Ποιες είναι οι top προσθήκες στη διατροφή σου εάν θέλεις να αδυνατίσεις;

Ο δρόμος για επιτυχημένη απώλεια βάρους και μια πιο υγιή εκδοχή μας, σίγουρα, βρίσκεται σε αυτό που θα συμπεριλάβουμε και όχι σε αυτό που θα αποκλείσουμε.

Αδυνάτισμα pexels

Όταν σχεδιάζουμε να χάσουμε βάρος, οι αρχικές μας σκέψεις συχνά στρέφονται προς το τι πρέπει να αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας. Σκεφτόμαστε τον αποκλεισμό αγαπημένων γεύσεων, τον αυστηρό έλεγχο των μερίδων και τη μέτρηση των θερμίδων. Ωστόσο, αυτό που συχνά παραβλέπουμε είναι η σημαντική έννοια της προσθήκης και όχι της αφαίρεσης. Στην αναζήτηση μιας πιο υγιεινής, πιο βιώσιμης στρατηγικής απώλειας βάρους, ήρθε η ώρα να μετατοπίσουμε την εστίασή μας από τη στέρηση στον εμπλουτισμό.

Προσθέτοντας τις σωστές τροφές στη διατροφή σου, μπορείς όχι μόνο να χάσεις αυτά τα περιττά κιλά, αλλά και να θρέψεις το σώμα, να ενισχύσεις τον μεταβολισμό αλλά και να έχεις μία πιο υγιεινή σχέση με το φαγητό. Ποιες είναι οι καλύτερες προσθήκες που πρέπει να ενσωματώσεις στη διατροφή σου όταν ο στόχος σου είναι το αδυνάτισμα; Ο δρόμος για επιτυχημένη απώλεια βάρος και μια πιο υγιή εκδοχή μας, σίγουρα, βρίσκεται σε αυτό που συμπεριλάβουμε και όχι σε αυτό που θα αποκλείσουμε. Εδώ, είναι μερικά από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου:

► Άπαχες πρωτεΐνες: Η προσθήκη άπαχων πηγών πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, άπαχο βοδινό κρέας, τόφου, όσπρια και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών στη διατροφή σου μπορεί να σε βοηθήσει να αισθάνεσαι χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας την πιθανότητα υπερφαγίας.

► Φρούτα και λαχανικά: Ενσωμάτωσε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά στα γεύματά σου. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι χορτάτη, να παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά και να ικανοποιήσουν τις λιγούρες σου για γλυκά ή αλμυρά.

► Δημητριακά ολικής αλέσεως: Προτίμησε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι, κινόα, βρώμη, ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά ολικής αλέσεως έναντι επεξεργασμένων δημητριακών. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, ενισχύοντας το αίσθημα πληρότητας και τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

► Υγιή λίπη: Συμπερίλαβε πηγές υγιεινών λιπών όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο. Αυτά τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τη συνολική υγεία, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξής σου και να ενισχύσουν το αίσθημα κορεσμού.

► Σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες: Κράτα πρόχειρα σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως γιαούρτι, τυρί cottage ή ανάμεικτους ξηρούς καρπούς για την πείνα μεταξύ των γευμάτων. Τα σνακ πρωτεΐνης μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου και να αποτρέψεις την υπερκατανάλωση τροφής κατά τα κύρια γεύματα.

Υγιεινά σνακ: Ιδέες για να περιορίσεις την πείνα και να υποστηρίξεις την απώλεια βάρους

► Νερό: Το να παραμένεις καλά ενυδατωμένη είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους. Μερικές φορές, η δίψα μπορεί να λανθασμένα να εκληφθεί ως  πείνα. Το να πίνεις νερό πριν από τα γεύματα μπορεί να σε βοηθήσει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες.

► Έλεγχος μερίδων: Δώσε προσοχή στα μεγέθη των μερίδων. Ακόμη και τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα. Σκέψου να χρησιμοποιήσεις μικρότερα πιάτα και να εξασκηθείς στο να τρως προσεκτικά.

► Προγραμματισμός γευμάτων: Προγραμμάτισε τα γεύματα και τα σνακ σου εκ των προτέρων. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές και να μειώσεις τον πειρασμό για ανθυγιεινές επιλογές όταν πεινάς και βιάζεσαι. 

Απώλεια βάρους: Πρακτικές συμβουλές και ιδέες προγραμματισμού γευμάτων

► Τακτικά γεύματα: Προσπάθησε να τρως τακτικά, ισορροπημένα γεύματα όλη την ημέρα. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα.

► Φυσική δραστηριότητα: Αν και δεν αποτελεί μέρος της διατροφής σου, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια βάρους και τη γενική υγεία. Συνδύασε μια ισορροπημένη διατροφή με μια ρουτίνα άσκησης που περιλαμβάνει προπόνηση cardio και ενδυνάμωσης για καλύτερα αποτελέσματα.

Οι ακραίες δίαιτες και οι ακραίοι περιορισμοί είναι αναποτελεσματικές και μπορούν να βλάψουν την υγεία σου. Εστίασε στο να κάνεις σταδιακές, θετικές αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες που μπορείς να διατηρήσεις με την πάροδο του χρόνου.

Mindful eating: Τι σημαίνει "τρώω ενσυνείδητα" και πώς θα μάθω να το κάνω;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i