Γιατί δεν θέλεις να τρως υγιεινά τη Δευτέρα;

Τα Σου Κου κραιπάλες και τη Δευτέρα δίαιτα; Ή μήπως όχι;

food istock

Το Σαββατοκύριακο σου ήταν επικό, μέσα στην κραιπάλη. Αλλά πριν το καταλάβεις, είναι 7 το πρωί της Δευτέρας και μια ματιά στο μπολ με τη βρόμη σε κάνει να λαχταράς ένα Croque Madame (στην καλύτερη) αλλά θέλεις να κάνεις διατροφή ώστε να χάσεις βάρος. Δύσκολο task!

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο κρέας τα Σάββατα και τις Κυριακές, περισσότερους υδατάνθρακες και αλκοόλ την Παρασκευή και το Σάββατο και  περισσότερες θερμίδες την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Και, σύμφωνα με στοιχεία από 165 εκατομμύρια χρήστες του MyFitnessPal, οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά τις Δευτέρες. Έτσι, ενώ φαίνεται ότι τρώμε καλύτερα τις Δευτέρες δεν ισχύει.

Η νοοτροπία "όλα ή τίποτα"

Μάλλον δεν χρειάζεται να σου το πούμε αυτό, αλλά η μετάβαση από τα λιπαρά (αλλά νόστιμα) brunch της Κυριακής στα παντζάρια και τη σαλάτα τη Δευτέρα είναι ένα μεγάλο άλμα.  Συνήθως, η σκέψη "θα κάνω διατροφή από Δευτέρα" είναι επικίνδυνη. Υποδηλώνει μια νοοτροπία όλα ή τίποτα, που μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες συνολικά.  Και, όπως ίσως μάντεψες, αυτός είναι ένας δρόμος προς την αυτοκαταστροφή — σωματική και ψυχική.

Διάβασε: Έφαγα πολύ τις προηγούμενες μέρες: Τα 5 βήματα για να μην πάρουμε βάρος

Το ταξίδι της ενοχής

Όταν το παρακάνεις με το ανθυγιεινό φαγητό και το ποτό το Σαββατοκύριακο, είναι βέβαιο ότι θα ξυπνήσεις τη Δευτέρα το πρωί νιώθοντας νωθρή, φουσκωμένη και πιθανώς λίγο (ή πολύ) ένοχη. Εν ολίγοις, η Δευτέρα αποτελεί την τιμωρία ενός διασκεδαστικού Σαββατοκύριακου (σαν να μην ήταν αρκετά δύσκολη η επιστροφή στη δουλειά!), Θα αρχίσεις επίσης να συνδέεις το Σαββατοκύριακο με νόστιμο φαγητό και τις καθημερινές με περιορισμούς. Και αυτό καθιστά πιο δύσκολο να επιλέξεις υγιεινές επιλογές τη Δευτέρα.

The hangover 

Εκτός από τις θερμίδες, η κραιπάλη του Σαββατοκύριακου μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο σoυ. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης δείχνει ότι ακόμα κι αν αποκοιμηθείς ευκολότερα λόγω του αλκοόλ (λάθος, λιποθυμάς!), δεν ξεκουράζεσαι πολύ. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι νεαροί ενήλικες πίνουν τα δύο τρίτα του ποτού τους μόνο το Σάββατο και την Κυριακή, σύμφωνα με μια μελέτη Πειραματικής και Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας, υποθέτουμε ότι θα νυστάζεις τη Δευτέρα. Τότε είναι που η ανάγκη για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά κυριαρχεί στον εγκέφαλό σου.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetologia διαπίστωσε ότι λίγες μόνο νύχτες κακού ύπνου μειώνουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη και τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποθήκευσης λίπους και μειώνοντας τη μυϊκή μάζα που καίει θερμίδες.

Πώς να κάνεις τις Δευτέρες λιγότερο... χάλια

Κατάργησε τη νοοτροπία του ΣΚ: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνεις κάποιες κραιπάλες. Μην ξεχνάς ότι προσπαθείς να ζήσεις μια υγιή ζωή, όχι μόνο τις πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι τρως υγιεινά και το Σάββατο και την Κυριακή. Aν ξεφύγεις από τη νοοτροπία των Σαββατοκύριακων = πίτσα, κινέζικα και γλυκά, οι υγιεινές αποφάσεις θα είναι αυτόματες.Ανεξάρτητα από την ημέρα, αναρωτήσου: "Θέλω πραγματικά να το φάω;". Επίσης, φρόντιζε να παρατηρείς τα σημάδια της πείνας σου και όχι τι μέρα είναι.

Go with the flow: Όταν καταναλώνεις ένα γεύμα γεμάτο θερμίδες ή ένα ανθυγιεινό σνακ, φρόντιζε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι η υγιεινή ζωή δεν είναι ένα γεύμα. Είναι ο μέσος όρος όλων των γευμάτων σου που καθορίζει την επιτυχία σου στην απώλεια λίπους. Οπότε ξέχασέ το και προχώρα. Το επόμενο γεύμα ή σνακ είναι μια ευκαιρία να συνεχίσεις το υγιεινό σου ταξίδι. Bonus: Δεν θα ξυπνήσεις τη Δευτέρα το πρωί "πτώμα".

Δες και αυτό: Υπερκατανάλωση φαγητού: Τι να κάνεις για να "επανέλθεις"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i