Μπορούν τα smoothies να βοηθήσουν στα συμπτώματα του hangover;

Αντιμετώπισε τα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover γρήγορα και αποτελεσματικά.

smoothies_ωφελη Istock

Όταν έχετε πιει πάρα πολλά ποτά το προηγούμενο βράδυ, πιθανότατα ξυπνάς με ένα δυσάρεστο συναίσθημα αναζητώντας τον πιο γρήγορο τρόπο για να θεραπεύσεις το hangover.

Το hangover συμβαίνει για διάφορους λόγους, όπως η αφυδάτωση, η κακή ποιότητα ύπνου από τον μεταβολισμό του αλκοόλ, οι ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα και η φλεγμονή.

Αν και είναι ιδανικό να αποφύγεις το hangover από το αλκοόλ, δεν είναι πάντα τόσο εύκολο. Η κατανάλωση νερου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, αλλα δεν πρέπει να είσαι με άδειο στομάχι.Ορισμένα smoothies μπορεί να σε βοηθήσουν να βρεις ξανά τον εαυτό σου και να νιώσεις κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Διάβασε επίσης: Τέσσερα υγιεινά smoothies που θυμίζουν γευστικά milkshake

Μπορούν τα smoothies να βοηθήσουν τα συμπτώματα του hangover;

Ενώ τα smoothies είναι απίθανο να θεραπεύσουν το hangover, μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα και να σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα μετά από μία βραδινή έξοδο με αλκοόλ. 

Τα smoothies προσφέρουν ενυδάτωση

Το αλκοόλ έχει διουρητική δράση, που σημαίνει ότι αυξάνει την παραγωγή ούρων σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στα συμπτώματα του hangover όπως πονοκέφαλο, κόπωση και ζαλάδα.

Επιπλέον, εάν η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ οδηγεί σε εμετό ή διάρροια, χάνεις περισσότερα υγρά και ηλεκτρολύτες. Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την εφίδρωση, με αποτέλεσμα ακόμη περισσότερες απώλειες νερού και ηλεκτρολυτών.

smoothies_ωφελη
Istock

Τα smoothies μπορεί να περιλαμβάνουν υγρά και ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην ενυδάτωση του σώματός σου μετά από μια νύχτα με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Φτιάξε, λοιπόν, smoothies με ενυδατικά συστατικά όπως νερό, νερό καρύδας, γάλατα χωρίς ζάχαρη (γαλακτοκομικά ή φυτικής προέλευσης), φρούτα και λαχανικά για να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι ηλεκτρολύτες, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου και του καλίου, βοηθούν στην επανυδάτωση μετά από σοβαρή αφυδάτωση. Προσθέσε επιπλέον στο smoothie σου νερό καρύδας, χουρμάδες, μπανάνες, γλυκοπατάτα ή αβοκάντο για ενίσχυση του καλίου.

Από την άλλη πλευρά, καλό είναι να μη προσθέσεις γλυκαντικά όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου, αγαύη, ζαχαρούχα γάλατα ή χυμό φρούτων με προσθήκη ζάχαρης στο smoothie σου, επειδή η προσθήκη ζάχαρης μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει την αφυδάτωση. Αντίθετα, προτίμησε τα φρούτα για extra γλυκιά γεύση.

Τα smoothies μπορούν να σταθεροποιήσουν το σάκχαρο στο αίμα σου

Όταν καταναλώνεις αλκοόλ, το συκώτι δίνει προτεραιότητα στην επεξεργασία του έναντι οτιδήποτε άλλου, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του σακχάρου στο αίμα, η οποία σα αφήνει να αισθάνεσαι κουρασμένη και ζαλισμένη.

Τα smoothies, όταν παρασκευάζονται με ισορροπία θρεπτικών συστατικών, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση και στη συνέχεια στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σου για τη μείωση των συμπτωμάτων.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα σου, ειδικά όταν συνδυάζεται με υδατάνθρακες. Φτιάξε, λοιπόν, το smoothie σου με πρωτεΐνη από πηγές όπως: 

  • ελληνικό γιαούρτι
  • ρεβίθια
  • γαλακτοκομικό γάλα
  • εμπλουτισμένο γάλα σόγιας
  • γάλα πρωτεΐνης μπιζελιού
  • μεταξωτό τόφου
  • πρωτεΐνη σε σκόνη

Διάβασε επίσης: Ζητάς συνέχεια γλυκό; 10 τροφές για να αντιμετωπίσεις την επιθυμία για ζάχαρη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i