Μακροζωία | 5 φθηνές τροφές που τρώνε καθημερινά οι αιωνόβιοι

Τι καταναλώνουν οι γηραιότεροι άνθρωποι στον κόσμο στις μπλε ζώνες και έχουν αυξημένη μακροζώια;

food istock

Μπορεί να νομίζεις πως στη μακροζωία η κληρονομικότητα και το DNA είναι σημαντικά, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο.

Οι γηραιότεροι άνθρωποι στον κόσμο που κατοικούν στις Μπλε Ζώνες καταναλώνουν πέντε φθηνές τροφές. Οι Μπλε Ζώνες περιλαμβάνουν την Οκινάουα της Ιαπωνίας, τη Χερσόνησο της Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, την Ικαρία της Ελλάδας, τη Σαρδηνία στην Ιταλία και τη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια. Στο τελευταίο του βιβλίο How Not to Age: The Scientific Approach to Getting Healthier as You Get Older, ο Αμερικανός γκουρού της μακροζωίας Δρ Μάικλ Γκρέγκερ συμβουλεύει όσους θέλουν να ζήσουν μέχρι τα 100, να τρώνε όπως κάνουν οι αιωνόβιοι των μπλε ζωνών.

Πώς θα ζήσω περισσότερα χρόνια; Οι διατροφικοί κανόνες μακροζωίας

5 φθηνές τροφές που καταναλώνουν οι αιωνόβιοι

Από τις γλυκοπατάτες μέχρι το πεκορίνο, αυτές τις πέντε τροφές προσθέτουν στα γεύματά τους οι αιωνόβιοι σε καθεμία από τις πέντε μακροβιότερες περιοχές του κόσμου.

1. Γλυκοπατάτες - Ιαπωνία

Η Οκινάουα στην Ιαπωνία έχει 68 αιωνόβιους για κάθε 100.000 κατοίκους, περίπου τρεις φορές περισσότερο από αυτόν του Ηνωμένου Βασιλείου. Η διατροφή των κατοίκων της είναι πλούσια σε αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως οι μωβ γλυκοπατάτες.

Αυτό το τοπικό λαχανικό που ονομάζεται beni imo είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, αν και μπορεί να το εντοπίσεις σε ορισμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Αλλά και η κανονική πορτοκαλί γλυκοπατάτα μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη, καθώς είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως η βήτα-καροτίνη.

Πώς να τη μαγειρέψετε: Ψιλοκόψτε, περιχύστε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε και ψήστε στο φούρνο για μια νόστιμη προσθήκη στο γεύμα σας.

2. Κίτρινη κολοκύθα - Κόστα Ρίκα

Η κίτρινη κολοκύθα ή butternut squash κυριαρχεί στη διατροφή των ντόπιων. Το squash είναι μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων καθώς και βιταμίνης Α, μαγνησίου και καλίου.

Ο γκουρού της μακροζωίας Dan Beuttner (ο οποίος επινόησε τον όρο "Μπλε Ζώνες") είχε αναφέρει ότι η διατροφή των Κοστορικανών αποτελείται από τρία τρόφιμα που συνθέτουν την καλύτερη διατροφή του κόσμου. Λόγω αυτών των τροφίμων, οι άνθρωποι που ζουν στη χερσόνησο Nicoya της Κόστα Ρίκα έχουν δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν την ηλικία των 92 ετών σε σχέση με τους ανθρώπους που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη.

Μαζί με την πορτοκαλί κολοκύθα, οι αιωνόβιοι  της Nicoya προσθέτουν τακτικά έως και πέντε διαφορετικές ποικιλίες φασολιών στα γεύματά τους και καλαμπόκι με τη μορφή τορτίγιας ολικής άλεσης. Αυτές οι τρεις τροφές αναφέρονται συχνά ως οι "τρεις αδερφές", καθώς αποτελούν βασικό μέρος της τοπικής κουζίνας.

Πώς να τη μαγειρέψετε: Ψήσε την κολοκύθα στον φούρνο και συνόδεψέ το με φασόλια, ρύζι και αβοκάντο ή ανακατέψτε το σε μια σούπα με τσίλι.

3. Πεκορίνο - Σαρδηνία

Το τυρί αυτό είναι παρόμοιο με την παρμεζάνα, αλλά παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και όχι από αγελαδινό. Αυτό το είδος τυριού είναι πολύ υψηλό σε πρωτεΐνες και σε γενικές διατροφικές αξίες που ωφελούν όλους: από νεότερους έως ηλικιωμένους.

Περιέχει τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, τα οποία βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και Ε που είναι δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά. Κατά συνέπεια, η κατανάλωσή του καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης και κάποιες παθήσεις του δέρματος.

Πώς να το καταναλώσεις: Μπορείς να το πασπαλίσεις πάνω από το minestrone, το οποίο τρώνε καθημερινά οι αιωνόβιοι στο απομακρυσμένο χωριό Perdasdefogu της Σαρδηνίας.

4. Μαυρομάτικα φασόλια - Ικαρία

Στην Ικαρία, τα μαυρομάτικα είναι ένα βασικό προϊόν διατροφής, γεμάτο με πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά. 

Τα μαυρομάτικα είναι μια καλή πηγή διαλυτών ινών, η οποία είναι μια βασική θρεπτική ουσία για την υγεία του πεπτικού συστήματος, συμβάλουν στη μείωση πολλών παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις ενώ μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Η φυτική πρωτεΐνη που περιέχουν μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας.

Πώς να τα μαγειρέψεις: Φτιάξε το Ικαριώτικο κοκκινιστό μακροζωίας. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μάραθο, σωτάρισέ τα σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, πρόσθεσε τα φασόλια, τις ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας και σιγοβράσε μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

5. Αμύγδαλα - Καλιφόρνια

Για ένα υγιεινό σνακ, υιοθέτησε τις διατροφικές συνήθειες των αιωνόβιων στη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια. Οι κάτοικοι λατρεύουν να τσιμπολογούν αμύγδαλα, ένα βασικό συστατικό των Μπλε Ζωνών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Πώς να τα καταναλώσεις: Φρόντισε να είναι ωμά και ανάλατα, αν και μπορείς να προσθέσεις τα δικά σου καρυκεύματα και μπαχαρικά για έξτρα γεύση.

Μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου "Μπλε ζώνη"; Συμβουλές - κλειδιά για μακροζωία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i