
Δεν είναι berry, δεν είναι εξωτικό, δεν είναι κάποιο από τα viral φρούτα που αγαπούν οι influencers. Κι όμως, κρύβει μέσα του μια διατροφική υπερδύναμη που μόλις αποκαλύφθηκε επιστημονικά. Σε μια νέα δημοσίευση που φιλοξενείται στο Journal of Agriculture and Food Chemistry, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής Dr. John M. Pezzuto, καθηγητής Φαρμακολογίας και Κοσμήτορας του College of Pharmacy and Health Sciences στο Western New England University, ξανασυστήνει το φρέσκο σταφύλι με τρόπο ανατρεπτικό. Αντί για ένα απλό φρούτο εποχής, το παρουσιάζει ως βιολογικό θαύμα με πάνω από 1.600 φυσικές ενώσεις που υποστηρίζουν τον εγκέφαλο, την καρδιά, το έντερο, ακόμη και τη λειτουργία των γονιδίων σου.
Το κόλπο για να μείνουν τα σταφύλια τραγανά και φρέσκα για μέρες – χωρίς να χαλάνε
Και κάπως έτσι, το σταφύλι αφήνει πίσω την ταπεινή του φήμη και ανεβαίνει στο πάνθεον... των superfoods, όχι χάρη σε τάσεις ή hashtags, αλλά λόγω επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Τι τα κάνει τόσο ξεχωριστά;
Τα φρέσκα σταφύλια είναι φυσική πηγή περισσότερων από 1.600 ενώσεων: αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, ανθοκυανιδίνες, κατεχίνες, φαινολικά οξέα και –φυσικά– η διάσημη ρεσβερατρόλη, που θεωρείται "ασπίδα" κατά της φθοράς των κυττάρων.
Αυτό που έχει σημασία, όμως, σύμφωνα με τον Pezzuto, δεν είναι κάποια μεμονωμένη ουσία, αλλά η μοναδική βιολογική "σύνθεση" που δημιουργούν όλες αυτές οι ενώσεις μαζί μέσα στο φρούτο. Ουσιαστικά, το σταφύλι λειτουργεί σαν ένα φυσικό συμπλήρωμα πολλαπλής δράσης – κι όλα αυτά χωρίς επεξεργασία ή πρόσθετα.
Τι μπορεί να προσφέρει στην υγεία σου;
- Καρδιαγγειακή Υγεία - Μελέτες δείχνουν πως τα σταφύλια βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, στη χαλάρωση των αγγείων και στη ρύθμιση της χοληστερίνης.
- Υγεία Εγκεφάλου - Κλινικές δοκιμές δείχνουν πως συμβάλλουν στη σωστή μεταβολική λειτουργία του εγκεφάλου και επηρεάζουν θετικά τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
- Υγεία Δέρματος - Η κατανάλωση σταφυλιών έχει συσχετιστεί με αυξημένη ανθεκτικότητα του δέρματος στην UV ακτινοβολία και λιγότερες βλάβες στο DNA των κυττάρων του δέρματος.
- Υγεία Εντέρου - Τα σταφύλια βοηθούν στη βελτίωση της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος, δηλαδή της "καλής χλωρίδας" του εντέρου.
- Υγεία Ματιών - Σύμφωνα με τη μελέτη, συμβάλλουν στην αύξηση της οπτικής πυκνότητας της ωχράς κηλίδας, κάτι που σχετίζεται με καλύτερη όραση.
Superfood και... στα γονίδιά σου
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που μοιράζεται ο Dr. Pezzuto; Τα σταφύλια φαίνεται πως επηρεάζουν θετικά την έκφραση των γονιδίων σε βασικά συστήματα του σώματος. Δηλαδή, δεν "δουλεύουν" μόνο επιφανειακά, αλλά επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού σε βαθύτερο, γενετικό επίπεδο, κάτι που μπορεί να εξηγεί το πλήθος των θετικών επιδράσεων.
Ναι, τελικά είναι superfood
"Με βάση την επιστήμη, τα σταφύλια είναι πράγματι superfood και πρέπει να αναγνωριστούν ως τέτοια", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dr. Pezzuto. Στο ίδιο πνεύμα, ο Ian LeMay, πρόεδρος της California Table Grape Commission, προσθέτει: "Είτε τα επιλέγεις για την υγεία σου, είτε απλώς επειδή είναι νόστιμα, τα σταφύλια είναι πάντα καλή επιλογή".
Δυνατοί μύες μετά τα 50: Οι επιστήμονες βρήκαν την απάντηση σε αυτό το φρούτο!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr