Ακανόνιστη περίοδος: Είναι αυτή η διατροφή η λύση για να ρυθμίσεις τον κύκλο σου;

Τι λέει η έρευνα;

κετογονική δίαιτα iStock

Αν είσαι μία από τις πολλές γυναίκες που παλεύουν με ακανόνιστες περιόδους ή ακόμα και με μακροχρόνια απουσία περιόδου, ίσως να αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάποια λύση που δεν περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή ορμόνες. Και όμως, μια νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κετογονική δίαιτα (γνωστή και ως "keto") ή η κατανάλωση συμπληρωμάτων κετονών μπορεί να επαναφέρει τη σταθερότητα στον κύκλο σου και να βελτιώσει την αναπαραγωγική υγεία.

Τι δείχνει η έρευνα

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο PLOS ONE, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι αυξάνοντας τα επίπεδα κετονών στο αίμα (είτε μέσω της κετογονικής διατροφής είτε με τη χρήση ειδικών συμπληρωμάτων), γυναίκες που είχαν ακανόνιστο κύκλο είδαν θετικές αλλαγές στην εμμηνορροϊκή τους λειτουργία. Συγκεκριμένα, από τις 13 γυναίκες που κατάφεραν να μπουν σε κατάσταση διατροφικής κέτωσης, οι 11 παρατήρησαν αλλαγές στη συχνότητα ή την ένταση του κύκλου τους κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Η Madison Kackley, επικεφαλής της έρευνας και επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα Ανθρώπινων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Οχάιο, δήλωσε: "Υπήρχαν έξι γυναίκες που δεν είχαν περίοδο για πάνω από έναν χρόνο και οι οποίες ένιωθαν ότι οι τυπικοί τους κύκλοι είχαν ολοκληρωθεί. Και οι περίοδοί τους στην πραγματικότητα επανήλθαν με τη δίαιτα".

Πώς λειτουργεί η κετογονική δίαιτα και γιατί μπορεί να βοηθήσει

Η κετογονική δίαιτα δεν είναι απλά άλλη μία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Αποτελείται από υψηλή πρόσληψη λιπαρών και πολύ χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα σου "μαθαίνει" να χρησιμοποιεί λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας αντί για γλυκόζη. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή κετονών, οι οποίες κυκλοφορούν στο αίμα και χρησιμοποιούνται ως καύσιμο από τον οργανισμό, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν και ως μοριακά σήματα για τον οργανισμό, επιδρώντας στο ενδοκρινικό και μεταβολικό σύστημα.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι συμμετέχουσες που ακολούθησαν την κετογονική δίαιτα ή πήραν συμπληρώματα κετονών είχαν υψηλότερα επίπεδα κετονών στο αίμα και παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη ρύθμιση του κύκλου τους. Η Kackley προσθέτει: "Η παρουσία των κετονών ίσως βοηθά στη ρύθμιση της υγείας των γυναικών σε σχέση με ενδοκρινικές, νοητικές και μεταβολικές επιρροές".

Πώς έγινε η μελέτη και ποια ήταν τα αποτελέσματα

Η μελέτη περιλάμβανε 19 γυναίκες, ηλικίας κατά μέσο όρο 34 ετών, που δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά και είχαν φυσιολογική αλλά ακανόνιστη εμμηνορροϊκή λειτουργία. Οι συμμετέχουσες ακολούθησαν τρία διαφορετικά διατροφικά πλάνα: μία ομάδα έκανε κετογονική δίαιτα, μία άλλη έκανε κετογονική δίαιτα με συμπληρώματα κετονών, και μια τρίτη ακολούθησε δίαιτα χαμηλών λιπαρών. Η διάρκεια της μελέτης ήταν έξι εβδομάδες και οι συμμετέχουσες λάμβαναν όλες τις τροφές που κατανάλωναν από τους ερευνητές για να διασφαλιστεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Αν και όλες οι συμμετέχουσες έχασαν το ίδιο ποσοστό βάρους, μόνο οι γυναίκες που έφτασαν σε διατροφική κέτωση είδαν αλλαγές στην περίοδό τους. Για κάποιες από αυτές, η περίοδος επανήλθε μετά από χρόνια απουσίας. Μάλιστα, μία από τις γυναίκες ανέφερε ότι είδε για πρώτη φορά περίοδο στη ζωή της, ύστερα από πέντε ημέρες σε κέτωση.

Τι σημαίνουν αυτά για σένα;

Αν αντιμετωπίζεις ακανόνιστες περιόδους και σκέφτεσαι μια διαφορετική διατροφή, η κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι μια επιλογή που αξίζει να δοκιμάσεις. Όμως, η έρευνα είναι ακόμα στα αρχικά της στάδια και η Kackley τονίζει ότι "ψάχνουμε να βρούμε τους ακριβείς μηχανισμούς που εξηγούν αυτή τη συσχέτιση".

Για τις γυναίκες που σκέφτονται τη μετάβαση σε μια κετογονική διατροφή, είναι σημαντικό να λάβουν υπόψη τις προσωπικές ανάγκες του οργανισμού τους. Η μετάβαση σε διατροφική κέτωση μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτητική, και η συμβουλή ενός γιατρού ή διατροφολόγου είναι πάντα απαραίτητη. 

Η ομάδα της Kackley συνεχίζει να εξετάζει πώς οι κετόνες μπορούν να επηρεάσουν τη γυναικεία υγεία. Στο νέο της εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, παρακολουθεί μια ομάδα γυναικών και μελετά λεπτομερώς όλες τις αλλαγές που σχετίζονται με τον κύκλο τους, όπως τη μυϊκή δύναμη, τη σύσταση λίπους, την κατακράτηση υγρών και τα επίπεδα ενέργειας. Στόχος της είναι να δει αν η κετογονική διατροφή μπορεί να προσφέρει λύσεις σε καταστάσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η περιεμμηνόπαυση και η κατάθλιψη μετά την εγκυμοσύνη.

Διάβασε επίσης: 

Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγεις στα ταμπόν;

Περίοδος και διατροφή: Τι πρέπει να καταναλώνεις στις "δύσκολες μέρες"

6 πράγματα που δείχνει το χρώμα της περιόδου σου για την υγεία σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i