Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη; 5 τροφές που θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις

Η κούραση είναι μία από τις πιο συχνές "παρενέργειες" του σύγχρονου τρόπου ζωής.

κοπωση_διατροφη Istock

Τα κοινά σημάδια του λεγόμενου ως " burn out" ( σωματική/ συναισθηματική κόπωση με διάρκεια) περιλαμβάνουν το αίσθημα συνεχούς κόπωσης, τα χαμηλά κίνητρα για ενέργειες, θολή σκέψη και την απάθεια για την εργασία σου ή άλλα κοινωνικά γεγονότα.

Όταν πιέζεις το σώμα και το μυαλό να ξεπεράσει τα υγιή όρια του, τότε το οδηγείς σε μία διαρκή εξάντληση. Η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη, ωστόσο θα χρειαστεί να καταβάλλεις προσπάθεια. Το μόνιμο αίσθημα κόπωσης προκύπτει συνήθως μετά από μία στρεσογόνο περίοδο είτε λόγω εργασίας είτε σχέσεων. Την στιγμή που το σώμα και το μυαλό βιώνει αυτή την έντονη κατάσταση, τίποτα δεν προμηνύει για το τι μπορεί να ακολουθήσει.

Ξαφνικά, ακόμη και η πιο απλή πράξη φαντάζει αδύνατη, ενώ το μυαλό είναι σε μία κατάσταση σύγχυσης. Αν αναγνωρίζεις την παραπάνω εικόνα, ήρθε η ώρα να δώσεις ένα διάλειμμα στον οργανισμό σου από τα άγχη και να αλλάξεις την διατροφή σου. Η διατροφή μπορεί να αντιστρέψει την κατάστασή σου και να σου προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά για να σηκωθείς επιτέλους από το κρεβάτι και να βρεις τον εαυτό σου. Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά θα στηρίξουν την εύρυθμη λειτουργία του μυαλού και του σώματος. Δες παρακάτω 5 βασικές κατηγορίες τροφών και θρεπτικών συστατικών που αξίζει να προσθέσεις άμεσα στο πιάτο σου.

Διάβασε επίσης: Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένη; 8 πιθανοί ένοχοι

Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη; 5 τροφές που θα σε βοηθήσουν να το αντιμετωπίσεις

κοπωση_διατροφη
Istock

Τσάι βοτάνων

To τσάι από χαμομήλι, μέντα, τζίντζερ είναι ιδανικά ροφήματα για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιο στρες και αίσθημα κόπωσης. Το χαμομήλι δεν περιέχει καφεΐνη, ουσία που διεγείρει ορισμένα σημεία του εγκεφάλου και προκαλεί - σε μεγάλες δόσεις- υπερένταση. Εάν αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη, προτίμησε τσάι βοτάνων, καθώς θα σε βοηθήσουν, επίσης, στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου σου.

Φυλλώδη λαχανικά

Στην κατηγορία των φυλλώδη λαχανικών εντάσσονται το σπανάκι, το σέσκουλο, η λαχανίδα και οι σκούρες ποικιλίες μαρουλιού.  Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι οργανικές ενώσεις που εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Εάν πάσχεις από χρόνιο στρες, τότε πρέπει να ακολουθείς μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καθώς το άγχος σε βάζει σε μια προφλεγμονώδη κατάσταση.

Φρούτα

Τα φρούτα προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και διάφορα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό. Επιπλέον, είναι μία πλούσια πηγή φυτικών ινών που προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού και δίνουν ενέργεια στο σώμα για να μπορέσει να εκτελέσει τις καθημερινές λειτουργίες του. 

Όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει το λεγόμενο ως butn out ( σωματική- συναισθηματική κούραση με διάρκεια), τα φρούτα και τα θρεπτικά τους συστατικά συμβάλλουν στην αντιμετώπισή του.

Ολικής άλεσης

Οι ολικής αλέσεως τροφές, όπως είναι το μαύρο ψωμί, η βρώμη, η κινόα πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σου, ειδικά αν αισθάνεσαι ένα διαρκές αίσθημα κόπωσης. Αυτές οι τροφές είναι γνωστές για τους υδατάνθρακες, οι οποίοι με την σειρά τους είναι η πιο σημαντική πηγή ενέργειας.

Προσφέρουν, επίσης, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ενέργεια. Ο εγκέφαλος, οι μύες, οι ιστοί και τα ζωτικά σου όργανα βασίζονται στους υδατάνθρακες για να λειτουργήσουν σωστά.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι " καλά" λίπη που συμβάλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα αποτρέπουν την εμφάνιση φλεγμονών. Οι άνθρωποι που βιώνουν μία διαρκή στρεσογόνο περίοδο είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν φλεγμονές, επομένως ήρθε η ώρα να λάβεις μέτρα για την προστασία του οργανισμού σου.

Μία πλούσια πηγή ωμέγα 3 είναι τα ψάρια όπως η πέστροφα, ο σολομός, το σκουμπρί, ακόμη και ο τόνος. Οι χορτοφαγικές πηγές ωμέγα-3 περιλαμβάνουν σπόρους chia, αλεσμένους σπόρους λιναριού, καρύδια και κάνναβη. Είναι, επίσης, σημαντικό να γνωρίζεις ότι το σώμα σου δεν μπορεί να απορροφήσει τόσο πολύ ωμέγα-3 από τις φυτικές πηγές, επομένως μπορείς να προμηθευτείς με συμπληρώματα.

Διάβασε επίσης:  Αίσθημα εξάντλησης από τη ζέστη: Τροφές που δίνουν ενέργεια και καταπολεμούν την κόπωση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i