H διατροφική συνήθεια που μειώνει το λίπος στην κοιλιά σύμφωνα με μελέτη

Βελτιώνει, επίσης, την ποιότητα του ύπνου και την ψυχική υγεία.

διατροφη_κιλα Istock

Εάν προσπαθείς να χάσεις βάρος, τότε σίγουρα γνωρίζεις ότι υπάρχουν ατελείωτες επιλογές όταν πρόκειται για δυνητικά ευεργετικές δίαιτες. Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια δεν είναι μόνο αποτελεσματική, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος και να μειώσεις το λίπος στην κοιλιά.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Cell Reports Medicine περιελάμβανε 162 συμμετέχοντες στους οποίους ζητήθηκε να τηρήσουν μια συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια για τρεις μήνες, με 44 από τους συμμετέχοντες να επιλέγουν μία διατροφή με περιορισμένο χρόνο, 47 συμμετέχοντες να ακολουθούν μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και 44 συμμετέχοντες έναν συνδυασμό των παραπάνω. Τους ζητήθηκε, επίσης, να καταναλώνουν τα γεύματά τους μεταξύ οκτώ ωρών που διαρκούσε είτε από τις 8 π.μ. έως τις 4 μ.μ. ή 12 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Μετά το διάστημα των τριών μηνών, τα ευρήματα έδειξαν ότι και οι τρεις διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους. Ωστόσο, μόνο η χρονικά περιορισμένη διατροφή είχε ως αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να χάσουν κοιλιακό σπλαχνικό λίπος.

Διάβασε επίσης: Καφέ λίπος: Το μυστικό για γρήγορη απώλεια κιλών και οι τροφές που το ενεργοποιούν

διατροφη_κιλα
Istock

"Πιστεύω ότι αυτά είναι καλά νέα για άτομα που παλεύουν με την παχυσαρκία ή το μεταβολικό σύνδρομο", είπε η Lori Walker, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και εμπειρογνώμονας υγείας για την έρευνα. "Τόσο η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες όσο και το πρόγραμμα διατροφής με περιορισμένο χρόνο φαίνεται να είναι αποτελεσματικές θεραπείες για την απώλεια βάρους, επομένως αξίζει να δοκιμάσετε και τα δύο για να δείτε ποια λειτουργεί καλύτερα για εσάς".

Όσο για το γιατί η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού μπορεί να είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους χωρίς μέτρηση θερμίδων, η Walker εξηγεί ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή "βοηθά στον έλεγχο της ποσότητας φαγητού που καταναλώνετε"."Επιτρέποντας στον εαυτό σας να φάει μόνο κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, είναι λιγότερο πιθανό να υπερκαταναλώσετε", προσθέτει.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, μία διατροφή περιορισμένου χρόνου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Όσο για το γιατί μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, ίσως οφείλεται στο ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθεί μακροπρόθεσμα. Είναι περιοριστική και μπορεί να είναι δύσκολη η διατήρηση, ενώ μια δίαιτα περιορισμένου χρόνου είναι πιο ευέλικτη και πιο εύκολη στην τήρησή της.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, επιβεβαιώθηκε ότι το χρονικό πλαίσιο των οκτώ ωρών είναι, επίσης, σημαντικό. "Πιστεύω ότι είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για άτομα που θέλουν να δοκιμάσουν μια δίαιτα περιορισμένου χρόνου", λέει η Walker. "Δεν είναι πολύ περιοριστικό, επομένως είναι εύκολο να το ακολουθήσετε - αλλά είναι ακόμα αρκετό για να δείτε αποτελέσματα. Εάν θέλετε να δείτε ακόμη περισσότερα οφέλη, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - όπως 10 ώρες. Αλλά τελικά, εξαρτάται από εσάς και με τι νιώθετε άνετα".

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή περιλαμβάνει έναν τακτικό, 24ωρο κύκλο φαγητού και νηστείας, με τα γεύματα, τα σνακ και τα ροφήματα να περιορίζονται αυστηρά στο ίδιο χρονικό διάστημα 8-10 ωρών κάθε μέρα. Είναι μια μορφή διαλείπουσας νηστείας στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ό,τι τους αρέσει κατά τη διάρκεια μιας καθορισμένης περιόδου, αλλά πρέπει να νηστεύουν για τον υπόλοιπο χρόνο. 

Μία άλλη έρευνα του 2022 σημειώνει ότι πιλοτικές μελέτες σε ανθρώπους υποδηλώνουν ότι τα οφέλη περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην παχυσαρκία, τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί, επίσης, να βελτιώσει τον ύπνο και την ψυχική υγεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i