9 γευστικές σάλτσες που κάνουν καλό στην υγεία σου

Λίγη κέτσαπ την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα; Τι απαντούν οι ερευνητές για τις σάλτες και τα καρυκεύματα.

καρυκευματα_οφελη istock

Έχεις αναρωτηθεί και εσύ εάν η σάλτσα που προσθέτεις στη σαλάτα σου μειώνει την θρεπτική της αξία; Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα γεύματά τους δεν είναι πλήρη χωρίς να προσθέσουν σάλτσες όπως κέτσαπ, μαγιονέζας, μουστάρδας, καυτερής σάλτσας ή άλλων καρυκευμάτων και αδυνατούν να μη βάλουν, έστω και λίγο στα πιάτα τους.

Μπορεί να πιστεύεις ότι η προσθήκη αυτών των ενισχυτικών γεύσης στα γεύματά σου μειώνει τη θρεπτική αξία τους. αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Διαβάστε επίσης: Σπόρος μουστάρδας: Τα διατροφικά οφέλη του βασικού συστατικού της μουστάρδας

9 καρυκεύματα που είναι γευστικά & υγιεινά

  1. Πέστο
  2. Μουστάρδα
  3. Γουακαμόλε
  4. Βαλσάμικο ξύδι
  5. Σάλτσα σόγιας
  6. Σάλτσα ντομάτας και κέτσαπ
  7. Χούμους
  8. Ταχίνι
  9. Καυτερή σάλτσα

καρυκευματα_οφελη
istock

1. Πέστο

Το πέστο περιέχει ελαιόλαδο, παρμεζάνα, φρέσκα φύλλα βασιλικού και κουκουνάρι.  Το WebMD αναφέρει ότι ένα τέταρτο φλιτζάνι πέστο είναι αρκετό για να σου δώσει τουλάχιστον το 8% της ημερήσιας αξίας ψευδαργύρου, ενός θρεπτικού συστατικού που υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και το μεταβολισμού.

2. Μουστάρδα

Η μουστάρδα παρασκευάζεται συνήθως από αποσταγμένο ξύδι, σπόρους μουστάρδας, κουρκουμά, σκόνη σκόρδου, χυμό λεμονιού και αλάτι και έχει μόνο έξι θερμίδες ανά 10 γραμμάρια.

Ο κουρκουμάς - που είναι ανάμεσα στα στοιχεία της μουστάρδας- περιέχει μια ένωση που δρα ως αντιοξειδωτικό, αντικαρκινικό και αντιφλεγμονώδες συστατικό και είναι καλό για το νευρικό σύστημα.

Plus: Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να θεραπεύσει τη δυσπεψία.

3. Γουακαμόλε

γουκαμολε_οφελη
istock

Το γκουακαμόλε περιέχει χλωριούχο κάλιο, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά από το αβοκάντο. Tα καρυκεύματα που μπορεί να προσθέσουν καλά λιπαρά, φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη, προσθέτουν θρεπτικά συστατικά στη συνολική διατροφή, και βελτιώνουν, επίσης, το αίσθημα κορεσμού.

4. Βαλσάμικο ξύδι

Το βαλσάμικο ξύδι είναι ένα σκούρο ξύδι που παρασκευάζεται από σταφύλια και, σύμφωνα με το Healthline, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από την καταστροφή των κυττάρων και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

5. Σάλτσα σόγιας

Το WebMD προτείνει να φτιάξεις μια "απομίμηση" σάλτσας σόγιας στο σπίτι ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση σε σύγκριση με μία του εμπορίου που μπορεί να περιέχει πολύ νάτριο.

Για την συνταγή, ανακάτεψε ένα φλιτζάνι ζωμό λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, μια κουταλιά της σούπας ξύδι, 2 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη, μια πρέμα από τριμμένο τζίντζερ, σκόνη σκόρδου, μαύρο πιπέρι και μια πρέζα αλάτι. Τα βράζεις όλα μαζί για ένα λεπτό και μετά σιγοβράζεις για 10 λεπτά.

6. Σάλτσα ντομάτας και κέτσαπ

σαλτσα_οφελη
istock

Οι ντομάτες είναι εξαιρετική πηγή καλίου, βιοτίνης, σιδήρου και ψευδαργύρου. Παρέχουν επίσης λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Η παρασκευή της δικής σου σάλτσας ντομάτας μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την κατανάλωση σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ενός γλυκαντικού που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων καταστάσεων.

7. Χούμους

Τα κύρια συστατικά του χούμους θεωρούνται όλα υπερτροφές από μόνα τους: ρεβίθια, ταχίνι, σκόρδο και ελαιόλαδο. Τα ρεβίθια περιέχουν, επίσης, πρωτεΐνες, "καλούς" υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ το σκόρδο και το ελαιόλαδο είναι γνωστά για τις ευεργετικές ιδιότητες.

8. Ταχίνι 

Το ταχίνι, το οποίο είναι φτιαγμένο από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πρωτεΐνη. Έχει επίσης σελήνιο, ένα μέταλλο που μειώνει τη φλεγμονή και προάγει το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου. Δύο κουταλιές της σούπας ταχίνι καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη για έναν ενήλικα.

9. Καυτερή σάλτσα

Η καυτερή σάλτσα περιέχει μόνο μερικά βασικά συστατικά - πιπεριές, αλάτι και ξύδι - τα οποία μπορούν, ωστόσο, να συμβάλουν στα υγιή βακτήρια του εντέρου και να βοηθήσουν την πέψη, σύμφωνα με το Food Revolution Network.

Διαβάστε επίσης: Είναι το ταχίνι καλή πηγή πρωτεΐνης;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i