Είναι η crème fraîche υγιεινή, παρόλο που έχει τόσα λιπαρά;

Είναι λεία, παχύρρευστη και δύσκολο να την προφέρεις: crème fraîche (κρεμ φρες). Είναι όμως υγιεινή;

krema istock

Τι είναι αυτή η μυστηριώδης κρέμα; Η Crème fraîche είναι ένα καλλιεργημένο γαλακτοκομικό προϊόν που προέρχεται από τη Γαλλία, αλλά χρησιμοποιείται συνήθως σε όλη την Ευρώπη. Η γαλλική φράση προφέρεται κρεμ φρες και μεταφράζεται ως φρέσκια κρέμα, αν και αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Με ελαφρώς ξινή γεύση, η κρεμ φρες αναφέρεται συχνά ως ξαδέρφη της κρέμας γάλακτος, αν και είναι πιο πλούσια και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τι είναι η crème fraîche;

Η crème fraîche είναι μια γαλλική διπλή κρέμα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση για να δώσει μια ελαφρώς πιο όξινη γεύση. Ταιριάζει με επιδόρπια με φρέσκα φρούτα, κρέπες, σάλτσες και σούπες. Υπάρχει επίσης και με χαμηλά λιπαρά.

Παρασκευάζεται από δύο απλά συστατικά: παχιά κρέμα και βουτυρόγαλα. Είναι ένας τύπος κρέμας που έχει υποστεί ζύμωση ή καλλιέργεια, καθώς περιέχει φυσικές ζυμώσεις ή καλλιέργειες από το βουτυρόγαλα. Αυτές οι καλλιέργειες δίνουν στην κρέμα μια παχιά υφή. Αυτή η κρέμα περιέχει τουλάχιστον 30% λιπαρά, έχει παχύρρευστη, πλούσια σύσταση και ελαφρώς ξινή γεύση. 

Είναι η crème fraîche υγιεινή;

Ως γαλακτοκομικό προϊόν, η κρεμ φρες περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Β2, η οποία ενθαρρύνει την καλή υγεία του οργανισμού. Δηλαδή, υποστηρίζει την ανάπτυξη των ιστών και την ανάπτυξή τους. Για παράδειγμα, βοηθά στο σχηματισμό υγιών ιστών στα μάτια, στο δέρμα, στους συνδετικούς ιστούς και στο βλεννογόνο. Προωθεί ακόμη και την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματός σου. Τέλος, αν και έχει κορεσμένα λιπαρά αυτό δεν επιβαρύνει την καρδιαγγειακή σου υγεία.

  • Διατηρεί οστά και δόντια υγιή: Με την παρουσία σημαντικής ποσότητας ασβεστίου και φωσφόρου, διατηρείται η υγεία των οστών. Ο φώσφορος απορροφά το ασβέστιο στο σώμα. Όταν καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, απορροφάται από τον οργανισμό και αναπτύσσει γερά οστά. Έτσι, ακόμη και τα ούλα και τα δόντια σου γίνονται πιο υγιή. 
  • Ενισχύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια: Είναι γνωστό ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για τη συνολική ευεξία του σώματος. Η αιμοσφαιρίνη που υπάρχει σε αυτά τα κύτταρα παρέχει οξυγόνο και μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά στο σωστό μέρος του σώματος. Η παχύρρευστη στρώση της κρέμας περιέχει σίδηρο, που είναι σημαντικό στοιχείο για τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
  • Χαρίζει ενέργεια: Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι υψηλότερη στην  κρεμ φρες, βοηθά στην ανάκτηση της χαμένης ενέργειας. Απλά σκέψου όλες τις θερμίδες και το λίπος που έχουν. Θα βοηθήσει στην ανάκτηση της χαμένης ενέργειας. Ακόμη και όταν επιστρέφεις στο σπίτι από μια κουραστική μέρα, ρίξε λίγη κρεμ φρες στη σούπα σου για να τονωθείς.
  • Προστατεύει την υγεία εγκεφάλου: Δεν είναι περίεργο να γνωρίζουμε ότι η φρέσκια κρέμα μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του εγκεφάλου; Τα συστατικά έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν σε χρήσιμες λειτουργίες του εγκεφάλου. Μελέτες μάλιστα αποδεικνύουν ότι έχει την τέλεια ποσότητα θρεπτικών συστατικών για να μας κρατήσει μακριά από το Αλτσχάιμερ.
  • Δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα: Τα λιπαρά που περιέχει η κρεμ φρες είναι κορεσμένα. Ωστόσο μετα-ανάλυση του 2010 έδειξε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις για να ισχυριστεί κανείς πως τα κορεσμένα λιπαρά συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Μετα-ανάλυση του 2015 που δημοσιεύτηκε στο BMJ - British Medical Journal έδειξε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των κορεσμένων λιπαρών και του κινδύνου για καρδειαγγειακά νοσήματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι έρευνες που μελετήθηκαν είχαν διαφορές στη μεθοδολογία τους. 

Με ποιες άλλες κρέμες μπορεί να συγκριθεί

  • Κρέμα γάλακτος: Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κρέμα γάλακτος είναι το καλύτερο υποκατάστατο της crème fraîche. Σε αλμυρές συνταγές που απαιτούν  κρέμα γάλακτος, μπορείς να βάλεις μια αναλογία 1:1. 
  • Γιαούρτι πλήρες: Είναι λογικό ότι το γιαούρτι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντί της κρεμ φρες, ειδικά σε γλυκές συνταγές. Ακόμη και τα γιαούρτια με πλήρη λιπαρά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από την crème fraîche, αλλά όχι δετο ίδιο κρεμώδες αποτέλεσμα. Είναι όμως μια καλή επιλογή.
  • Sour cream: Παρασκευάζεται με κρέμα και καλλιέργεια γαλακτικού οξέος, η οποία πήζει και ξινίζει την κρέμα. Σε αντίθεση με την crème fraîche, η sour cream περιέχει λιγότερα λιπαρά και μπορεί να πήξει με τη χρήση σταθεροποιητών, όπως η ζελατίνη. Χρησιμοποιείται ως υλικό ή συνοδευτικό σε γλυκές συνταγές (π.χ. σε κέικ, φρουτοσαλάτες, τάρτες, μπισκότα), αλλά και σε αλμυρές δημιουργίες (π.χ. σε ντιπ, σάλτσες, ντρέσινγκ, ψητές πατάτες, τηγανητά).

Shape tip: Αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κρεμ φρες, δοκίμασε μασκαρπόνε ή πλήρες γιαούρτι. Το μασκαρπόνε είναι παρόμοιο σε υφή και γεύση με την crème fraîche.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i