Τελικά πρέπει να πίνεις νερό το πρωί; Τι λένε οι ειδικοί

Αν το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις είναι να πίνεις ένα ποτήρι νερό, δες αν είναι η κίνηση είναι σωστή ή όχι.

water istock

Γνωρίζεις ότι το πόσιμο νερό είναι υψίστης σημασίας, αλλά εδώ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ερώτηση: Μήπως ο χρόνος ενυδάτωσης κάνει τη διαφορά; Αυτή η ερώτηση μπορεί να έχει περάσει από το μυαλό σου αν έχεις ακούσει ποτέ τη συμβουλή υγείας ότι το να πίνεις νερό πρώτα το πρωί (και με άδειο στομάχι) είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Αλλά πρέπει όντως να πίνεις ένα ποτήρι νερό το πρωί; Η απάντηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο ένα απλό ναι ή όχι. Μάθε περισσότερα για την υγιεινή ενυδάτωση.

Διάβασε ακόμη: 7 σημάδια ότι δεν πίνεις αρκετό νερό

Γιατί να πίνεις νερό πρώτα το πρωί;

Το νερό είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι το σώμα σου δεν μπορεί να συνθέσει αρκετό από μόνο του για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Πρέπει να το αποκτήσεις μέσω εξωτερικών πηγών (δηλαδή ενυδατικά τρόφιμα και ποτά) για να παραμείνεις υγιής.

"Περίπου το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό, το οποίο ποικίλλει ελαφρώς ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα ενυδάτωσης", λέει ο Θεόδωρος Έξαρχος, παθολόγος. Το σώμα χρειάζεται επίσης νερό για να λιπαίνει τις αρθρώσεις, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και αποβάλλει τοξίνες και απόβλητα μέσω της ούρησης και της εφίδρωσης, για να αναφέρουμε μόνο μερικές βιολογικές λειτουργίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη σωστή ενυδάτωση.

Ωστόσο, το σώμα σου χάνει φυσικά νερό κάθε μέρα μέσω φυσιολογικών διεργασιών όπως η ούρηση, ο ιδρώτας, ακόμη και η εκπνοή, σύμφωνα με τον William W. Li, M.D., γιατρό και συγγραφέα του Eat to Beat Disease: The New Science of How Your Body Can Heal Itself. Ορισμένοι παράγοντες - όπως η άσκηση, ο ζεστός καιρός ή ορισμένα φάρμακα - οδηγούν στην απώλεια υγρών  γρήγορα. Αλλά ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες ανάγκες σου σε νερό, ένα είναι σίγουρο: Πρέπει να πίνεις νερό κάθε μέρα.

Όταν κοιμάσαι, δεν πίνεις νερό και το σώμα σου θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί —και να χάνει— υγρά όλη τη νύχτα χωρίς νατο ανα πληρώνει. Από αυτή την άποψη, το να πίνεις νερό όταν ξυπνάς για πρώτη φορά το πρωί μπορεί σίγουρα προσφέρει κάποια οφέλη

Η πρωινή ενυδάτωση είναι καλή, αλλά όχι απολύτως απαραίτητη;

Αν και αυτή η συνήθεια είναι σίγουρα υγιεινή, δεν είναι καθοριστικός παράγοντας καλής ενυδάτωσης και υγείας. "Οι πτυχές της υγιούς ενυδάτωσης μετρώνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι την ώρα που πίνεις νερό ή αν θα πιεις νερό πριν το πρωινό ή οποιοδήποτε άλλο γεύμα", μας καθησυχάζει ο ειδικός. Με άλλα λόγια, είναι υπέροχο να πίνεις νερό όταν ξυπνάς για πρώτη φορά και πριν φας, αλλά επίσης δεν είναι κακό να περιμένεις. Αν σε κάνει να νιώθεις καλά και παρατηρείς οφέλη προσωπικά, κάνε το! Διαφορετικά μπορείς να περιμένεις.

Συμβουλές για την πρωινή ενυδάτωση

Αν θέλεις να δώσεις μια ευκαιρία σε αυτό το hack ενυδάτωσης, υπάρχουν οφέλη, εάν το κάνεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Συμπλήρωμα της ενυδάτωσης: Εάν πίνεις πολλά φλιτζάνια καφέ ή τσάι με καφεΐνη το πρωί, μπορεί να είναι χρήσιμο να πίνεις νερό πριν (και επίσης μετά) την κατανάλωσή τους, καθώς η καφεΐνη είναι φυσικό διουρητικό,.

Θερμοκρασία του νερού: τόσο το δροσερό όσο και το ζεστό νερό έχουν τα δικά τους οφέλη. Το κρύο νερό μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό και να κρατήσει το σώμα σου δροσερό, το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να διευκολύνει τη δυσκοιλιότητα. 

Ενυδάτωση με τους δικούς σου κανόνες: Αν το να πίνεις νερό είναι το πρώτο πράγμα το πρωί που κάνεις είναι καλό, αλλά δεν χρειάζεται να πιέζεις τον εαυτό σου να το κάνει, αν δεν σου αρέσει. Αν θέλεις ή πρέπει να περιμένεις λίγο, είναι εντάξει. Στο τέλος της ημέρας, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι ενυδατωμένη. Βάλε στόχο να πίνεις περίπου 8- 12 ποτήρια όλη την ημέρα (ανάλογα τις ανάγκες του σώματός σου) και... άκου τη δίψα σου.

Shape tip Μία κανάτα φίλτρου νερού μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους καθημερινούς σου στόχους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i