να λαχταράς συνεχώς γλυκά και να παλεύεις να αντισταθείς στον πειρασμό; Η έντονη επιθυμία για ζάχαρη μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστεί, αλλά με τη σωστή προσέγγιση, μπορείς να μειώσεις την έντασή της και να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσεις τη ζάχαρη είναι να ενσωματώσεις ορισμένα τρόφιμα στη διατροφή σου που ικανοποιούν φυσικά τη γλυκιά γεύση, ενώ παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Παρακάτω θα βρεις 10 τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις την επιθυμία για ζάχαρη και να διατηρήσεις μια ισορροπημένη διατροφή.

Μούρα:

Τα μούρα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και γεμάτα με φυσική γλυκύτητα και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απελευθέρωσης του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και τις επακόλουθες πτώσεις. Απόλαυσέ τα ως σνακ, πρόσθεσέ τα στο γιαούρτι ή τα smoothies σου ή χρησιμοποίησέ τα για να προσθέσεις στη βρώμη για μια φυσικά γλυκιά και θρεπτική προσθήκη.

Μαύρη σοκολάτα:

Η μαύρη σοκολάτα με υψηλό ποσοστό κακάο (70% ή περισσότερο) είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για να ικανοποιήσεις τις λιγούρες σου για γλυκό. Περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα έχουν συσχετιστεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς και της ρύθμισης της διάθεσης. 

Ξηροί καρποί:

Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους προσφέρουν μια ικανοποιητική τραγανή γεύση ενώ καλύπτουν τη λαχτάρα για ζάχαρη. Είναι πλούσια σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που σε βοηθούν να αισθανθείς χορτάτη και ικανοποιημένη. Το σνακ με μια χούφτα ξηρούς καρπούς μπορεί να προσφέρει ενέργεια για ώρες, ενώ μειώνει την επιθυμία για σνακ με ζάχαρη. Απλά πρόσεξε τα μεγέθη των μερίδων, καθώς οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες.

Γιαούρτι:

Το γιαούρτι είναι μια κρεμώδης και γεμάτη πρωτεΐνη επιλογή που μπορεί να βοηθήσει να περιορίσει την επιθυμία για ζάχαρη. Η πρωτεΐνη προάγει τον κορεσμό και βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας την πτώση του σακχάρου. Ενίσχυσε τη γεύση προσθέτοντας μερικά φρέσκα φρούτα ή λίγο μέλι για μια νότα γλυκύτητας.

Κανέλα:

Η κανέλα είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που μπορεί να ικανοποιήσει φυσικά την επιθυμία για γλυκό. Βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να μειώσει την επιθυμία για ζάχαρη. Πασπάλισε κανέλα στη βρώμη, το γιαούρτι ή ακόμα και στον πρωινό καφέ για να προσθέσεις γεύση και να περιορίσεις τις λιγούρες σου.

Γλυκοπατάτες:

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα θρεπτικό και φυσικά γλυκό λαχανικό που μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για γλυκές λιχουδιές. Είναι γεμάτες με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, παρέχοντας αργή και σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Απόλαυσε ψητές γλυκοπατάτες ή πουρέ γλυκοπατάτας ως μια χορταστική και πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα επεξεργασμένα επιδόρπια.

Σπόροι Chia:

Οι σπόροι Chia είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά υπερτροφή που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της λαχτάρας για ζάχαρη. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες απορροφούν τα υγρά και διογκώνονται στο στομάχι, βοηθώντας σε να αισθανθείς χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πουτίγκα chia που φτιάχνεται με μούλιασμα σπόρων chia σε γάλα ή γιαούρτι μπορεί να είναι μια νόστιμη επιλογή επιδορπίου.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά:

Τα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο μπορεί να μην είναι φυσικά γλυκά, αλλά βοηθούν στη μείωση της λαχτάρας για ζάχαρη με διαφορετικό τρόπο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την πέψη και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πρόσθεσε αυτά τα γεμάτα θρέψη λαχανικά στα γεύματά σου ή σε ένα δροσιστικό πράσινο smoothie για μια υγιεινή επιλογή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Τσάι βοτάνων:

Αντί να πιεις ένα ρόφημα με ζάχαρη, επίλεξε τσάι από βότανα για να ικανοποιήσεις τις λιγούρες για γλυκό. Υπάρχουν διάφορες γεύσεις διαθέσιμες, όπως χαμομήλι, μέντα ή φρουτώδη μείγματα, που μπορείς να τα απολαύσεις ζεστά ή παγωμένα. Το τσάι από βότανα παρέχει μια καταπραϋντική και φυσικά γλυκιά επιλογή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Καρπούζι:

Το καρπούζι είναι ένα ενυδατικό και φυσικά γλυκό φρούτο που μπορείς να το απολαύσεις ως δροσιστικό σνακ. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και περιέχει φυσικά σάκχαρα, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή εναλλακτική στα ζαχαρούχα ποτά ή επιδόρπια. Κόψε μερικούς κύβους καρπούζι για μια γλυκιά λιχουδιά χωρίς ενοχές που ικανοποιεί τις λιγούρες.

Η υπέρβαση της λαχτάρας για ζάχαρη μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά η ενσωμάτωση αυτών των 10 τροφών στη διατροφή σου μπορεί να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις αυτές τις επιθυμίες για γλυκό.

Διάβασε επίσης: Σάκχαρο στο αίμα: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γλυκό ώστε να μην απορρυθμιστεί;

Ποιοι παράγοντες σου προκαλούν "λιγούρες"

Η επιθυμία για γλυκό μοιάζει να εμφανίζεται απότομα, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που την προκαλούν:

  • Aφυδάτωση
  • Κακή ποιότητα διατροφής
  • Ορμονικές αλλαγές
  • Άγχος
  • Έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά

Διάβασε επίσης: Επηρεάζει το μέλι τα επίπεδα σακχάρου; Τι δείχνει έρευνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i