Τι πρέπει να προσέξεις διατροφικά αν έχεις διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού;

H διατροφή φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την πρόληψη της νόσου, όσο και με την αντιμετώπισή της.

καρκίνο του μαστού unsplash

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως και η διατροφή φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την πρόληψη της νόσου, όσο και με την αντιμετώπισή της.

Τι πρέπει να προσέξεις αν έχεις διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού;

Μείνε ενυδατωμένη

Επιδίωξε τουλάχιστον 2 λίτρα έως 3 λίτρα υγρών την ημέρα - κυρίως από υγρά χωρίς καφεΐνη. Ορισμένες κοινές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, μειωμένη όρεξη ή πυρετό, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση. Οι ανάγκες σου σε υγρά είναι υψηλότερες κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου, επομένως πίνε υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως νερό.

Κατανάλωσε αρκετές θερμίδες

Θυμήσου να τρως τακτικά όλη την ημέρα. Τα μικρά γεύματα πέντε έως έξι φορές την ημέρα συνήθως λειτουργούν καλά. Τα μικρά γεύματα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν ναυτία, εμετό ή διάρροια - και μεγιστοποιούν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ένα μικρό γεύμα ή σνακ είναι πιο πιθανό να είναι ελκυστικό, ενθαρρύνοντας την καλύτερη πρόσληψη.

Επίλεξε σωστά τρόφιμα

Επίλεξε τρόφιμα από τις ομάδες τροφίμων - όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, κρέατα/αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια ισορροπημένη διατροφή σε βοηθά να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να διατηρήσεις το σώμα σου δυνατό.

Μην ξεχνάς την πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της άλιπης μάζας σώματος. Η πρωτεΐνη βρίσκεται στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά, τα φασόλια, τις φακές, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τη σόγια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μικρότερες ποσότητες πρωτεϊνών βρίσκονται στα λαχανικά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγεις;

  • Καφεΐνη. 
  • Αλκοόλ 
  • Ωμό ή μισοψημένο κρέας, ψάρι ή πουλερικά. 
  • Ωμά αυγά. 
  • Μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα ή χυμός. 
  • Άπλυτα φρούτα και λαχανικά. 
  • Υπολείμματα που είναι πάνω από τρεις έως τέσσερις ημέρες. 
  • Τρόφιμα που έχουν μείνει έξω σε μη ασφαλή θερμοκρασία για τέσσερις ή περισσότερες ώρες.

Τροφές για τις παρενέργειες που προκαλεί η θεραπεία

Ναυτία

  • Εάν αντιμετωπίζεις ναυτία κατανάλωσε φαγητά που είναι δροσερά ή σε θερμοκρασία δωματίου επειδή δεν έχουν έντονη μυρωδιά.
  • Μπορεί επίσης να βοηθήσει να τρως τροφές με χαμηλά λιπαρά, καθώς τα λίπη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν.
  • Μην παραλείπεις τελείως γεύματα εάν έχεις ναυτία, καθώς το άδειο στομάχι μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία.
  • Απόφυγε τις έντονες γεύσεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ginger στις συνταγές σου καθώς αυτό μπορεί να σε βοηθήσει στη ναυτία.

Δυσκοιλιότητα

Εάν η δυσκοιλιότητα γίνει πρόβλημα κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και αύξησε την πρόσληψη υγρών. Το περπάτημα χαμηλής έντασης και τα ζεστά ροφήματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση των τακτικών κινήσεων του εντέρου.

Κούραση

Για να καταπολεμήσεις την κούραση, επίλεξε σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μικρά συχνά γεύματα. Διατήρησε ένα υγιές βάρος μετά τη θεραπεία Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων που κυκλοφορούν στο σώμα τους από τις γυναίκες που βρίσκονται στο σωματικού βάρους. Πολλές μελέτες, έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ του μεγέθους της μάζας σώματος και του καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Εάν είσαι υπέρβαρη, συνιστάται να χάσεις βάρος μέσω μιας υγιεινής διατροφής και τακτικής άσκησης μόλις ολοκληρώσεις τη θεραπεία. Η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας συνήθως δεν ενθαρρύνεται, καθώς συχνά συνδέεται με ανεπιθύμητη απώλεια μυών, που οδηγεί σε κόπωση, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και πιο αργή διαδικασία επούλωσης.

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (cibus.gr). 

 

"Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν προς το τέλος των χημειοθεραπειών, όταν είχα καταπονηθεί σωματικά και ψυχικά"

Καρκίνος του μαστού: Μια σύγχρονη θεώρηση και η χειρουργική αποκατάσταση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i