5 λόγοι για να τρως πατάτες - και 2 για να την αποφύγεις

Αυτό το τρόφιμο μαγειρεύεται με τόσους τρόπους και κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.

πατατα_οφελη Istock

Οι πατάτες είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά, - ναι, ναι το γράφουμε ξανά ως υπενθύμιση-, και είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να αντισταθούν στην γεύση τους. Από τη μία πλευρά, οι πατάτες μπορούν να παρέχουν στο σώμα σου πολλές απαραίτητες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα - συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων υδατανθράκων - τα οποία συνεργάζονται για να ωφελήσουν τη συνολική υγεία σου με διάφορους τρόπους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι πατάτες είναι συχνά πρωταγωνιστές ανάμεσα στα αγαπημένα- ανθυγιεινά φαγητά, όπως είναι οι τηγανιτές πατάτες, τα πατατάκια και ούτω καθεξής.

Οι υδατάνθρακες έχουν γίνει απαγορευμένος καρπός για όσους θέλουν να πετύχουν απώλεια βάρους, ωστόσο είναι όχι απλά μύθος, αλλά λάθος να απομακρύνεις τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σου. Οι πατάτες έχουν θέση στο μενού σου και μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την γενική υγεία του οργανισμού σου.

Διάβασε επίσης: Ρύζι vs. Πατάτες: Ποια είναι η πιο υγιεινή επιλογή;

5 λόγοι για να τρως πατάτα- Και 2 για να την αποφύγεις

πατατα_οφελη
Istock

Υποστηρίζουν το πεπτικό σύστημα

Παρόμοια με τα μήλα, οι πατάτες παρέχουν μια ικανοποιητική ποσότητα ινών. Οι διαλυτές ίνες προέρχονται από το εσωτερικό της πατάτας και οι αδιάλυτες ίνες προέρχονται από τη φλούδα της πατάτας. Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, τα τρόφιμα που περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορούν να είναι μια εξαιρετική πηγή ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθείς λίγο κουρασμένη, σκέψου να φας μια απλή ψητή πατάτα.

Μπορεί να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων χωρίς γλουτένη

Οι πατάτες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγεις τις δυσμενείς επιπτώσεις της γλουτένης στο πεπτικό σου σύστημα, ενώ εξακολουθείς να λαμβάνεις μια μεγάλη δόση φυτικών ινών και υδατανθράκων στη διατροφή σου. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

Βελτιώνουν την υγεία του εντέρου

Αν θέλεις να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου, άφησε τις πατάτες σου να κρυώσουν πριν τις φας. Όταν τρως πατάτες που είναι ζεστές, τα άμυλα τους αφομοιώνονται γρήγορα σε γλυκόζη, η οποία αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σου. Αλλά όταν οι μαγειρεμένες πατάτες κρυώνουν, τα άμυλα τους μετατρέπονται σε αυτό που είναι γνωστό ως ανθεκτικό άμυλο τύπου 3, το οποίο δρα τόσο ως διαλυτή όσο και ως αδιάλυτη ίνα.

Νιώθεις κορεσμό, που βοηθάει στην απώλεια κιλών

Χαμηλή σε θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μέτριες ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεϊνών, όταν παρασκευάζονται με γνώμονα την υγεία και την ευεξία, μια μερίδα πατάτας μπορεί να είναι μία ιδανική πρόταση για την απώλεια βάρους, ειδικά αν σκεφτείς πόσο χορταστικές είναι.

Περισσότερη ενέργεια για άσκηση

Μια μέτρια πατάτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι πηγή υδατανθράκων, παρέχοντας στο σώμα περίπου 26 γραμμάρια σύνθετων υδατανθράκων για να βοηθήσει στην ημερήσια άσκηση σου. Και πάλι, να έχεις κατά νου ότι αυτό το όφελος τους προέρχεται από την επιλογή της σωστής προετοιμασίας πατάτας, οπότε επίλεξε βραστή ή ψητή.

Πατάτα: 2 αρνητικές επιπτώσεις που πρέπει να γνωρίζεις

Μπορεί να ανεβάσουν το σάκχαρο στο αίμα

Κάθε φορά που τρως υδατάνθρακες, το σάκχαρό σου μπορεί να αυξηθεί. Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2. Εάν καταναλώνονται τακτικά, οι τηγανητές πατάτες, όπως οι τηγανιτές πατάτες ή τα πατατάκια, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη σου

Παρόμοια με τα τρόφιμα και τα ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, όταν οι πατάτες τηγανίζονται, είναι πιο πιθανό να έχουν δυσμενή επίδραση στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutritional Science έδειξε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων η δίαιτα περιελάμβανε τα περισσότερα τηγανητά φαγητά σημείωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ μνήμης και γνωστικής ικανότητας.

Διάβασε επίσης: Χυμός πατάτας: Γιατί να δοκιμάσεις αυτό το trend και πώς θα τον φτιάξεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i