Το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μπορεί να βλάψει την φαρμακευτική αγωγή σου;

Δες ποιες τροφές και ροφήματα μπορεί να επηρεάσουν την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς.

τροφες_φαρμακα Istock

Οι γιατροί συμβουλεύουν να τρως τα λαχανικά και τα φρούτα σου, αλλά πρόσεξε: ορισμένα βασικά τρόφιμα των εορτών μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με ορισμένα φάρμακα.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) στην Αγγλία αποκάλυψε τα κορυφαία πέντε τρόφιμα/ ροφήματα  που δεν κάνουν καλό, όταν πρόκειται για τον συνδυασμό φαγητού ή ποτών με χάπια.

Φυσικά, για όλα τα παρακάτω θα πρέπει να ζητήσεις την καθοδήγηση του γιατρού και να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες του για να απολαύσεις χωρίς ενοχλήσεις ή παρενέργειες τις Πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις. 

Διαβάστε επίσης: Μικροβίωμα του εντέρου: Πώς να το προστατεύσεις στις γιορτές

4 τροφές που αλληλεπιδρούν με τη φαρμακευτική αγωγή σου

Αν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι έχεις αυτές τις τροφές πρόσεξε το!
 

1. Κράνμπερις

Εάν παίρνεις βαρφαρίνη, το οποίο είναι ένα φάρμακο για την αραίωση του αίματος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και την πρόληψη θρόμβων, ίσως να πρέπει να αποφύγεις να τρώτε ή να πίνεις οτιδήποτε παρασκευάζεται με κράνμπερι.

Ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα αιμορραγίας σε άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

2. Τροφές με βιταμίνη Κ

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ θα μπορούσαν να κάνουν τη βαρφαρίνη λιγότερο αποτελεσματική επειδή το σώμα χρησιμοποιεί βιταμίνη Κ για να κάνει θρόμβους αίματος.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, όπως, επίσης, και το kale, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το χαμομήλι ή το πράσινο τσάι και τα φύκια, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

3. Αλκοόλ

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ κατά τη λήψη βαρφαρίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με τα αντιβιοτικά καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά ή μπορεί να εντείνει τις παρενέργειες άλλων φαρμάκων.

Το αλκοόλ εντείνει την επίδραση ορισμένων φαρμάκων, όπως ηρεμιστικά ή παυσίπονα. Ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τις επιδράσεις του αλκοόλ προκαλώντας ζάλη, υπνηλία, αδυναμία ελέγχου της ισορροπίας ή σωστής βάδισης. Το αλκοόλ μπορεί, επειδή, να εξαντλεί τα ένζυμα που απαιτούνται για τον μεταβολισμό του φαρμάκου, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο του υποστηρίζει το Γραφείο Υπηρεσιών και Υποστήριξης Εξαρτήσεων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης
 

4. Γκρέιπφρουτ

Ο χυμός γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρά με μια σειρά από φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, ένα φάρμακο για τη χοληστερίνη που ονομάζεται σιμβαστατίνη και ορισμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Ουσιαστικά, αυξάνει το επίπεδο του φαρμάκου στο αίμα σου και κάνει τις παρενέργειες πιο πιθανές.

Διαβάστε επίσης: 6 τρόποι να μειώσεις το φούσκωμα και να ετοιμαστείς για την Πρωτοχρονιά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i