8 τρόποι να χάσεις κιλά ενώ κοιμάσαι

Διάβασες σωστά. Μπορείς να χάσεις κιλά, ενώ κοιμάσαι και είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

υπνος_κιλα Istock

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity το 2021, ο καλός ποιοτικός ύπνος συνδέθηκε με αυξημένη απώλεια βάρους και απώλεια λίπους και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας.

Αν πίστευες μέχρι τώρα, ότι μπορείς να χάσεις κιλά μόνο όταν είσαι σε κίνηση, η παραπάνω έρευνα επιβεβαιώνει ότι μπορείς να χάσεις βάρος ακόμη και όταν κοιμάσαι.

Σίγουρα η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι οι πρώτοι σύμμαχοί σου σε αυτό το ταξίδι, αλλά και ο ύπνος διαδραματίζει, εξίσου σημαντικό ρόλο. Παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να βοηθήσεις το σώμα σου να χάσει το επιθυμητό βάρος με 8 απλά βήματα.

Διάβασε επίσης: Έλλειψη ύπνου: 9 σημαντικές συνέπειες στο σώμα μας

7+1 τρόποι να χάσεις κιλά ενώ... κοιμάσαι

υπνος_κιλα
Istock

Κοιμήσου αρκετά

Έρευνες έχουν δείξει ότι αν κοιμηθείς τουλάχιστον 7 ώρες κάθε νύχτα, θα σε βοηθήσει να έχεις υπό έλεγχο την διάθεσή σου για φαγητό και τον μεταβολισμό σου ενεργό. Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά τείνεις να τρως περισσότερο, αφού δεν έχεις αρκετή ενέργεια και αυτό θα σε οδηγήσει σε κατανάλωση τροφών με πολλούς υδατάνθρακες και λίπη.

Κάνε διατάσεις πριν κοιμηθείς

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, οι διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σου. Όπως έδειξαν, επίσης, τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, οι διατάσεις ενισχύουν την κυκλοφορία και την ανάκτηση των μυών σου, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι φανταστικά το επόμενο πρωί.

Επιπλέον, η μυική ένταση εκτοξεύει τα επίπεδα της κορτιζόλης προκαλώντας αύξηση του βάρους.

Δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον

Συνιστάται να κρατήσεις το υπνοδωμάτιό σου δροσερό, σκοτεινό και χωρίς περισπασμούς όπως τηλεόραση, κινητό ή λάπτοπ. Το φως επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό, την παραγωγή μελατονίνης και τον κύκλο του ύπνου σου.

Απόφυγε να φας πριν ξαπλώσεις

Ιδανικά θα πρέπει να καταναλώσεις το τελευταίο γεύμα σου 2 με 3 ώρες πριν κοιμηθείς. Ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει τις θερμίδες ως πρωινές ή βραδινές, αλλά αν φας πριν κοιμηθείς το σώμα σου θα μπει σε λειτουργία πέψης και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου που θα έχεις.

Διατήρησε ένα σταθερό πρόγραμμα

Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου είναι απαραίτητο για την προσπάθειά σου να χάσεις βάρος. Τήρησε ένα σταθερό ωράριο για το πότε και πόσο κοιμάσαι, καθώς ένα ασταθές πρόγραμμα μπορεί να διαταράξει τον φυσικό μεταβολισμό και την ορμονική ισορροπία του σώματός σου. Αυτό θα έχεις ως συνέπεια την αύξηση του βάρους σου ή δραματικές αυξομειώσεις. 

Κοιμήσου σε δροσερό δωμάτιο

Κράτησε το υπνοδωμάτιό σου σε μία δροσερή θερμοκρασία και κοιμήσου άνετα και πιο ξεκούραστα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος σε δροσερή θερμοκρασία βοηθά στη χαλάρωση και προάγει τη βαθιά επανορθωτική ανάπαυση που χρειάζεσαι. Οι πιο δροσερές θερμοκρασίες ενισχύουν την ενεργοποίηση του καφέ λίπους, ένας τύπος λίπους που καίει θερμίδες.

Διάβασε επίσης: Καφέ λίπος: Το μυστικό για γρήγορη απώλεια κιλών και οι τροφές που το ενεργοποιούν

Έλεγξε τα επίπεδα του στρες

Το στρες και τα κιλά συνδέονται μεταξύ τους και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Molecular Biochemistry, οι συμμετέχοντες οι οποίοι ήταν υπέρβαροι και έκαναν τεχνικές διαχείρισης του στρες παρουσίασαν σημαντική μείωση βάρους σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν το έκαναν. Έτσι, λοιπόν, πριν κοιμηθείς κάνε μερικές ασκήσεις γιόγκα για να δεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Απέφυγε την καφεΐνη

Το απόγευμα και το βράδυ απέφυγε να καταναλώνεις τροφές και ροφήματα με καφεΐνη, καθώς μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου σου. Πρoτίμησε να πιεις τσάι βοτάνων για χαλάρωση.

Η διαταραχή του κύκλου του ύπνου μπορεί να επηρεάσει και το βάρος σου, επομένως βάλε τα δυνατά σου να ελαττώσεις την κατανάλωση του αγαπημένου σου απογευματινού καφέ.

Διάβασε επίσης: 5 τρόφιμα που μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i