Πώς η κατανάλωση αλκοόλ σαμποτάρει την προσπάθεια για απώλεια βάρους;

Ίσως το σκεφτείς διπλά πριν παραγγείλεις δεύτερο cocktail.

αλκοόλ iStock

Ας ξεκινήσουμε με μια πολύ βασική πληροφορία σχετικά με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών: το αλκοόλ περιέχει κενές θερμίδες και κανένα θρεπτικό συστατικό. Αυτό μεταφράζεται αυτομάτως σε αύξηση των ημερησίων θερμίδων που καταναλώνεις και άρα σε περιττά κιλά και λίπος, κάτι που σίγουρα παρεμποδίζει την προσπάθεια σου να χάσεις βάρος. Στον ήδη αυξημένο αριθμό "κακών" θερμίδων προστίθενται και οι θερμίδες από την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που τα περισσότερα ποτά διαθέτουν. Η τελευταία, με τη σειρά της είναι πολύ πιθανό να ενισχύσει την επιθυμία για γλυκά σνακ, συμβάλλοντας στη μεγιστοποίηση του προβλήματος.

Πόση ποσότητα αλκοόλ μπορείς να καταναλώνεις, ώστε να μην αντιμετωπίσεις αρνητικές επιπτώσεις στον έλεγχο βάρους;

Ένα με δύο ποτήρια κρασί ή ένα ποτό σκέτο ή σε μορφή cocktail δεν είναι εντελώς απαγορευτικά όταν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Το γεγονός ότι η αλκοόλη δεν έχει να προσφέρει τίποτα πολύτιμο στον οργανισμό σου είναι δεδομένο, όμως η κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας σε αραιά διαστήματα δεν πρόκειται να επιφέρει την καταστροφή. Παρόλο που δεν υπάρχει ακριβής ενδεικτική ποσότητα αλκοολούχων ποτών που μπορείς να καταναλώσεις, σκέψου το επόμενο ποτό συγκρίνοντας το με τον παρακάτω συλλογισμό: μια μπύρα 500ml διαθέτει περίπου 220 θερμίδες, μια αρκετά υψηλή ποσότητα, η οποία δύσκολα μεταβολίζεται.

Είναι "ασφαλής" η παραπάνω ποσότητα για την προστασία της σιλουέτας αλλά και της υγείας σου;

Ερευνητές ζητημάτων διατροφής εξέτασαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση μπύρας από το 2007 έως το 2020 και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα 500ml του εν λόγω ποτού είναι το ασφαλές όριο όσο αναφορά την υγεία αλλά και την απώλεια βάρους. Και αυτό γιατί ορισμένες ποικιλίες μπύρας περιέχουν μια μικρή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, όπως επίσης και λιγότερη ποσότητα αλκοόλ. Όποτε σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται να ξεπερνά κανείς τις 200 θερμίδες με την κατανάλωση άλλων αλκοολούχων ποτών.

Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε αλκοόλ πριν κοιμηθούμε

Μύθος ή αλήθεια: Κάνει καλό η μπύρα στην καρδιά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i