Πρωινό φιλικό προς τις ορμόνες: 3 πανεύκολα tips για να το πετύχεις

διατροφη_δανιηλ Istock

Το έχουμε γράψει ξανά και ξανά, το θυμάσαι να το λέει η μαμά σου από τότε που ήσουν παιδί: το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας! Και επειδή συνδέεται άμεσα και με τις ορμόνες σου, ήρθε η ώρα να δώσεις περισσότερη προσοχή στην πρωινή διατροφή σου.

Στο TikTok τα "ορμονικά" γεύματα είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή βίντεο, αφού όλοι θέλουν να μάθουν πώς να διατηρούν τις ορμόνες τους σταθερές. Ο λόγος είναι ότι οι ορμόνες επηρεάζουν θεμέλιους λίθους της ζωής σου όπως είναι η ψυχολογική σου κατάσταση, τα γυναικολογικά ζητήματα, η επιδερμίδα σου και άλλα πολλά.

Θα αναρωτιέσαι, λοιπόν, πώς μπορείς να ετοιμάσεις φιλικά προς τις ορμόνες γεύματα. Παρακάτω σου αφήνουμε 3 πανεύκολα tips για τα πρωινά σου, για να δεις άμεσα την αλλαγή που επιθυμείς στις ορμόνες σου.

Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες τροφές που σου δίνουν ενέργεια το πρωί

Πρωινό φιλικό προς τις ορμόνες: 3 πανεύκολα tips για να το πετύχεις

πρωινο_ορμονες
Istock

Φυσικά και ισορροπημένα πρωινά

Τα ισορροπημένα πρωινά γεύματα περιέχουν πρωτεΐνες, υγιή λίπη και υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες. Για ένα πρωινό φιλικό προς τις ορμόνες σου, αναζήτησε τροφές όπως αυγά, ελληνικό γιαούρτι, μούρα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και ελαιόλαδο.

Προσπάθησε να περιορίσεις την παρουσία τροφών υψηλής επεξεργασίας όταν μπορείς. Να θυμάσαι ότι τα φυσικά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων ορμονών όπως η ινσουλίνη (ορμόνες σακχάρου στο αίμα) και η κορτιζόλη (ορμόνες του στρες).

Κάνε τα smoothies σου παχύρρευστα

Ένα απλό φρουτώδης smoothie ακούγεται εξαιρετική επιλογή για τα πρωινά σου, αφού είναι δροσιστικά και γευστικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι καλά για τις ορμόνες σου. Πολλά φρούτα όπως ο ανανάς και το μάνγκο περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης, ενώ είναι ανάμεσα στις δημοφιλέστερες επιλογές. Δεν χρειάζεται να τα απορρίψεις, αφού μπορείς να τα συνδυάσεις με πρωτεΐνη και καλά λιπαρά ( θυμάσαι; η ισορροπία είναι το κλειδί). 

Στο επόμενο πρωινό σου smoothie πρόσθεσε, επίσης και:

  • βούτυρο aπό αμύγδαλο ή φυστίκι
  • ελληνικό γιαούρτι
  • Γάλα αμυγδάλου
  • Βούτυρο καρύδας
  • Σκόνη πρωτεΐνης

Αν θέλεις extra λαμπερή επιδερμίδα, τότε μπορείς να προσθέσεις στο πρωινό σου smoothie μία σκουπ από σκόνη κολλαγόνου.

Μην αμελείς το πρωινό γεύμα

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι πρωινοί τύποι, και δεν πειράζει! Ωστόσο, φαίνεται ότι το πρώτο γεύμα που καταναλώνουμε είναι καθοριστικό για την κατάσταση των ορμόνων μας. Το να μην τρως πρωινό, σε οδηγεί σε έντονο αίσθημα πείνας κατά την διάρκεια της ημέρας και αυτό χαλάει την ισορροπία στις ορμόνες. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρωινού αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών όπως της GLP-1 και  PYY, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της πρόσληψης τροφής.

Όπως καταλαβαίνεις, το πρωινό γεύμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία των ορμονών. Προτίμησε, λοιπόν, πρωινά με πρωτεΐνη και καλά λιπαρά για να αισθανθείς τις αλλαγές στη ζωή και τον οργανισμό σου.

Διάβασε επίσης:  Χωρίς ζάχαρη αλλά γλυκό: 4 ιδέες για υγιεινό πρωινό γεύμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i