3 αυγά την ημέρα: Είναι μια ανθυγιεινή διατροφική συνήθεια;

Τα αυγά είναι μια βολική και γρήγορη τροφή και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατροφή μας.

Γεύμα με αυγά iStock

Τα αυγά αποτελούν βασικό τρόφιμο σε πολλές διατροφές παγκοσμίως, ενώ είναι αγαπημένα για την ευελιξία, την οικονομική προσιτότητα και τη θρεπτική τους αξία. Ωστόσο, μια κοινή απορία είναι εάν η κατανάλωση τριών αυγών την ημέρα είναι επιβλαβής για την υγεία. Παρακάτω θα δούμε τη διατροφική σύνθεση των αυγών και θα εξετάσουμε τα πιθανά οφέλη αλλά και επιπτώσεις για την υγεία.

Η θρεπτική αξία των αυγών:

Τα αυγά είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που παρέχει ένα ευρύ φάσμα απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Τα βασικά συστατικά που κάνουν τα αυγά πολύτιμη προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή:

Πρωτεΐνη: Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των ιστών, την υποστήριξη της μυϊκής ανάπτυξης και τη βοήθεια σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες.

Απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα: Τα αυγά είναι πλούσια σε αρκετές βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β12, φολικό οξύ, φώσφορο, σελήνιο και χολίνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς όρασης, στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, στη διατήρηση της υγείας των οστών και στην ενίσχυση της ανάπτυξης του εγκεφάλου, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Υγιή λιπαρά: Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα αυγά αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. Αν και περιέχουν χοληστερόλη, η έρευνα έχει δείξει ότι η διατροφική χοληστερόλη έχει μικρότερη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα από ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα. Τα λίπη στα αυγά, συμπεριλαμβανομένων των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Καταρρίπτοντας τον μύθο της χοληστερόλης:

Μία από τις κύριες ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση αυγού είναι η περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη. Ωστόσο, μελέτες αμφισβήτησαν ότι η διατροφική χοληστερόλη επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητική χοληστερόλη, όπως τα αυγά, έχει μικρή επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος. Το συκώτι παράγει φυσικά χοληστερόλη και όταν αυξάνεται η πρόσληψη χοληστερόλης από τη διατροφή, το συκώτι αντισταθμίζει μειώνοντας τη δική του παραγωγή χοληστερόλης.

Με τι αντικαθιστώ τα αλλαντικά στο βραδινό μου τοστ | Η αγαπημένη μου επιλογή

Ο ρόλος των αυγών σε μια υγιεινή διατροφή:

Η προσθήκη των αυγών ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία:

Διαχείριση βάρους: Τα αυγά είναι μια χορταστική τροφή, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, καθιστώντας τα έναν πολύτιμο σύμμαχο στη διαχείριση βάρους.

Υγεία των ματιών: Τα αυγά είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι προάγουν την υγεία των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία.

Ανάπτυξη του εγκεφάλου: Η χολίνη, μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται σε αφθονία στα αυγά, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη και την πρώιμη παιδική ηλικία.

Υγεία της καρδιάς: Τα υγιή λίπη στα αυγά, σε συνδυασμό με το ευεργετικό τους προφίλ θρεπτικών συστατικών, μπορούν να συμβάλουν σε μια υγιή καρδιά όταν ενσωματωθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άλλες τροφές υγιεινές για την καρδιά.

Συνοπτικά, για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατανάλωση τριών αυγών την ημέρα είναι απίθανο να είναι ανθυγιεινή, υπό την προϋπόθεση ότι αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει μια ποικιλία άλλων θρεπτικών τροφών. Όπως με κάθε φαγητό, το μέτρο και οι ατομικές εκτιμήσεις είναι βασικές. Ενσωματώνοντας τα αυγά σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορείς να απολαύσεις τα θρεπτικά τους οφέλη χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία υγείας ή διαιτολόγο για να καθορίσεις τη διατροφική προσέγγιση που ταιριάζει στις ατομικές σου ανάγκες.

Βραστά αυγά για αδυνάτισμα: Πώς μπορούν να σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i