3 tips διατροφής που θα θέλαμε πολύ να μας είχε δώσει κάποιος στα 20 μας

Εάν από νωρίς εντάξεις στη ζωή σου υγιεινές συνήθειες, θα δημιουργήσεις μια βάση που θα σε κρατήσει υγιή στα χρόνια που έρχονται.

tips διατροφής iStock

Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα έδινα μια ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή μου ήδη από τα 20 μου. Δηλαδή, εκείνη την περίοδο που τα junk food και οι ατέλειωτες βραδιές έξω φαίνονται ακίνδυνες και πιστεύεις ότι η ενέργεια και η αντοχή σου θα παραμείνουν σε αυτόν τον ρυθμό για πάντα. Όμως, ακριβώς αυτή η δεκαετία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σου τα επόμενα χρόνια, οπότε αν καταφέρεις να χτίσεις σωστές διατροφικές συνήθειες τώρα, θα δεις τεράστιες διαφορές στο μέλλον.

Ας δούμε τρεις βασικές διατροφικές συμβουλές που, αν τις είχαμε ακολουθήσει από τα 20, θα είχαμε αποφύγει αρκετά "διατροφικά λάθη".

1. Μάθε να ακούς το σώμα σου – και όχι μόνο το στομάχι σου

Το στομάχι σου ίσως να γουργουρίζει όταν πεινάς, αλλά το σώμα σου δίνει κι άλλα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείς. Πολλές φορές τρως για λόγους που δεν σχετίζονται με την πραγματική πείνα, όπως το άγχος, η βαρεμάρα ή απλώς η συνήθεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία ή κακές διατροφικές επιλογές.

Αντί να αφήνεις τις συνήθειες ή τα συναισθήματά σου να καθοδηγούν τη διατροφή σου, προσπάθησε να μάθεις να αφουγκράζεσαι τα πραγματικά σήματα του σώματός σου. Κάνε ένα διάλειμμα πριν φας για να αναρωτηθείς αν όντως πεινάς ή απλώς θέλεις να φας κάτι για ευχαρίστηση. Η διατροφική ενσυνειδητότητα (mindful eating) είναι μια προσέγγιση που μπορεί να σου διδάξει να τρως πιο συνειδητά, ακούγοντας το σώμα σου και αναγνωρίζοντας τις πραγματικές ανάγκες του.

Αν μάθεις να ξεχωρίζεις τη φυσική πείνα από τη συναισθηματική, θα αποφύγεις το άσκοπο "τσιμπολόγημα" και θα χτίσεις μια καλύτερη σχέση με το φαγητό.

Mindful eating: Τι σημαίνει "τρώω ενσυνείδητα" και πώς θα μάθω να το κάνω;

2. Ενίσχυσε τη διατροφή σου με πραγματικά τρόφιμα – όχι επεξεργασμένα

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι παντού, από τα έτοιμα γεύματα μέχρι τα συσκευασμένα σνακ. Είναι βολικά και τις περισσότερες φορές πολύ νόστιμα, αλλά τις περισσότερες φορές φορτωμένα με κρυμμένα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και συντηρητικά. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι αυτά δεν είναι κάτι κακά τώρα, αλλά μακροπρόθεσμα μπορούν να επηρεάσουν την ενέργειά σου, το βάρος σου και την υγεία της καρδιάς σου.

Κάνε συνήθεια να γεμίζεις το πιάτο σου με πραγματικά τρόφιμα, όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα. Τροφές όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηροί καρποί και ψάρια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργεί σωστά. Σκέψου τα πραγματικά τρόφιμα σαν το καύσιμο που τροφοδοτεί την υγεία σου. Αν το σώμα σου είναι μια μηχανή, θα θέλεις να του δίνεις την καλύτερη δυνατή "βενζίνη" για να δουλεύει στο 100%. Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσεις το επίπεδο ενέργειας σταθερό μέσα στη μέρα, θα μειώσεις την πιθανότητα να πάρεις βάρος και θα θωρακίσεις την υγεία σου.

Τα 2 χειρότερα επεξεργασμένα τρόφιμα για την υγεία - και τα 8 λιγότερο βλαβερά

3. Μην υποτιμάς τη σημασία της ενυδάτωσης

Στα 20, είναι εύκολο να ξεχάσεις να πίνεις νερό. Όλοι το έχουμε πάθει. Προτιμάς έναν καφέ για ενέργεια ή ένα αναψυκτικό για δροσιά. Όμως, η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για να διατηρείς το σώμα σου σε καλή κατάσταση.

Το νερό παίζει τεράστιο ρόλο στη λειτουργία του μεταβολισμού, στην πέψη, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στην αποβολή των τοξινών. Ακόμα και η ελαφριά αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την ενέργειά σου και την ικανότητά σου να συγκεντρωθείς.

Μην περιμένεις να διψάσεις για να πιεις νερό, γιατί τότε ίσως να είσαι ήδη αφυδατωμένη. Έχε πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό και στόχευσε να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια τη μέρα. Αν δεν σου αρέσει η απλή γεύση του νερού, μπορείς να προσθέσεις μια φέτα λεμονιού ή αγγουριού για γεύση.

Η ενυδάτωση δεν είναι μόνο θέμα καλής φυσικής κατάστασης – επηρεάζει τα πάντα, από την εμφάνιση του δέρματός σου μέχρι το πόσο ενεργητική νιώθεις μέσα στη μέρα.

Διάβασε επίσης: 

Πώς το να τρώω με τα χέρια με βοήθησε με την υπερφαγία (+ άλλοι λόγοι για να το κάνεις)

Τρως πάντα "στο πόδι" επειδή "κάνεις διατροφή"; Γιατί δεν έχει αποτέλεσμα και πώς θα μάθεις ξανά να τρως

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i