Σάκχαρο στο αίμα: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γλυκό ώστε να μην απορρυθμιστεί;

Τα γλυκά μπορεί να εκτοξεύσουν το σάκχαρο στο αίμα μας. Ωστόσο, κάποια στιγμή της ημέρας θεωρείται πιο "ασφαλής" η κατανάλωσή τους.

Γυναίκα που τρώει σοκολατένιο επιδόρπιο istock

Πολλοί από εμάς αποφεύγουν γενικά τα γλυκά, για λόγους υγείας, για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα ή τον ελέγχο του βάρους τους. Επειδή όμως ο απόλυτος αποκλεισμός μιας τροφής από τη διατροφή μας δεν είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος, ο ειδικός μας απαντά στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη ώρα μέσα στη μέρα για να απολαύσουμε ένα γλυκό, εφόσον το επιθυμούμε.

Διαβάστε Επίσης

Γλυκά, θερμίδες και σάκχαρο στο αίμα

Μετά το φαγητό, αντί για σνακ ή πριν τη γυμναστική; Υπάρχει κάποια στιγμή που η κατανάλωση ενός γλυκού δεν θα επηρεάσει δραματικά το σάκχαρο στο αίμα και δεν θα με φορτώσει με θερμίδες;

"Εάν σε απασχολούν τα παραπάνω, μετά το μεσημεριανό γεύμα είναι η απάντηση. Αν φας γλυκό το απόγευμα, θα έχεις την ευκαιρία να κάψεις τις θερμίδες κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας", λέει η Kristy Rao, διατροφολόγος και health coach. Η πρότασή της είναι να φάμε το γλυκό που λιγουρευόμαστε περίπου μία ώρα μετά το μεσημεριανό γεύμα. "Αν το φας αμέσως μετά το φαγητό, μπορεί να υποφέρεις από φούσκωμα και βαρυστομαχιά", λέει. "Αλλά δεν είναι καλή ιδέα να τρως γλυκά με άδειο στομάχι, καθώς το σώμα σου θα τα απορροφήσει γρηγορότερα και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα - και σε μεγαλύτερη κατάρρευση του σακχάρου και της ενέργειάς σου λίγο αργότερα", προσθέτει.

Διαβάστε Επίσης

Η διαιτολόγος Dawn Jackson Blatner, R.D.N., συμφωνεί ότι η καλύτερη στιγμή είναι μετά το γεύμα. "Η κατανάλωση επιδορπίου μετά από ένα ισορροπημένο γεύμα σου επιτρέπει να επωφεληθείς από τα θρεπτικά συστατικά του γεύματος για να σταθεροποιήσεις το σάκχαρο στο αίμα σου από τα γλυκά. Ψυχολογικά, είναι επίσης καλύτερο να φας ένα γλυκό μετά το γεύμα", προτείνει. "Όταν το επιδόρπιο είναι "συνδεδεμένο" με ένα γεύμα, σηματοδοτεί την πληρότητα, οπότε είναι πιο πιθανό να πάρει το μυαλό σου το μήνυμα ότι έχεις ολοκληρώσει το φαγητό και και να μην αναζητά σνακ".

Κοινωνικό γλυκό

Η Blatner μας προτείνει ως μία λύση τον κανόνα των "κοινωνικών γλυκών". Αντί δηλαδή να φάμε ένα γλυκό στο σπίτι ή στο γραφείο, να ενδίδουμε στο επιδόρπιο μόνο όταν είμαστε έξω με φίλους ή συναδέλφους. "Ένα κομμάτι τούρτα στο σπίτι μοιάζει ενοχικό και υπερβολικό. Το ίδιο κομμάτι τούρτα που θα απολαύσεις μαζί με παρέα έχει μια αίσθηση γιορτής και διασκέδασης, οπότε δεν συνοδεύεται από τύψεις".

Το ιδανικό επιδόρπιο για καλύτερη υγεία 

Σημασία έχει επίσης το τι θα επιλέξεις. Η Blatner λέει ότι η μαύρη σοκολάτα και ένα φλιτζάνι τσάι είναι το ιδανικό επιδόρπιο για καλή υγεία μας - ας μην ξεχνάμε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι φουλ σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν από πολλά χρόνια νοσήματα. "Το τσάι μας βοηθά να επιβραδύνουμε και να απολαύσουμε την ώρα του επιδόρπιου, γεγονός που ενισχύει την ικανοποίηση", σχολιάζει.

Ένα tip για να μην επιζητάς το γλυκό

Αυτό δεν αφορά μόνο ανθρώπους με διαβήτη ή προδιαβήτη αλλά και όλους όσοι έχουν προδιάθεση και μετά την κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων νιώθουν έντονη υπνηλία. "Δοκίμασε ένα αρωματικό ρόφημα μετά το φαγητό που θα σε βοηθήσει να αλλάξεις γεύση. Ένα φλιτζάνι αφέψημα δυόσμου ή ένα τσάι του βουνού ή ένα ρόφημα αρωματισμένο με εσπεριδοειδή μπορεί να καλύψει την ανάγκη σου για αλλαγή της γεύσης και να μην χρειάζεσαι το γλυκό.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i