
Τα φρούτα είναι το δώρο της φύσης στη διατροφή σου, φέρνοντας μια ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που μπορούν να είναι θρεπτικά και προστατευτικά για το σώμα σου. Κάθε φρούτο που καταναλώνεις σου προσφέρει κάτι μοναδικό που βοηθά στην προώθηση της συνολικής υγείας σου. Ωστόσο, οι ιδιαιτερότητες μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες όταν πρόκειται να προσδιορίσεις ποιο φρούτο έχει την υψηλότερη συγκέντρωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
Πρόσφατα, μια ανάρτηση στο Instagram τράβηξε την προσοχή με μια λίστα που διεκδικούσε τα κορυφαία φρούτα για διάφορα θρεπτικά συστατικά: αβοκάντο ως το πιο λιπαρό φρούτο, χουρμάδες για ζάχαρη, γκουάβα για πρωτεΐνη, σμέουρα για φυτικές ίνες και ρόδια για αντιοξειδωτικά. Τόνισε επίσης το ακτινίδιο ως την κορυφαία πηγή βιταμίνης C, το μάνγκο για τη βιταμίνη Α και την μπανάνα ως πηγή παραγωγής καλίου.
Το Indianexpress.com μίλησε με τη διατροφολόγο Anushree Sharma για να διερευνήσει την ακρίβεια αυτών των ισχυρισμών και να αποκαλύψει τα πρόσθετα οφέλη που προσφέρουν αυτά τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα στη διατροφή σου.
Η διατροφική αξία των φρούτων
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφής (NIN) και το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR), στους παρακάτω πίνακες περιγράφεται η θρεπτική αξία των τροφίμων.
Λίπη: Τα περισσότερα φρούτα είναι χαμηλά σε λιπαρά, αλλά το αβοκάντο αποτελεί εξαίρεση με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Σάκχαρα: Οι χουρμάδες έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα σε σύγκριση με άλλα φρούτα.
Πρωτεΐνη: Τα φρούτα έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ωστόσο, το γκουάβα ξεχωρίζει επειδή περιέχει σχετικά υψηλότερη πρωτεΐνη.
Φυτικές ίνες: Η σαπούτα και η γκουάβα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, παρέχοντας μια καλή πηγή για τις διατροφικές ανάγκες.
Αντιοξειδωτικά: Τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αν και οι συγκεκριμένες συνθέσεις ποικίλλουν.
Βιταμίνη C: Το ακτινίδιο είναι γνωστό για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αλλά τα ινδικά φρούτα όπως το amla, η γκουάβα και το μήλο κρέμας περιέχουν στην πραγματικότητα ακόμη υψηλότερες ποσότητες.
Βιταμίνη Α: Τα μάνγκο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, όπως και οι παπάγια, τα βερίκοκα και τα καρπούζια.
Κάλιο: Οι μπανάνες είναι μια προσιτή και ευρέως προσβάσιμη πηγή καλίου, αλλά τα σταφύλια, το γκουάβα και το ρόδι περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα καλίου.
Μοναδικά οφέλη των φρούτων για την υγεία
Τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, βιταμίνες και μέταλλα. Οι φυτικές ίνες παρέχουν κορεσμό και αίσθηση πληρότητας, ενώ οι βιταμίνες δρουν ως αντιοξειδωτικά και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Τα λίπη στο αβοκάντο είναι φυτικής προέλευσης και τείνουν να επηρεάζουν θετικά την υγεία της καρδιάς σου. Τα φρούτα προάγουν επίσης την υγεία του εντέρου σου, το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν τη διαχείριση του βάρους σου.
"Οτιδήποτε φυσικό είναι πολύ καλύτερο από τη λήψη του επεξεργασμένου", σημειώνει η Sharma. Τα φυσικά τρόφιμα είναι συνήθως καλύτερα για την υγεία σου, καθώς τα τεχνητά πρόσθετα, τα γλυκαντικά και άλλα, στερούνται θρεπτικής αξίας και μπορεί να μειώσουν τη θρεπτική ποιότητα των τροφίμων. Ενώ τα συμπληρώματα μπορεί να είναι απαραίτητα όταν οι φυσικές επιλογές δεν είναι διαθέσιμες, το να βασίζεσαι σε φυσικές πηγές είναι γενικά το ιδανικό.
Διάβασε επίσης:
Γνωρίζεις πόση ποσότητα βιταμίνης C πρέπει να παίρνεις;
Τα 7 μοναδικά οφέλη που προσφέρουν τα σαγκουίνια στον οργανισμό σου
Λεμόνια: Τα διατροφικά στοιχεία και τα οφέλη για την υγεία σου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr