Μπορείς να πάρεις βάρος καταναλώνοντας μόνο τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (και όχι υδατάνθρακες);

Τι απαντά η διατροφολόγος;

πρωτεΐνες iStock

Σε συνεργασία με τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Yγεία και Πολιτικές (cibus.gr).

Όσον αφορά τη διαχείριση βάρους, υπάρχει μια πληθώρα αντικρουόμενων πληροφοριών. Μία από τις δημοφιλείς συζητήσεις περιστρέφεται γύρω από το ρόλο των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών στην αύξηση βάρους. Μερικά άτομα υποστηρίζουν τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ως αποτελεσματικό τρόπο για να χάσουν κιλά, ενώ άλλοι αμφισβητούν εάν τέτοιες διατροφικές πρακτικές είναι υγιεινές ή βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Μπορεί ένα άτομο να πάρει βάρος καταναλώνοντας μόνο τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καθόλου υδατάνθρακες;

Κατανόηση της αύξησης βάρους:

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις βασικές αρχές της αύξησης βάρους. Η αύξηση βάρους συμβαίνει όταν η ενεργειακή πρόσληψη από τα τρόφιμα υπερβαίνει την ενεργειακή δαπάνη ενός ατόμου. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες χρειάζεται το σώμα μας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Ο ρόλος των υδατανθράκων:

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Όταν καταναλώνονται, διασπώνται σε γλυκόζη, η οποία τροφοδοτεί τα κύτταρα του σώματος και παρέχει ενέργεια. Οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφών όπως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίσοι. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται σε σνακ και ροφήματα με ζάχαρη, αφομοιώνονται γρήγορα και μπορούν να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη πλευρά, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, παρέχουν σταθερή ενέργεια και προάγουν τη συνολική υγεία.

Η σημασία της πρωτεΐνης:

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που είναι υπεύθυνο για διάφορες λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης και επιδιόρθωσης των ιστών, της παραγωγής ενζύμων και ορμονών και της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια και ξηροί καρποί συνιστώνται συχνά σε άτομα που στοχεύουν να χάσουν βάρος λόγω της ικανότητάς τους να προάγουν τον κορεσμό και να συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Μπορούν οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χωρίς υδατάνθρακες να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους;

Η εξ ολοκλήρου εξάλειψη των υδατανθράκων από τη διατροφή και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Να γιατί:

Θερμιδική Πρόσληψη: Τόσο οι υδατάνθρακες όσο και οι πρωτεΐνες περιέχουν θερμίδες. Ενώ οι πρωτεΐνες έχουν λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες, εξακολουθούν να συμβάλλουν στη συνολική θερμιδική πρόσληψη. Η κατανάλωση υπερβολικών θερμίδων, ανεξάρτητα από την πηγή τους, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Έλλειψη φυτικών ινών: Οι τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες είναι συχνά καλές πηγές διαιτητικών ινών, οι οποίες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην προώθηση του κορεσμού. Με την εξάλειψη των υδατανθράκων, τα άτομα μπορεί να χάσουν αυτά τα σημαντικά οφέλη, οδηγώντας δυνητικά σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.

Διατροφική ανισορροπία: Το να βασίζεσαι αποκλειστικά σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη απαραίτητων βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία ομάδων τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία.

Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα: O αποκλεισμός των υδατανθράκων είναι δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα. Μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα στέρησης, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και πιθανές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Η βιώσιμη διαχείριση βάρους θα πρέπει να επικεντρώνεται σε μια καλά ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή.

Ενώ μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να είναι ευεργετική για τη διαχείριση του βάρους και τη γενική υγεία, η πλήρης εξάλειψη των υδατανθράκων από τη διατροφή δεν συνιστάται. Ένα καλά ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων είναι το κλειδί για την επίτευξη και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Θυμήσου, η ισορροπία και το μέτρο είναι απαραίτητα για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Τα καλύτερα πρωτεϊνικά σνακ για ενέργεια όλη μέρα

Συμβουλές για μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή:

Δώσε προτεραιότητα σε ολόκληρα τρόφιμα: Επίλεξε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη ως βάση των γευμάτων σου. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, προάγοντας τη συνολική υγεία και τον κορεσμό.

Συμπερίλαβε τους υδατάνθρακες με σύνεση: Επίλεξε σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και αμυλούχα λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες. Αυτές οι επιλογές προσφέρουν σταθερή ενέργεια, φυτικές ίνες και σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά.

Επίλεξε πηγές άπαχης πρωτεΐνης: Ενσωμάτωσε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως πουλερικά χωρίς δέρμα, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όσπρια και τόφου. Αυτές οι επιλογές παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα ενώ είναι χαμηλότερα σε κορεσμένα λιπαρά.

Μην ξεχνάς τα υγιή λίπη: Συμπερίλαβε πηγές υγιεινών λιπών στη διατροφή σου, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο. Αυτά τα λίπη υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και συμβάλλουν σε ένα αίσθημα πληρότητας.

Εξασκήσου στον έλεγχο μερίδων: Ενώ εστιάζεις σε τροφές με θρεπτικά συστατικά, πρόσεξε παράλληλα τα μεγέθη των μερίδων σου. Όσο υγιεινές τροφές και αν καταναλώνεις, δεν πρέπει να ξεπερνάς τις λογικές ποσότητες. 

Οι 7 ποιοτικότερες πηγές πρωτεΐνης για να καταναλώνεις καθημερινά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i