Χουρμάς: Η υπερτροφή που πρέπει να προσθέσεις άμεσα στη διατροφή σου

Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν σημαντικά στην γενική υγεία του οργανισμού.

χουρμας_οφελη Istock

Οι χουρμάδες είναι ο καρπός του φοίνικα χουρμά, που καλλιεργείται σε πολλές τροπικές περιοχές του κόσμου. Tα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στην δυτική διατροφή και σχεδόν όλοι οι χουρμάδες που πωλούνται στις δυτικές χώρες είναι αποξηραμένοι.

Μπορείς να καταλάβεις εάν οι χουρμάδες είναι αποξηραμένοι ή όχι με βάση την εμφάνισή τους. Ανάλογα με την ποικιλία, οι φρέσκοι χουρμάδες είναι αρκετά μικροί σε μέγεθος και έχουν χρώμα από έντονο κόκκινο έως έντονο κίτρινο. Οι ποικιλίες που καταναλώνονται συνήθως περιλαμβάνουν τους χουρμάδες Medjool και Deglet Noor.

Οι χουρμάδες είναι μαστιχωτοί με γλυκιά γεύση. Έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά και έχουν ποικίλα πλεονεκτήματα και χρήσεις. Αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε 6 οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση χουρμάδων που πραγματικά θα σε εκπλήξουν ευχάριστα και θα σε κάνουν να τους προσθέσεις άμεσα στη διατροφή σου.

Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες τροφές να καταναλώσεις με άδειο στομάχι

Χουρμάς: Η υπερτροφή που πρέπει να προσθέσεις άμεσα στη διατροφή σου

χουρμαδες_οφελη
Istock

Βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χουρμάδες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Όχι μόνο μπορείς να βρεις αυτές τις αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητες σε ολόκληρο το φρούτο, αλλά μπορείς επίσης να αποκομίσεις τα ευεργετικά οφέλη του καταναλώνοντας άλλα προϊόντα που προέρχονται από χουρμάδες, όπως το σιρόπι χουρμά και η πάστα χουρμάς.

Βοηθούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Το σελήνιο, ένα αμέταλλο που βρίσκεται σε αυτό το φρούτο, είναι απαραίτητο για να βοηθήσει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σεληνίου για ηλικίες 19 ετών και άνω είναι 55 μικρογραμμάρια τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένοι χουρμάδες παρέχει 4,41 μικρογραμμάρια σεληνίου —ή το 8% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας. Συνεπώς, ακόμα κι αν τρως έναν ή δύο χουρμάδες καθημερινά, θα συμβάλλει σημανττικά στην αναπλήρωση αυτού του συστατικού.

Συμβάλλουν στην προώθηση θετικών αποτελεσμάτων στο τοκετό

Μια ανασκόπηση του 2020 εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης χουρμά στα αποτελέσματα του τοκετού. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να μειώσει σημαντικά την ενεργό φάση του τοκετού. Η διάρκεια των άλλων φάσεων του τοκετού και η συχνότητα της καισαρικής τομής δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Οι ερευνητές κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Αν είσαι έγκυος και θέλεις να προσθέσεις ένα θρεπτικό σνακ στο μενού, οι χουρμάδες μοιάζουν καλή ιδέα.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι χουρμάδες παρέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν την "κακή" χοληστερόλη. Οι διαλυτές φυτικές ίνες συνδέονται με την "καλή" χοληστερόλη που την εμποδίζει να απορροφηθεί στο αίμα σου. Με τη σειρά του, αυτό βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης λιπαρών εναποθέσεων χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών σου και βοηθά στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Έχουν συνδεθεί με μείωση κινδύνου για καρκίνο

Οι χουρμάδες περιέχουν επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2014 διαπίστωσε ότι οι χουρμάδες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Μειώνουν τον διαβήτη

Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στους χουρμάδες μπορεί να παίζουν ρόλο στον έλεγχο, ακόμη και στη βελτίωση της νόσου.  Μια μελέτη του 2013 για φλαβονοειδείς ενώσεις από χουρμάδες έδειξε βελτιώσεις σε διαβητικούς αρουραίους.

Διάβασε επίσης: Τι μπορείς να φας για πρωινό εάν ξυπνήσεις με φούσκωμα στην κοιλιά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i