Αντί για ρύζι: H εναλλακτική που έχει 2πλάσια πρωτεΐνη και 5πλάσιες φυτικές ινες

Μπορείς να μαντέψεις ποιο είναι;

Αντί για ρύζι pexels

Στην καθημερινότητά σου, πολλές φορές καλείσαι να διαλέξεις ανάμεσα σε φαινομενικά παρόμοιες τροφές - και κάπου εκεί γεννιέται η απορία: τι να προτιμήσεις για να κάνεις τη διατροφή σου λίγο πιο θρεπτική; Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι τι είναι καλύτερο να βάλεις στο πιάτο σου, ρύζι ή κινόα, ήρθε η στιγμή να το ξεκαθαρίσουμε, με βάση τα δεδομένα της διατροφολόγου Δέσποινας Μπόμπορα (@balanceatwithbobora).

Ρύζι vs Κινόα

Η κινόα υπερέχει διατροφικά από το ρύζι σε αρκετά σημεία. Πρώτα απ’ όλα, είναι πλήρης πηγή πρωτεΐνης, κάτι που σημαίνει ότι περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, σε αντίθεση με το ρύζι. Επίσης, έχει περισσότερες φυτικές ίνες, που σε βοηθούν στον κορεσμό και στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Είναι πιο πλούσια σε μέταλλα όπως σίδηρος, μαγνήσιο και ψευδάργυρος, και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη - δηλαδή, κρατάει το σάκχαρο στο αίμα σου πιο σταθερό και τέλος έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης, σε σχέση με το λευκό ρύζι.  Αν και το ρύζι είναι πιο διαδεδομένο, η κινόα είναι σαφώς μια πιο "έξυπνη" και πλήρης επιλογή, ειδικά αν θέλεις να στηρίξεις μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Διάβασε επίσης:

Ποιο είδος ρυζιού είναι πιο υγιεινό;

Λευκό ρύζι: Τα συν και τα πλην για τη διατροφή σου

Πρέπει να πλένουμε το ρύζι πριν το μαγείρεμα; Η επιστήμη απαντά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i