
Αν το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, όπως λένε, τότε η επιλογή ανάμεσα σε αυγά και γιαούρτι μοιάζει με ντέρμπι κορυφής. Και όχι άδικα. Από τη μια έχεις τα αυγά, ένα διαχρονικό "υπερτρόφιμο" γεμάτο πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Από την άλλη, το γιαούρτι, σύμμαχος της πέψης και της εντερικής υγείας, που μπορεί να γίνει η πιο δροσερή και ευέλικτη επιλογή. Ποιο είναι όμως το καλύτερο για σένα; Ας δούμε μαζί τα δυνατά "χαρτιά" του καθενός, ώστε την επόμενη φορά που θα σταθείς μπροστά στο ψυγείο να ξέρεις τι να διαλέξεις.
Βραστά αυγά ή ομελέτα: Τι είναι καλύτερο για απώλεια βάρους (σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο)
Ένα αυγό την ημέρα; Δες γιατί αξίζει
Αν αναζητάς ένα χορταστικό ξεκίνημα, τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες επιλογές. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, δηλαδή πρωτεΐνης που απορροφάται και αξιοποιείται πλήρως από τον οργανισμό σου. Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα πρωινό με αυγά, θα νιώσεις πιο χορτάτη και με περισσότερη ενέργεια για να αντέξεις μέχρι το μεσημεριανό.

Εκτός από την πρωτεΐνη, τα αυγά σου χαρίζουν βιταμίνη Β12 (σημαντική για το νευρικό σύστημα), ριβοφλαβίνη, σελήνιο και – κάτι που συχνά παραβλέπουμε – χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης.
Το καλύτερο; Είναι εξαιρετικά ευέλικτα. Μπορείς να τα απολαύσεις βραστά για κάτι γρήγορο, ποσέ για πιο "γαστρονομικό" στυλ ή ομελέτα με λαχανικά για έξτρα φυτικές ίνες. Ένα απλό αυγό μπορεί να δώσει στο πρωινό σου ένα πιο gourmet αποτέλεσμα.
Γιαούρτι στο πρωινό: ελαφρύ, δροσερό και γεμάτο θρεπτικά οφέλη
Από την άλλη πλευρά, το γιαούρτι κερδίζει πόντους στο κομμάτι της πέψης και της εντερικής ισορροπίας. Αν επιλέγεις γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες, τότε προσφέρεις στον οργανισμό σου προβιοτικά, τα "καλά" βακτήρια που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου σου. Και ξέρεις τι σημαίνει αυτό: καλύτερη πέψη, λιγότερο φούσκωμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και συχνά εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, έναν συνδυασμό που συμβάλλει στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Αν διαλέξεις στραγγιστό γιαούρτι, θα πάρεις και μια γενναία δόση πρωτεΐνης, σχεδόν αντίστοιχη με αυτήν των αυγών.
Και φυσικά, δεν μπορείς να παραβλέψεις την ποικιλία του. Το γιαούρτι μπορεί να συνδυαστεί με φρέσκα φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς ή λίγη βρώμη, μετατρέποντάς το σε ένα πρωινό που καλύπτει όλες τις γευστικές σου διαθέσεις. Είναι ελαφρύ, δροσερό και ταιριάζει σε όλες τις εποχές.
Ποιο να διαλέξεις τελικά;
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια "σωστή" απάντηση. Αν προτεραιότητά σου είναι να παραμείνεις χορτάτη για πολλές ώρες και να ενισχύσεις τη μυϊκή σου ανάπτυξη, τότε τα αυγά ίσως να είναι η ιδανική λύση. Αν πάλι θέλεις να φροντίσεις την υγεία του εντέρου σου και να επενδύσεις σε οστά δυνατά και ανθεκτικά, τότε το γιαούρτι παίρνει την πρωτιά.
Μια ισορροπημένη προσέγγιση είναι να μην αποκλείεις κανένα από τα δύο. Μπορείς να απολαμβάνεις αυγά κάποιες μέρες και γιαούρτι άλλες, ανάλογα με τη διάθεσή σου και τις διατροφικές σου ανάγκες. Σκέψου το σαν εναλλαγή πρωινού που σου χαρίζει όλα τα οφέλη.
► Το έξτρα tip: Αν θες να κάνεις το πρωινό σου ακόμα πιο θρεπτικό, συνδύασε τα δύο. Ένα βραστό αυγό μαζί με ένα μπολ γιαούρτι με φρούτα και λίγη κανέλα μπορεί να είναι το τέλειο ξεκίνημα της ημέρας. Έτσι, παίρνεις τα καλύτερα και από τα δύο τρόφιμα: πρωτεΐνη, προβιοτικά, βιταμίνες και ενέργεια που διαρκεί.
Πατάτες με αυγά στο τηγάνι - Στην πιο υγιεινή εκδοχή τους
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr