Τα αλκοολούχα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες

Πώς να μειώσεις τις θερμίδες από το κοκτέιλ σου, σύμφωνα με τις υποδείξεις του διατροφολόγου.

ποτα με λίγες θερμίδες iStock

Τα αλκοολούχα ποτά, λόγω των "κενών θερμίδων" που περιέχουν – δηλαδή χωρίς κανένα θρεπτικό συστατικό – δεν ενδείκνυνται από τους ειδικούς στην προσπάθεια σου να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, όλοι έχουμε δικαίωμα στο happy hour, τη στιγμή όπου με ή χωρίς συντροφιά, θα απολαύσεις ένα δροσερό κοκτέιλ ή το αγαπημένο σου κρασί. Όταν η κατανάλωση αυτών γίνεται με μέτρο αλλά και τηρώντας ορισμένες συμβουλές, τότε η ποσότητα αλκοόλ που θα λάβεις δεν θα επηρεάσει σημαντικά την σιλουέτα σου.

Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Christy Brissette "οι θερμίδες που περιέχουν τα αλκοολούχα ποτά προστίθενται στις θερμίδες των τροφών και άλλων ποτών που έχεις ήδη καταναλώσει μέσα στην ημέρα, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν κάποιο όφελος". Προκειμένου να μειωθούν οι θερμίδες αυτές, προτείνει στους πελάτες της να "παίξουν με τις αναλογίες" των συστατικών που εμπεριέχονται στα ποτά. Για παράδειγμα, ένα απλό trick για να μειωθούν οι θερμίδες από τα κοκτέιλ είναι η προσθήκη περισσότερου πάγου ή ανθρακούχου νερού, τα οποία δεν περιέχουν καμία θερμίδα. Επίσης, αντί για τυποποιημένους χυμούς φρούτων, προτείνει την χρήση χυμών από φρέσκα φρούτα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, ενώ επισημαίνει να αντικαθιστούν την ζάχαρη με φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια ή το σιρόπι σφενδάμου.

Πώς μπορείς να μειώσεις τις θερμίδες των ποτών; 

Μαργαρίτα (95 θερμίδες)

Η κλασσική μαργαρίτα, ως γνωστόν, περιέχει μπόλικη ζάχαρη εκτός από τεκίλα και χυμό lime. Για να μειώσεις τις θερμίδες από το συγκεκριμένο ποτό αντικατέστησε τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης, φρέσκο χυμό lime και μικρότερη δόση τεκίλα.

Gin τόνικ (97 θερμίδες)

Ένα all time classic ποτό που μπορεί να φτάσει μέχρι τις 140 θερμίδες ανά μερίδα, εάν δεν αντικαταστήσεις το τόνικ με σόδα. Και αυτό γιατί, το τόνικ παρασκευάζεται με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη - το ίδιο γλυκαντικό που βρίσκεται στην κόλα - και ένα μπουκαλάκι τόνικ μπορεί να φτάσει να περιέχει οκτώ κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη. Η προσθήκη σόδας είναι μια καλή επιλογή καθώς δεν περιέχει καμία θερμίδα.

Κόκκινο κρασί (125 θερμίδες)

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί φυσικά να τηρείται αυστηρά το σωστό μέγεθος μερίδας, η οποία δεν ξεπερνά τα 147ml.

Μαρτίνι (120 θερμίδες)

Και στην περίπτωση αυτή, η αναλογία και το μέγεθος της μερίδας παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση των περιττών θερμίδων. Ένα κλασσικό μαρτίνι περιέχει περίπου 120 θερμίδες, μόνον εφόσον προστεθεί το 1/3 των ml βερμούτ που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή του. Για περισσότερη γεύση προτίμησε φρέσκο χυμό lime ή ελιάς, ο οποίος δεν θα ξεπεράσει τις 5 θερμίδες.

Σαμπάνια (95 θερμίδες)

Οι κανόνες για την επιλογή μιας σαμπάνιας με χαμηλότερες θερμίδες είναι οι ίδιοι με τους κανόνες για το κρασί. "Όταν επιλέγεις σαμπάνια , να θυμάσαι ότι το "ξηρό" σημαίνει λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες", λέει η Brissette.

Mojito (143 θερμίδες)

Το mojito αποτελεί τον συνδυασμό φύλλων μέντας, με ρούμι, σόδα και ζάχαρη. Για να παραμείνουν οι θερμίδες χαμηλές, αντικατέστησε την ζάχαρη με κάποιο φυσικό γλυκαντικό, ενώ φρόντισε να μην αυξήσεις την δόση του αλκοολούχου ποτού που θα προσθέσεις.

Διάβασε επίσης: Το δροσερό mocktail που θα σε κρατήσει ενυδατωμένη στον καύσωνα

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i