Ποιο γνωστό ρόφημα χωρίς ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή;

Μη θεωρείς δεδομένο ότι η κατανάλωση αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη ή χυμών με λίγες θερμίδες είναι υγιεινή, μπορεί να εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

drinks istock

Νομίζεις ότι έκανες τη σωστή επιλογή επιλέγοντας ένα ρόφημα χωρίς ζάχαρη, αλλά οι μελέτες άλλα δείχνουν... Η κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων, όπως αναψυκτικά και χυμοί, έχουν συνδεθεί με μια σειρά από επικίνδυνες παθήσεις υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. Ακολούθησε τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ περίπου 202.000 ενηλίκων ηλικίας 37 έως 73 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζοντας τα αποτελέσματα ενός 24ωρου ερωτηματολογίου διατροφής.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των ενηλίκων που δεν πίνουν ροφήματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και του κινδύνου εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Τα άτομα που ανέφεραν ότι κατανάλωναν περισσότερα από δύο λίτρα σακχαρώδη ροφήματα κατά τη διάρκεια του 24ώρου βρέθηκαν να έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση (δηλαδή περίπου έξι κουτάκια αναψυκτικού).

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια σοβαρή καρδιαγγειακή νόσος που ορίζεται από τον καρδιακό παλμό που είναι πολύ αργός, πολύ γρήγορος ή ακανόνιστος. Επιπλέον, οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή αναφέρουν συμπτώματα όπως ζαλάδα, πόνο στο στήθος, υπερβολική κόπωση και δύσπνοια. Πιο συγκεκριμένα, η κολπική μαρμαρυγή έχει βρεθεί ότι είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρδιάς, η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή επαναλαμβανόμενη αρρυθμία που εντοπίζεται στην κλινική πράξη.

Πόσα γνωρίζεις για την κολπική μαρμαρυγή;

Τι μπορείς να πίνεις

Tα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν ροφήματα με πρόσθετα σάκχαρα είχαν αυξημένο κίνδυνο της νόσου έως και 10%. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση χυμών χωρίς ζάχαρη, όπως ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο έως και 8%.

"Τα ευρήματα της μελέτης μας δεν μπορούν να συμπεράνουν οριστικά ότι ένα ρόφημα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία από ένα άλλο, λόγω της πολυπλοκότητας της διατροφής μας και επειδή μερικοί άνθρωποι μπορεί να πίνουν περισσότερα από ένα είδη ροφημάτων", ανάφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Ningjian Wang, καθηγητής στη Σαγκάη, Ninth People's Hospital και Shanghai Jiao Tong University School of Medicine.

"Ωστόσο, με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε στους ανθρώπους να μειώνουν ή ακόμη και να αποφεύγουν τα σακχαρούχα αναψυκτικά και ροφήματα, όποτε είναι δυνατόν", πρόσθεσε ο Wang.

Ωστόσο, εάν τα αναψυκτικά διαίτης και οι εναλλακτικές λύσεις "χωρίς ζάχαρη" μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία μας, ποιο είναι το πιο ασφαλές ρόφημα για να πιούμε; Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, η ασφαλέστερη επιλογή ενυδάτωσης είναι το απλό νερό.

10 αποτελεσματικοί τρόποι για να πίνεις περισσότερο νερό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i