Η διατροφή που σχετίζεται με απώλεια μνήμης σύμφωνα με τους ειδικούς

Ποια διατροφή επηρεάζει σημαντικά την απώλεια μνήμης με το πέρασμα του χρόνου; Τι αναφέρει πρόσφατη έρευνα του Columbia και του Harvard.

διατροφή iStock

Μια μεγάλης κλίμακας μελέτη με επικεφαλής ερευνητές aπό το Columbia και το Brigham and Women's Hospital/Harvard είναι η πρώτη που έδειξε ότι μια διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Οι φλαβανόλες είναι θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά και τα οποία φαίνεται να διαδραματίζουν ρόλο στην απώλεια μνήμης με το πέρασμα του χρόνου,

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόσληψη φλαβανόλης στους ηλικιωμένους ότι η αναπλήρωση αυτών των βιοενεργών διατροφικών συστατικών σε ενήλικες άνω των 60 ετών με ήπια έλλειψη φλαβανόλης βελτιώνει την απόδοσή τους σε τεστ που έχουν σχεδιαστεί για την ανίχνευση απώλειας μνήμης λόγω φυσιολογικής γήρανσης.

Διάβασε επίσης: Εννέα κινήσεις για να ενισχύσεις τη μνήμη σου

"Η βελτίωση που παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φλαβανόλη ήταν σημαντική και αυξάνει τη δυνατότητα χρήσης μιας διατροφής ή συμπληρωμάτων πλούσια σε φλαβανόλη για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας", λέει ο Adam Brickman, PhD, καθηγητής νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians. και Χειρουργοί και συνεπικεφαλής της μελέτης.

φλεβανολη_φρουτα
Istock

Τα ευρήματα της ίδιας μελέτης υποστηρίζουν επίσης την ιδέα ότι ο γερασμένος εγκέφαλος απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για καλύτερη υγεία, όπως και ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος απαιτεί συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για σωστή ανάπτυξή του.

"Σε αυτόν τον αιώνα, καθώς ζούμε περισσότερο, η έρευνα αρχίζει να αποκαλύπτει ότι χρειάζονται διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να ενισχύσουμε το γερασμένο μυαλό μας. Η μελέτη μας, η οποία βασίζεται σε βιοδείκτες της κατανάλωσης φλαβανόλης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο από άλλους ερευνητές για να εντοπίσει αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Η παρούσα μελέτη βασίζεται σε πάνω από 15 χρόνια έρευνας στο εργαστήριο του Small που συνδέει την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία με τις αλλαγές στην οδοντωτή έλικα, μια συγκεκριμένη περιοχή στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Αυτή η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την εκμάθηση νέων αναμνήσεων και φαίνεται ότι οι φλαβανόλες βελτιώνουν την λειτουργία σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου.

ερευνα_απωλεια_μνημης
Istock

Μια μικρή μελέτη επιβεβαίωσε ότι η οδοντωτή έλικα συνδέεται με τη γνωστική γήρανση. Μια δεύτερη, μεγαλύτερη δοκιμή έδειξε ότι οι φλαβανόλες βελτίωσαν τη μνήμη δρώντας επιλεκτικά σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου και είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε εκείνους που ξεκίνησαν με μια δίαιτα κακής ποιότητας.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν έντονα ότι η ανεπάρκεια φλαβανόλης είναι ένας παράγοντας απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία, λένε οι ερευνητές του Columbia και του Brigham and Women's Hospital/Harvards. Επιπλέον, καταλήγουν ότι η κατανάλωση φλαβανόλης συσχετίστηκε με τα επίπεδα μνήμης στα τεστ των συμμετεχόντων και τα συμπληρώματα φλαβανόλης βελτίωσαν τη μνήμη σε ενήλικες με έλλειψη φλαβανόλης.

Ωστόσο, κάτι που αξίζε ινα σημειωθεί είναι η νέα έρευνα που διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα φλαβανόλης δεν βελτίωσαν τη μνήμη στους ανθρώπους που είχαν ένα ικανοποιητικό επίπεδο φλαβανόλης. 

"Αυτό που δείχνουν και οι δύο μελέτες είναι ότι οι φλαβανόλες δεν έχουν καμία επίδραση σε άτομα που δεν έχουν ανεπάρκεια φλαβανόλης", τονίζει η ερευνητική ομάδα, αλλά καταλήγουν ότι επηρεάζουν σημαντικά όσους έχουν έλλειψη.

Τροφές που περιέχουν φλαβανόλη

φλαβανολη_τροφες
Istock

Μούρα

Όλα τα μούρα περιέχουν φλαβονοειδή, αλλά ορισμένες ποικιλίες είναι πιο ισχυρές από άλλες.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική πηγή φλαβονολών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα και το κακάο είναι και τα δύο πλούσια σε φλαβανόλες.

Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ, τα μανταρίνια, τα λεμόνια και τα λάιμ περιέχουν φλαβανόνες

Διάβασε επίσης: Οι καλύτερες τροφές για ισχυρή μνήμη και πολλή ενέργεια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i