Η τροφή με τον υψηλότερο δείκτη κορεσμού σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες

Εάν θέλεις να ελέγξεις την όρεξή σου, απλά, απόλαυσε ένα χορταστικό και θρεπτικό γεύμα με αυτό το συστατικό.

Πρωτεΐνες pexels

Όσοι είναι λάτρεις της υγιεινής διατροφής αναζητούν τροφές που όχι μόνο παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά αλλά και μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερες ώρες. Το ταπεινό αυγό, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Έφη Κολοβέρου, έχει τον υψηλότερο δείκτη κορεσμού μεταξύ όλων των πρωτεϊνών. 

Πρωτεΐνες

Τι είναι ο δείκτης κορεσμού;

Ο δείκτης κορεσμού είναι ένα μέτρο του πόσο χορτάτους μας κάνει να νιώθουμε ένα συγκεκριμένο φαγητό μετά την κατανάλωσή του. Τα τρόφιμα με υψηλό δείκτη κορεσμού είναι πιο αποτελεσματικά στον περιορισμό της πείνας και στην πρόληψη της υπερφαγίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους ή να υιοθετήσουν ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο.

Για να προσδιορίσουν τον δείκτη κορεσμού ενός φαγητού, οι ερευνητές ζητούν συνήθως από τους συμμετέχοντες να καταναλώσουν μια σταθερή μερίδα του φαγητού και στη συνέχεια να αξιολογήσουν τα αισθήματα κορεσμού τους για μια συγκεκριμένη περίοδο. Στη συνέχεια, οι βαθμολογίες συγκρίνονται και τα τρόφιμα με υψηλότερες βαθμολογίες θεωρούνται πιο χορταστικά.

Συνταγές με αυγά έτοιμες σε 5 μόλις λεπτά: Τέλειες για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό

Τα αυγά, η κορυφαία τροφή κορεσμού

Τα αυγά κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων τροφών σε μελέτες κορεσμού. Αλλά γιατί τα αυγά ξεπερνούν τις άλλες πηγές πρωτεΐνης όταν πρόκειται να μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι; Μερικοί βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στον εντυπωσιακό δείκτη κορεσμού τους είναι: 

► Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη: Τα αυγά είναι μια φανταστική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Η πρωτεΐνη είναι γνωστό ότι είναι το πιο χορταστικό μακροθρεπτικό συστατικό επειδή πυροδοτεί την απελευθέρωση ορμονών που σηματοδοτούν την πληρότητα και μειώνουν την πείνα. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας το μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης από μόνο του.

Πόσα αυγά κάνει να τρώμε τελικά μέσα στην εβδομάδα;

► Θρεπτική πυκνότητα: Τα αυγά είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παρέχουν μια αίσθηση τροφής που υπερβαίνει την απλή πρόσληψη θερμίδων, συμβάλλοντας στη μείωση της επιθυμίας για επιπλέον τροφή.

► Ισορροπημένο προφίλ μακροθρεπτικών συστατικών: Τα αυγά έχουν ένα ισορροπημένο μείγμα πρωτεϊνών και υγιών λιπών. Αυτός ο συνδυασμός βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και παρέχει μια σταθερή πηγή ενέργειας, μειώνοντας την πιθανότητα ενεργειακών σκαμπανεβασμάτων.

► Περιεκτικότητα σε χολίνη: Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή χολίνης, μιας θρεπτικής ουσία σημαντικής για την υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε χολίνη μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και να μειώσει την επιθυμία για άσκοπα σνακ.

Βραστά αυγά για αδυνάτισμα: Πώς μπορούν να σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i