Οι ερευνητές αποκάλυψαν το ψάρι που μειώνει τη χοληστερόλη

Αυτό το ψάρι περιέχει τις ενώσεις που συνδέονται με τη μείωση της χοληστερόλης και τη γενική υγεία της καρδιάς.

ψαρι_χοληστερολη Istock

Οι διαιτολόγοι συνιστούν να προσθέτεις ψάρι στα γεύματά σου, αλλά τώρα έχεις έναν ακόμη λόγο παραπάνω. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε αυτό το ψάρι είναι πολύ είναι πιο πιθανό να είναι αδύνατοι και χωρίς ασθένειες. Αλλά, το ερώτημα για το τι ακριβώς περιέχει ο σολομός, που προσφέρει απίστευτα οφέλη για την υγεία έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αναπάντητο - μέχρι τώρα. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει τουλάχιστον τέσσερις ενώσεις στα ψάρια που φαίνεται ότι μπορεί να μειώσουν τον "κακό" τύπο χοληστερόλης. Αυτή είναι η ουσία που συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία και τα καταστρέφει, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, η κατανάλωση σολομού προσφέρει τουλάχιστον 30 μεταβολίτες - ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της πέψης ή άλλων χημικών διεργασιών. Τέσσερις από αυτές τις μεταβολίτες ουσίες συνδέονται με σημαντικές βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία. Στη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 41 συμμετέχοντες ηλικίας 30-69 ετών να ακολουθήσουν μια μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει μια σειρά από ψάρια, κρέας χαμηλών λιπαρών, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα και λαχανικά.

Διαβάστε επίσης: 4 τρόποι να μειώσουμε φυσικά τη χοληστερόλη

σολομος_διατροφη
Istock

Στη συνέχεια, αξιολόγησαν πόσο υγιές ήταν το καρδιαγγειακό τους σύστημα αναλύοντας το αίμα και πραγματοποιώντας και άλλες εξετάσεις. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές πριν και μετά τη μεσογειακή διατροφή. Στη συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνονταν δύο μερίδες σολομού την εβδομάδα για δύο περιόδους πέντε εβδομάδων, με διάλειμμα ενός μήνα ενδιάμεσα.

Οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, αλλά κανένας δεν είχε ενεργές μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2. Δείγματα της τροφής που δόθηκαν στους συμμετέχοντες αναλύθηκαν επίσης σε εργαστήριο για να εντοπιστούν οι μεταβολίτες τους.

Οι ερευνητές βρήκαν συνολικά 1.518 ενώσεις στα τρόφιμα, αλλά μόνο 508 βρέθηκαν να είναι μοναδικές σε αυτό το ψάρι, τον σολομό. Όταν έβρισκαν μια ένωση στον σολομό, αλλά όχι σε οποιαδήποτε άλλη τροφή, την κατηγοριοποιούσαν ως "ένωση του σολομού".

Βρήκαν αυξήσεις σε δύο συγκεκριμένες "ενώσεις του σολομού" και δύο μεταβολίτες που είναι γνωστοί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και συνδέονται με ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Πολλές από αυτές τις ουσίες ήταν λίπη, προσφέροντας επιπλέον στοιχεία για τα οφέλη για την υγεία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα ψάρια.

Επιπλέον, βρήκαν ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα τους είχαν μεγαλύτερες μειώσεις στη ολική χοληστερόλη, τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την απολιποπρωτεΐνη Β, που είναι δείκτης καρδιακής νόσου. "Είμαστε οι πρώτοι που εντοπίσαμε βιοδραστικές ενώσεις ειδικές για τον σολομό που αυξάνονται στο πλάσμα μετά την κατανάλωση μιας διατροφής με ένα έως δύο φιλέτα σολομού την εβδομάδα", έγραψαν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: "Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη" και άλλες 4 διατροφικές συστάσεις που δεν ισχύουν πια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i