Food coma: Πώς να αποφύγεις την υπνηλία μετά το εορταστικό φαγητό

Το αίσθημα υπνηλίας μετά από ένα πλούσιο γεύμα έχει επιστημονική εξήγηση.

διατροφη_συνεπειες Istock

Όλοι έχουμε απολαύσει ένα πλουσιοπάροχο και απολαυστικό γεύμα, μέχρι λίγες στιγμές αργότερα να πιάσουμε τον εαυτό μας να νυστάζει αφόρητα. Είναι τόσο σύνηθες να κοιμόμαστε μετά το μεσημεριανό, που μοιάζει σαν μια χαριτωμένη παράδοση, αλλά, τελικά, έχει επιστημονική εξήγηση.

Αυτός ο ύπνος μετά το γεύμα είναι το λεγόμενο "food coma" ή, με ιατρικούς όρους, μεταγευματινή υπνηλία. Τα καλέ νέα είναι ότι δεν χαίρει ιατρικής παρέμβασης, όσο άβολα και αν νιώθεις που δεν μπορείς να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά. 

Πάμε, λοιπόν, να ανακαλύψουμε μαζί γιατί σε πιάνει ο ύπνος μετά από ένα γεύμα και πώς θα καταλάβεις ότι ξεκινάει το "food coma".

Διάβασε επίσης: Τι κίνδυνο κρύβει η ώρα που τρως πρωινό και βραδινό;

Food coma: Τι είναι και πώς προκαλείται

διατροφικο_κωμα
Istock

Το food coma αναφέρεται, ουσιαστικά, στο αίσθημα κόπωσης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, συνήθως μεγάλου και πλούσιου. Φυσικά, υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτ΄την αίσθηση, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε πραγματικό ιατρικό κώμα.

Ένα food coma προκαλεί υπερβολική κούραση και λήθαργο που μπορεί να προκαλέσει βαθύ ύπνο. Πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με τη φυσική διαδικασία της πέψης.

Όταν τρως ένα μεγάλο γεύμα, το σώμα σου κατευθύνει μια σημαντική ποσότητα ροής αίματος στο πεπτικό σύστημα για να διασπάσει το φαγητό. Αυτό εκτρέπει το αίμα από άλλα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λήθαργο.

Επιπλέον, οι υδατάνθρακες και τα λίπη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόκληση του food coma. Ένα μεγάλο γεύμα, ειδικά ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες, μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα το αίσθημα της υπερβολικής κόπωσης. Τα λιπαρά στα τρόφιμα προκαλούν την έκκριση της ορμόνης όπως η χολοκυστοκινίνη, η οποία ρυθμίζει την όρεξη και την πέψη και επιβραδύνει την κίνηση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο, παρατείνοντας τη διαδικασία της πέψης.

Από αυτό το διατροφικό πυροτέχνημα που προκαλείται στον οργανισμό σου μετά από ένα μεγάλο γεύμα, δεν μπορεί να λείπει και η ινσουλίνη. Ο συνδυασμός των υδατανθράκων και των λιπαρών μπορεί να προκαλέσει απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία μετακινεί τη γλυκόζη, ή τη ζάχαρη, από την κυκλοφορία του αίματος και κατευθείαν στα κύτταρα για να δώσουν ενέργεια.

Αυτό αυξάνει την παραγωγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος, στον εγκέφαλο. Από εκεί, η τρυπτοφάνη αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στη διάθεση και τον ύπνο. Η αυξημένη σεροτονίνη προκαλεί τελικά στο σώμα χαλάρωση και food coma.

Τα συμπτώματα του food coma

Τα συμπτώματα ποικίλουν από οργανισμό σε οργανισμό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αντοχή στην μεγάλη ποσότητα φαγητού, ενώ άλλοι να είναι πιο ευαίσθητοι. Γενικά, τα κοινά σημάδια τροφικού κώματος περιλαμβάνουν:

  • Φούσκωμα
  • Αίσθημα πληρότητας
  • Υπνηλία 
  • Κούραση
  • Χαμηλό επίπεδο ενέργειας
  • Κακή προσοχή και συγκέντρωση

Διάβασε επίσης: Το νέο trend αλλάζει την ώρα που παίρνεις το δείπνο σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i