Φούσκωμα στην κοιλιά: Αυτή η τροφή το μειώνει, λέει το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής

Υποφέρεις από φούσκωμα στην κοιλιά; Η διατροφή σου παίζει σπουδαίο ρόλο.

bread istock

Αν ταλαιπωρείσαι από φούσκωμα στην κοιλιά δες γιατί η κατανάλωση ψωμιού χωρίς γλουτένη, βελτιώνει σημαντικά, αν όχι λύνει, το πρόβλημα.

δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μία διατροφική μόδα που φαίνεται να αντέχει στον χρόνο. Βρίσκεται στο προσκήνιο για μία δεκαετία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αναφέρουν ως λύση για την μείωση του βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας." εξηγεί ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και συνεχίζει:

"Είναι γεγονός ότι αρκετοί υπέρβαροι που έκαναν την αλλαγή σε διατροφή ελεύθερη γλουτένης, είδαν το νούμερο της ζυγαριάς να μειώνεται! Μελέτες που ακολούθησαν, απέδειξαν ότι το αποτέλεσμα της μείωσης του βάρους οφειλόταν περισσότερο στο αποκλεισμό τροφίμων που τα υπέρβαρα άτομα υπερκατανάλωναν παρά στον αποκλεισμό της γλυκόζης. Ενδιαφέρον όμως προκάλεσε το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μείωση της αίσθησης του φουσκώματος και της έντασης των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου."

Οι καλύτερες 5 ασκήσεις για να μειώσεις το φούσκωμα στην κοιλιά

Τι είναι η γλουτένη και ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν;

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκουμε στο σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη. Στην βιομηχανία απομονώνεται και χρησιμοποιείται ως συστατικό σε τρόφιμα για να προσδώσει ελαστικότητα, καλύτερη υγρασία και γεύση.

Μιλώντας αυστηρά, πρέπει να αποκλείσουν από τη διατροφή τους την γλουτένη μόνο άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την πολύ έντονη ανοσοαπόκριση όταν προσλαμβάνεται γλουτένη.

Ακόμα και πολύ μικρά ποσά γλουτένης αρκούν για να πυροδοτήσουν διεργασίες που καταστρέφουν τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, περιορίζοντας έτσι την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και οδηγώντας το άτομο σε υποθρεψία και πολύ έντονα προβλήματα υγείας. Τα άτομα αυτά αποτελούν μικρότερο ποσοστό από το 1% του πληθυσμού.

Την τελευταία δεκαετία έχει βρεθεί όμως ότι μία ευρύτερη ομάδα ανθρώπων, φαίνεται να παρουσιάζει δυσανοχή στην γλουτένη χωρίς όμως να πάσχουν από κοιλιοκάκη. Τα συμπτώματα στην αυξημένη πρόσληψη γλουτένης περιγράφονται ως κοιλιακό φούσκωμα, γαστρεντερικές διαταραχές, ύπαρξη αερίων και πόνοι στο έντερο. Άτομα που επιλέγουν να τρέφονται χωρίς γλουτένη, αναφέρουν επίσης ότι νιώθουν καλύτερα, πιο ανάλαφροι, χωρίς φούσκωμα κλπ.

Η σχέση της διατροφής χωρίς γλουτένη και της διατροφής χαμηλής σε FODMAP’s

Όπως αναφέρθηκε, η γλουτένη υπάρχει σε όλα τα σιτηρά συμπεριλαμβανομένων των αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων με ζύμη. Τα ίδια προϊόντα είναι πλούσια σε φρουκτάνες, τον ολιγοσακχαρίτη που ενοχοποιείται για την αύξηση των αερίων και των υγρών στο στομάχι και το λεπτό έντερο. Ο περιορισμός τους έχει επίσης συμπεριληφθεί στις σύγχρονες οδηγίες αντιμετώπισης του φουσκώματος και των πόνων σε στομάχι και λεπτό έντερο.

Στο σημείο αυτό, είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά αν η μείωση της πρόσληψης γλουτένης ή η μείωση της πρόσληψης φρουκτανών προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Φαίνεται όμως ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση ψωμιού χωρίς γλουτένη, βελτιώνει σημαντικά, αν όχι λύνει, το πρόβλημα.

Το ψωμί χωρίς γλουτένη, παρασκευάζεται από αλεύρι ρυζιού, κινόας, φαγόπυρου και καλαμποκιού. Δηλαδή από αμυλούχα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να δώσουν ένα αντίστοιχο τρόφιμο με το σταρένιο ψωμί ή σίκαλης. Παράλληλα, είναι πολύ γευστικά και πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας έτσι στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Οφέλη από την κατανάλωση ψωμιού χωρίς γλουτένη

Στην αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης: Άτομα που πάσχουν από αυτήν την αυτοάνοση ασθένεια πρέπει δια βίου να αποφεύγουν ακόμα και τα μικρά ποσά γλουτένης στην διατροφής τους. Η επιλογή ενός ψωμιού από συνδυασμό άλευρων που δεν περιέχουν γλουτένη είναι μονόδρομος. Μετά από προσπάθειες ετών, τώρα βρίσκεται εύκολα ψωμί στο σούπερ μάρκετ, που δεν περιέχει γλουτένη και παράλληλα είναι πολύ γευστικό και υγιεινό, με ή χωρίς ξηρούς καρπούς.

Στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών συμπτωμάτων: Άτομα που είναι ευαίσθητα στην γλουτένη και παρουσιάζουν γαστρεντερικές διαταραχές, μπορούν να μειώσουν την ένταση αλλά και την συχνότητα των συμπτωμάτων επιλέγοντας τρόφιμα χωρίς γλουτένη και κυρίως ψωμί χωρίς γλουτένη, που συνήθως αποτελεί την βασικότερη πηγή της.

Στην απώλεια βάρους: Χωρίς να γνωρίζουμε αν η διακοπή της πρόσληψης γλουτένης μπορεί να συμβάλει στην ευκολότερη απώλεια βάρους, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο αποκλεισμός των αρτοσκευασμάτων και των ζυμαρικών από την διατροφή, θα βοηθήσει σίγουρα!

Στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών: Το ψωμί χωρίς γλουτένη παρασκευάζεται από άλευρα που είναι πάντα ολικής όπως καλαμποκιού, κινόας, φαγόπυρου κ.α. Η επιλογή του σου διασφαλίζει ότι θα έχει 1,2 έως 1,4 γρ φυτικών ινών για κάθε φέτα που θα καταναλώνεις. Έτσι θα συμβάλει και στην καλύτερη εντερική λειτουργία.

Φούσκωμα στην κοιλιά; Τρόποι για να το αντιμετωπίσουμε

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i