7 λάθη που κάνεις στη διαλειμματική νηστεία και παίρνεις βάρος

Γιατί έχεις, τελικά, τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα;

διατρφη_ερευνα Istock

Η διαλειμματική νηστεία κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στη πληθώρα προτάσεων για διάφορα στυλ διατροφής. Ουσιαστικά, το fasting περιορίζει τις ώρες που μπορείς να καταναλώνεις τροφή μέσα στην ημέρα και δίνει ένα μεγάλο χρονικό σημείο " ξεκούρασης" ( νηστεία).

Αυτό το διατροφικό μοτίβο, το οποίο περιορίζει πόσες ώρες την ημέρα τρώει ένα άτομο, έχει συνδεθεί με τη γνωστική λειτουργία, την υγεία του ανοσοποιητικού και την απώλεια βάρους.

Αλλά τι συμβαίνει και ενώ ακολουθείς την διαλειμματική νηστεία έχει τα αντίθετα από το επιθυμητά αποτελέσματα. Παρακάτω, θα βρεις 7 λάθη που κάνεις με την διαλειμματική νηστεία και παίρνεις βάρος.

Διάβασε επίσης: Διαλειμματική νηστεία χωρίς να πεινάς: Tips που θα σε βοηθήσουν

7 λάθη που κάνεις στη διαλειμματική νηστεία και παίρνεις βάρος

Προσπερνάς κάποιες θερμίδες

Όταν μιλάμε για διαλειμματική νηστεία σημαίνει να καταναλώνεις μηδέν θερμίδες - ή σχεδόν μηδενικές θερμίδες - κατά τη διάρκεια των ωρών της νηστείας. Ωστόσο, μπορεί να προκύπτουν μερικές ατασθαλίες τις οποίες ούτε εσύ η ίδια καταλαβαίνεις. Ακόμη και η ελάχιστη δόση κρέμας στο καφέ σου μπορεί να σε βγάλει από τον δρόμο του fasting.

Τρως παραπάνω από πριν

Η διαλειμματική νηστεία συνήθως σε βοηθάει να ελέγχεις το φαγητό που καταναλώνεις χωρίς να χρειάζεται να μετράς θερμίδες. Μια έρευνα που εξέτασε τις επιπτώσεις της διαλειμματικής νηστείας στην απώλεια βάρους διαπίστωσε ότι τα άτομα σε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα νηστείας συνήθως δεν έτρωγαν υπερβολικά κατά τη διάρκεια των περιόδων φαγητού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ήπια έως μέτρια απώλεια βάρους. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, το σπάσιμο της νηστείας μπορεί να μοιάζει με πρόσκληση για κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων τροφής με πολλές θερμίδες.

Δε σημειώνεις τι τρως

Το να καταγράφεις τι τρως (και τι δεν τρως) και τις ώρες που λαμβάνεις τα γεύματά σου μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά στο να τηρήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα fasting. Γενικά, το να καταγράφεις το μενού σου όπως και άλλες δραστηριότητες πχ ώρες γυμναστικής θα σε βοηθήσει στο να ξέρεις τις αδυναμίες και τις "καλές" ώρες σου,

Βασίζεσαι στον καφέ

Φυσικά, και η αγαπημένη σου καφεΐνη μπορεί να υπάρχει στη διαλειμματική νηστεία που ξεκίνησες, αφού βοηθάει στη μείωση της όρεξης για φαγητό, ενώ ταυτόχρονα δίνει boost ενέργειας. Ωστόσο, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να παρατείνει αυτές τις αυξήσεις, καθιστώντας τον οργανισμό σου λιγότερο ευαίσθητο στην ινσουλίνη και πιο πιθανό στο να αποθηκεύσεις λίπος.

Καταναλώνεις τα λάθος φαγητά

Ότι ακολουθείς μια διαλειμματική νηστεία δε σημαίνει ότι τις "ελεύθερες ώρες" μπορείς να τρως χωρίς μέτρο πίτσα, πατάτες τηγανητές και αναψυκτικά. Αυτά τα τρόφιμα και τα ποτά θα εκτοξεύσουν και στη συνέχεια θα μειώσουν απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης σου, γεγονός που θα προκαλέσει σύγχυση στο σάκχαρο στο αίμα σου.

Προχωράς πολύ γρήγορα

Το να ξεκινήσεις με 24ωρη διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι καταστροφικό για την προσπάθειά σου να υιοθετήσεις το fasting στη ζωή σου. Ξεκίνα από μικρό στόχο στις ώρες της νηστείας και ανέβασε σιγά σιγά τον πήχη.

Δεν διατηρείς καλές συνήθειες ζωής

Φυσικά, η  διαλειμματική νηστεία είναι μία εξαιρετική συνήθεια για την καθημερινότητα και την διατροφή σου. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να έχεις και άλλα καλά habits. Καλή ποιότητα ύπνου, διαχείριση άγχους, πνευματικότητα σε όλα τα πλαίσια της ζωής σου και πολλά πολλά ακόμη.

Διάβασε επίσης: Fasting: Τα εκπληκτικά οφέλη της διαλείπουσας νηστείας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i