Είναι το κρασί σου gluten free;

Μία gluten free διατροφή υπόσχεται λιγότερο φούσκωμα και αέρια. Είναι, πιθανόν, να την χαλάσεις με την κατανάλωση κρασιού;

κρασι_γλουτενη Istock

Αποφάσισες να ακολουθήσεις μία διατροφή gluten free -  χωρίς γλουτένη, και αναρωτιέσαι ποια είναι τα τρόφιμα και τα ροφήματα που πρέπει να αφήσεις στην άκρη; 

Η έναρξη μιας διατροφής χωρίς γλουτένη είναι μια επιλογή που κάνουν πολλά άτομα, πλέον, για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Είτε πρόκειται να περιορίσεις τους απλούς υδατάνθρακες χωρίς γλουτένη είτε πρόσφατα ανακάλυψες ότι έχεις κοιλιοκάκη, υπάρχουν πολλά οφέλη από μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η γλουτένη υπάρχει σε μια ποικιλία τροφίμων όπως είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και τα σνακ. Η γλουτένη μπορεί ακόμη και να κρύβεται στα αγαπημένα σου καρυκεύματα και ροφήματα. 

Εάν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσεις συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιες σε γλουτένη. Για να καταπολεμήσεις αυτό το δυσάρεστο φούσκωμα, είναι σημαντικό να αποφεύγεις κάποια τρόφιμα και ροφήματα και να ακολουθήσεις μια free gluten διατροφή.

Όταν απομακρύνεις τη γλουτένη από τη διατροφή σου θα παρατηρήσεις μια διαφορά στη λειτουργία του πεπτικού σου συστήματος, και σχεδόν αμέσως θα αισθάνεσαι το στομάχι σου πολύ καλύτερα μετά από κάθε γεύμα. Σε αυτό το σημείο θα αρχίσεις να αναζητάς όλα τα τρόφιμα και ροφήματα που πιθανόν να περιέχουν γλουτένη, ώστε να τα κόψεις από την ρουτίνα σου. Τότε, λοιπόν, θα φτάσεις στο αγαπημένο σου κρασί που καταναλώνεις μετά την δουλειά σε ένα μπιστρό ή στις βραδινές σου εξόδους.

Διαβάστε επίσης: Πώς η κατανάλωση αλκοόλ σαμποτάρει την προσπάθεια για απώλεια βάρους;

Περιέχει, τελικά, το κρασί γλουτένη;

κρασι_γλουτενη
Istock

Εφόσον αποφάσισες να κόψεις κάθε ρόφημα που σου προκαλεί φούσκωμα και περιέχει γλουτένη, ήρθε η ώρα να μάθεις εάν το κρασί είναι gluten free. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, το κρασί θεωρείται ρόφημα χωρίς γλουτένη, καθώς περιέχει κάτω από το νόμιμο όριο, των λιγότερων από 20 ppm γλουτένης. Τα τρόφιμα θεωρούνται ότι δεν περιέχουν γλουτένη εάν η περιεκτικότητά τους σε γλουτένη δεν υπερβαίνει τα 20 mg/kg (= 20 ppm) και γενικά οποιαδήποτε τροφή περιέχει ποσότητα 20 ppm ή λιγότερο, μπορεί να θεωρηθεί gluten free.

Αυτό περιλαμβάνει και το αφρώδες κρασί και τη σαμπάνια. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. 

Τα κρασιά με πρόσθετο χρώμα ή άρωμα, όπως αυτά με γεύση φρούτων, μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Φρόντισε, λοιπόν, να διαβάσεις προσεκτικά την ετικέτα του κρασιού που επιλέγεις και, αν είναι δυνατόν, να επικοινωνήσεις με την εταιρεία πριν την κατανάλωσή του ( όταν επιβάλλεται η αποφυγή γλουτένης).

Πολλά κρασιά παρασκευάζονται από μια μεγάλη ποικιλία ουσιών που κυμαίνονται από τον άργιλο μέχρι τα ασπράδια αυγών και το κέλυφος των οστρακοειδων, γι' αυτό τα άτομα με ορισμένες τροφικές αλλεργίες πρέπει να προσέχουν την κατανάλωσή τους.

Σε αυτή την περίπτωση, ο οινοποιός δεν χρειάζεται να το αποκαλύψει στην ετικέτα. Αντιθέτως, το κρασί που περιέχει ίχνη γλουτένης -ακόμα και αν παράγεται χωρίς συστατικά γλουτένης- δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως gluten free.

Extra σημείωση: Υπάρχει, το ενδεχόμενο να αντιδράσεις σε ένα κρασί που έχει παλαιώσει σε δρύινο βαρέλι, καθώς είναι πιθανό να έχεις αντίδραση στον πολτό σίτου που χρησιμοποιείται για σφράγισμα, αν και τα περισσότερα βαρέλια κρασιού σφραγίζονται τώρα με βάση το κερί. Επίσης, ένας πλούσιος σε γλουτένη παράγοντας είναι το fining (η διαδικασία που πραγματοποιείται για τον καθαρισμό και τη σταθεροποίηση του κρασιού), ωστόσο οι οινοπαραγωγοί έχουν προχωρήσει σε άλλες επιλογές. 

Είτε έχεις καταναλώσει ένα τελικό προϊόν που περιέχει γλουτένη είτε ένα κρασί που παλαιώθηκε σε ξύλινο βαρέλι και σφραγίστηκε με πολτό σίτου, θα προσθέσει ελάχιστη ποσότητα γλουτένης στο τελικό κρασί. Στην πραγματικότητα, το εύρος της γλουτένης είναι πιθανόν 5 έως 10 ppm ή λιγότερο. Αυτή η περιεκτικότητα είναι μια πολύ μικρή ποσότητα γλουτένης.

Διαβάστε επίσης: Τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i