Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε αλκοόλ πριν κοιμηθούμε

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον ύπνο μας; Ειδικοί απαντούν και όσα λένε έχουν ενδιαφέρον.

αλκοόλ iStock

"Πιες ένα ποτήρι κρασί για να χαλαρώσεις". Πόσες φορές το έχεις ακούσει και άλλες πόσες φορές το έχεις πει κι εσύ η ίδια; Το αλκοόλ έχει συνδεθεί περιέργως με έναν χορταστικό ύπνο και αποτελεί για κάποιους τον επίλογο στο τέλος μιας απαιτητικής ημέρας, ειδικότερα ύστερα από πολλή δουλειά. Παράλληλα, σε άλλη περίπτωση, έχεις την ψευδαίσθηση πως μία διασκεδαστική βραδιά με πολύ αλκοόλ θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς κατευθείαν- ενδεχομένως να ξεχάσεις αυτά που σε βαραίνουν- και να ξυπνήσεις ευδιάθετη την επομένη. Πόσο μακριά από αυτά τα σενάρια βρίσκεται η πραγματικότητα; Αρκετά. 

Όσο κι αν το αλκοόλ λειτουργεί αποδεδειγμένα ως "αναισθητικό" που σε πρώτη φάση θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να κοιμηθείς, στο δεύτερο μέρος του ύπνου σου, η επήρειά του δεν θα είναι παρόμοια. 

Διαβάστε Επίσης

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον ύπνο;

Όπως εξηγεί η νευρολόγος, ψυχολόγος και "sleep expert", Lindsay Browning, "από τη στιγμή που το αλκοόλ μεταβολιστεί στον οργανισμό μας, προκαλεί αϋπνία, διαδικασία που συνήθως συμβαίνει στο δεύτερο μισό της διάρκειας του ύπνου μας". Πιο αναλυτικά, αυτό σημαίνει πως οι πιθανότητες να ξυπνήσεις τις πρώτες πρωινές ώρες είναι μεγάλες. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει, όχι μόνο επηρεάζει τη φυσιολογική εξέλιξη των σταδίων του ύπνου, αλλά και ο ύπνος που κάνουμε δεν είναι ποιοτικός. Στο ίδιο καταλήγει και η νευρολόγος του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, Michelle Ní Raghallaigh, η οποία υποστηρίζει πως όταν πίνουμε αλκοόλ, αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να "μπουστάρει" το πρώτο μέρος της διαδικασίας του ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο στη συνέχεια η εξέλιξη διαταράσσεται με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε π.χ. στις 3 τα ξημερώματα. Από την άλλη, δυσχεραίνει περισσότερο τα συμπτώματα της άπνοιας και το ροχαλητό, με αποτέλεσμα να επιδεινώνει την ποιότητα του ύπνου.

Διαβάστε Επίσης

Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τη διατάραξη του ύπνου;

Γνωρίζοντας, πλέον, πως το αλκοόλ επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, σκοπεύεις να το αποχωριστείς; Αν η απάντηση είναι όχι, οφείλεις να γνωρίζεις πως λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις, προκειμένου να αποφύγεις τη διατάραξη του ύπνου σου το βράδυ και κατ' επέκταση την κούραση την επόμενη ημέρα. "Το αλκοόλ σε μικρότερες δόσεις έχει λιγότερες καταστρεπτικές επιπτώσεις στον ύπνο. Έχεις λιγότερες πιθανότητες να ξυπνήσεις νωρίς, ενώ τα στάδια του ύπνου σου θα είναι πιο κοντά στο φυσιολογικό, όσο λιγότερο πίνεις", αναφέρει η γιατρός Browning. Συνεπώς, αυτό που θα μπορούσες να κάνεις εάν έχεις βγει με την παρέα σου για ποτό είναι να εναλλάσσεις το ποτό σου με μη αλκοολούχα αναψυκτικά, ώστε να μειώσεις την ποσότητα που λαμβάνεις. Επιπλέον, προσπάθησε να αποφύγεις να πιεις αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου σου ή περιόρισέ το όσο πλησιάζει, ώστε να μην αντιμετωπίσεις μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα, η Raghallaigh προτείνει το όριο των 3 ωρών ανάμεσα στη στιγμή που θα πιεις το τελευταίο σου ποτό και εκείνη που θα πέσεις για ύπνο. 

Μπορεί το αλκοόλ να σου προκαλέσει αϋπνία;

Όπως εξηγεί η νευρολόγος Ní Raghallaigh, δύσκολα το αλκοόλ προκαλεί μακροχρόνια αϋπνία, ειδικότερα αν κάποιος πίνει περιστασιακά. Επιπλέον, αν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα αϋπνίας, δεν σημαίνει πως αν κόψει το αλκοόλ, θα καταφέρει να βελτιώσει την κατάστασή του. Οπωσδήποτε υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα δύο, όμως δεν σημαίνει πως αυτό αποτελεί θεραπεία, συνεχίζει η νευρολόγος. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει πως κάποιος που έχει πρόβλημα να κοιμηθεί, καταφεύγει στο αλκοόλ για να τον βοηθήσει. Συνεπώς, δημιουργείται μία σχέση εξάρτησης που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, από τη στιγμή που το αλκοόλ γίνεται καθημερινή συνήθεια. Από εκεί και πέρα, όπως θα υπογραμμίσει η γιατρός Browning, ο οργανισμός θα συνηθίσει το αλκοόλ, με αποτέλεσμα να μην έχει την ίδια επήρεια. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, το να κόψει κάποιος το αλκοόλ, όχι μόνο δεν θα τον βοηθήσει στο να κοιμάται καλύτερα, αλλά αντίθετα θα δυσκολευτεί περισσότερο να φτάσει στο σημείο του ύπνου. Συνεπώς, κατά έναν τρόπο το αλκοόλ μπορεί να σου προκαλέσει αϋπνία, γι' αυτό και στις περιπτώσεις της αϋπνίας, συστήνονται άλλοι τρόποι αντιμετώπισης. 

Σε πόση ώρα το αλκοόλ αποβάλλεται από τον οργανισμό;

Όπως εξηγεί η γιατρός Browning, το πότε το αλκοόλ θα αποβληθεί από τον οργανισμό, εξαρτάται από την ποσότητα που έχει καταναλωθεί. Όσο πιο πολύ έχεις πιει, τόσο περισσότερο θα αργήσει να μεταβολιστεί. Επιπλέον, εξαρτάται από άλλους παράγοντες, όπως τον ίδιο τον μεταβολισμό σου, την ηλικία, το φύλο και άλλα χαρακτηριστικά που φέρει ένα άτομο.

Σε κάθε περίπτωση, αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τον ύπνο και το αλκοόλ, οφείλεις να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i