Γιατί δεν έχω επίπεδη κοιλιά; Η διατροφολόγος δίνει 3 λόγους

Γιατί είναι δυσκολότερο να αποκτήσει επίπεδη κοιλιά μια γυναίκα και τι μπορείς να κάνεις για αυτό;

επίπεδη κοιλιά iStock

Στη σημερινή κουλτούρα που έχει εμμονή με τη γυμναστική, η επιδίωξη μιας επίπεδης κοιλιάς έχει γίνει δημοφιλής στόχος για πολλά άτομα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η στόχευση για επίπεδη κοιλιά είναι συχνά μια ανθυγιεινή και μη ρεαλιστική φιλοδοξία. Αντί να προσηλώνεσαι στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου σχήματος σώματος, είναι πιο ωφέλιμο να εστιάσεις στη συνολική ευεξία, τη δύναμη και την αντοχή. Γιατί η απόκτηση επίπεδης κοιλιάς μπορεί να μην είναι εφικτή για όλους και γιατί είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε το φυσικό σχέδιο του σώματός μας; Η διατροφολόγος Clean Kweens απαντά μέσα από μια ανάρτηση στο Instagram της. 

Η διατροφή που υπόσχεται καύση λίπους, επίπεδη κοιλιά, αποφυγή λιγούρας

Διαφορές φύλου:

Ένας κρίσιμος παράγοντας που επηρεάζει την εμφάνιση της κοιλιάς είναι το φύλο. Οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, έχουν παρόμοια διάταξη των εσωτερικών οργάνων στην κοιλιά τους. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν και επιπλέον αναπαραγωγικά όργανα που χρειάζονται χώρο. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα των γυναικών πρέπει να φιλοξενεί αυτά τα όργανα, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη ενός εντελώς επίπεδου στομάχου. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να σεβόμαστε αυτές τις βιολογικές διαφορές.

Ορμονική επιρροή:

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η απόκτηση επίπεδης κοιλιάς μπορεί να είναι δύσκολη για ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, είναι η επίδραση των ορμονών. Οι γυναίκες έχουν φυσικά υψηλότερες συγκεντρώσεις οιστρογόνων που κυκλοφορούν στο σώμα τους. Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προετοιμασία του σώματος για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, κάτι που απαιτεί την αποθήκευση λίγου επιπλέον λίπους. Αυτό το επιπλέον λίπος είναι βιολογικά σημαντικό για τη μελλοντική ανάπτυξη και την τροφή του μωρού. Ως εκ τούτου, οι ορμονικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση κάποιου λίπους στην κοιλιακή περιοχή, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη επίπεδης κοιλιάς.

Προστατευτική φύση:

Βιολογικά, τα σώματα των γυναικών είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν τα αναπαραγωγικά όργανα και να παρέχουν πρόσθετες αποθήκες ενέργειας κατά τη διάρκεια απαιτητικών περιόδων όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός. Το μικρό "μαξιλαράκι" στο κάτω μέρος της κοιλιάς μπορεί να θεωρηθεί ως ένας φυσικός προστατευτικός μηχανισμός και όχι ως ανεπιθύμητο ελάττωμα. Αυτό το επιπλέον λίπος χρησιμεύει ως προστασία, διασφαλίζοντας την ευημερία τόσο της μητέρας όσο και του αναπτυσσόμενου μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι να κάνεις; Να αγκαλιάσεις μια υγιή προοπτική:

Αντί να προσηλώνεσαι στην επίτευξη επίπεδης κοιλιάς, είναι πιο ωφέλιμο να υιοθετήσεις μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία και τη φυσική κατάσταση. Αντί να εστιάσεις αποκλειστικά στην εμφάνιση, αναζήτησε άλλους παράγοντες που θα σου χαρίσουν συνολική ευημερία. Παρακολούθησε τις βελτιώσεις σου όσον αφορά τα επίπεδα δύναμης, αντοχής και ενέργειας. Απολαμβάνεις την προπόνησή σου; Νιώθεις πιο υγιής; Αυτοί είναι οι πραγματικοί δείκτες επιτυχίας.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι κάθε σώμα είναι μοναδικό και διαφορετικό. Το να αγκαλιάζουμε και να αποδεχόμαστε το σώμα μας όπως είναι μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και ψυχική ευεξία. Τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας συχνά συμβάλλουν στη δυσαρέσκεια του σώματος και μπορεί να οδηγήσουν σε επιβλαβείς συνήθειες ή διαταραγμένη διατροφή. Ας αγκαλιάσουμε την ποικιλομορφία των σχημάτων και των μεγεθών του σώματος και ας εκτιμήσουμε τα απίστευτα πράγματα που μπορεί να κάνει το σώμα μας.

Τέσσερις κορυφαίες ασκήσεις για επίπεδη κοιλιά αν δεν μπορείς τα ροκανίσματα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i