Γεμιστοί κολοκυθοκορφάδες με ρύζι: Μια απλή, νόστιμη και απόλυτα ελληνική συνταγή

Πώς να φτιάξεις γευστικούς γεμιστούς κολοκυθοκορφάδες με ρύζι, εύκολα και γρήγορα, για το καλοκαιρινό σου τραπέζι.

Γεμιστοί κολοκυθοκορφάδες iStock

Οι κολοκυθοανθοί, ή κολοκυθοκορφάδες όπως λέγονται, είναι τα ευαίσθητα λουλούδια που εμφανίζονται στα κολοκυθάκια τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην παραδοσιακή μοναστηριακή κουζίνα, όπου "τίποτα δεν πάει χαμένο", αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες πρώτες ύλες από τα περιβόλια, και τα άνθη αυτά μεταμορφώνονται σε γευστικά πιάτα. Ένα από τα πιο αγαπημένα είναι οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί με ρύζι και αρωματικά – ένα κλασικό ελληνικό πιάτο στην πιο λιτή, αυθεντική εκδοχή του.

Αντί για ρύζι: Το συστατικό που κάνει τα γεμιστά θρεπτικά και μοναδικά

Γεμιστοί κολοκυθοκορφάδες με ρύζι 

Συστατικά

  • 30 κολοκυθοανθοί
  • 2 κούπες ρύζι μακρύκοκκο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 8 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • Φρέσκος χυμός από 2 μεγάλα λεμόνια
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Νερό

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να πάει το λάδι παντού.

Ρίχνουμε περίπου μία κούπα νερό και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον μισό χυμό λεμονιού.

Αλατοπιπερώνουμε επαρκώς την γέμιση, ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Πλένουμε προσεκτικά τους κολοκυθοανθούς με κρύο νερό, αφαιρούμε από μέσα τα κοτσάνια τους και τους στραγγίζουμε.

Γεμίζουμε τον κάθε κολοκυθοανθό με γέμιση περίπου μέχρι την μέση και τους κλείνουμε πιέζοντας τα φύλλα προς τα μέσα σταυρωτά.

Τους τοποθετούμε σε μία πλατιά κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι ώστε να είναι στριμωγμένοι μεταξύ τους και να μην υπάρχει χώρος να κινηθούν και να ανοίξουν κατά το βράσιμο.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και νερό ώστε να σκεπαστούν μέχρι την μέση οι κολοκυθοανθοί.

Βάζουμε πάνω στους κολοκυθοανθούς ένα πιάτο ανάποδα, ώστε να εμποδίζει την κίνησή τους κατά τον βρασμό.

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 λεπτά.

Αν θέλουμε τους περιχύνουμε με ταχινολέμονο το οποίο φτιάχνουμε με τον ζωμό του φαγητού που έμεινε στην κατσαρόλα. 

Μπάμιες λαδερές: Συνταγή για ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα του καλοκαιριού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i